Chrigel Maurer vlak voor zijn puntlanding op het meer van Zell am See

Het was al waanzinnig bijzonder om de race van de beste Zwitserse paraglider on the planet te volgen hoe hij na een rustige start de competitie verpletterde en voor de 7e keer de Red Bull X-Alps won. Kippenvel momentje toen hij vertelde hoe tof hij het vond dat Zell am See Kaprun finish plek is geworden, want in Monaco had hij nooit publiek bij zijn bovenmenselijke prestaties

Hierboven de plaatjes van de sfeer aan het meer toen Maurer nog boven op de Schmittenhöhe was en ff relaxte voor zijn spectaculaire vlucht naar het meer, want ja acrovliegen kan hij ook. Hij had geen haast want de achtervolgers zaten honderden kilometers achterop. Op woensdag komen er nog wat luitjes aan en onze Ferdi van Schelven (NL) en Tom de Dorlodot (B) kunnen het misschien nog redden om vrijdag binnen te zijn. Ze zijn pas net om de Mont Blanc gevlogen en vooral ook gelopen. De mindere goden hebben het wat dat betreft zwaarder dan zo’n Zwitserse afgod die als een adelaar ook het laatste beetje thermiek nog weet uit te buiten.

Zo kwam ie aanvliegen. Christian Maurer aka Chrigel Maurer. Hij landde op het meer op een vlot zoals ze vroeger op zee in Monaco deden.

Landen in de armen van je coach op het vlot op het meer. Hij was ook echt wat wankel op zijn benen kon je zien, want ook op zijn slotdag dinsdag had hij nog 200km gevlogen. Op maandag was het ruim 400km waarvan ruim 200 aan een stuk. En hoe ging hij van het vlot naar de wal? Daar heb ik mooie foto’s van …

Hij lichte op de wal toe dat hij ook het lekkere zoete water in Zell am See goed kon waarderen ten opzichte van het zeewater in Monaco. Tja hij komt ook uit de buurt van Frutigen waar je volop bergmeren hebt. En boven die bergmeren kun je optimaal stunts oefenen met je paraglider.

Deze foto vind ik erg mooi. We kijken hier toch naar een supermens. In 9 dagen 2500km afleggen waarvan 320 lopend en 2180 vliegend. Van de kenners hoor ik ook dat hij een totaal toegewijde professional is, die zijn sport in alle details perfect wil doen. O ja: dit onderdeel heet dus hike & fly. Want je hebt ook XC wedstrijden waarbij de deelnemers gewoon met de lift naar de startplaats gaan.

Nog wat kiekjes van m’n mobiel. Mooi die auto’s van de hoofdsponsor met van hetzelfde merk ook de slaapcabine op het dak.

Om 23 uur moeten ze ook echt in hun nest liggen. Zoals je hierboven ziet voor de achtervolgers. Ferdi zou theoretisch nog wel in de top 10 kunnen eindigen. Maar ja … in 2011 was hij al 7e, 2013 zesde, 2015 zevende en 2017 vierde. Dus toch een beetje teleurstellend. Maar wat zal hij blij zijn als hij Zell am See Kaprun tenminste haalt voor vrijdag. Stel je voor vandaag heeft hij vanwege minder weer 81km gewandeld en maar 1,4km gevlogen.

Op de kleine foto midden sta ik naast superman en vroeg ik hem nog even waarom hij op de tweede dag juist op Schmittenhöhe praktisch zijn enige tactische fout maakte? Een fout die je als lokale piloot nooit gemaakt zou hebben. “Ja dat was niet mijn beste dag”, zei hij. Maar man wat hadden zijn coaches ook een pret en iedereen was in uitgelaten stemming. Mooi zo’n klein intiem sportevent. Zell am See heeft natuurlijk ook een beroemde Ironman 70:3 (halve iron man) op 29 augustus weer.  

Tja en dan afsluitend…. het werd een puur Zwitsers avondje. Wat de Kroaten niet werd vergund – een team van wereldklasse verslaan. Lukte de Zwitsers wel tegen de Fransen. Nice! Dan sta je weer stil bij je Zwitserse genen die je van je oma hebt gekregen en weet je nog zekerder dat je er goed aan gedaan hebt je passie te volgen en in de Alpen te gaan wonen. Zooo veel Nederlanders kom je toch ook tegen, die hetzelfde hebben bedacht. Dolletjes allemaal.

PS Wist je dat donateurs van deze website mijn mooie woning in Kaprun een beetje als pied a terre mogen beschouwen en altijd welkom zijn?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.