zellamsee0803

Weer een droomdag achter de rug! In Zell am See Kaprun een schitterende sterrenhemel die je perfect kunt volgen op de spiegelreflex-webcam. Linksboven zie je de vijf sterren van Cepheus staan. Zelf heb ik een geweldige dag gehad onder meer op Spaarnewoude…

bushalte

Ik was met de kids aan het klimmen op de klimwand. Zou niet in me opkomen met dergelijk schitterend weer in een skihal los te gaan…. dus was ik ineens toch verbaasd over deze knul bij de bushalte.

top108maart

Een goed moment voor mij om ff te erkennen dat het tpch flink warm geworden is vandaag. De 20ºC is in Duitsland niet gehaald. Maar een meetstation in het Teutoburgerwoud zat dichtbij met 19,1ºC. In Nederland haalden Maastricht en Eindhoven 18,6ºC. De Bilt kwam met 15,5ºC strak binnen op een tweede plek achter…. vorig jaar. Wel weer vreemd dat het vanavond in het noordwesten tenmiste alweer even aan het regenen was… een zwak frontje over de Noordzee. Voorproefje van dinsdag als een zwak frontje weer wat regen brengt in de Lage Landen. tergend langzaam gaat dat naar de Alpen…. pas woensdagmiddag sneeuwt het eruit in Oostenrijk…

koud

Daarna kukelt de temperatuur omlaag. In de Lage Landen en ook in de Alpen. Vier of meer nachtvorsten op rij zitten erin. In de Alpen is het sneeuwdek safe. Behalve op de zuidhellingen… die branden natuurlijk geleidelijk verder groen…. hoort erbij. Ideaal voor de paragliders…

zaterdagscandi

Tja het super scandihoog gaat er nu echt komen… we hadden het al op 23 februari in de meteofiction in de smiezen en ik geloof zelfs iets eerder. Zullen we er maar van genieten en dromen van een terugkeer komende winter?

Over sneeuwdek gesproken. Als je ooit dichtbij een lawine geweest bent kun je alleen maar dromen van voorjaar en zomer en water in vloeibare vorm. Vandaag heeft de overlevende van een lawine in Les Crosets van 30 januari jl. (sneeuw van Iris) bovenstaande video live gezet en dit verhaal. Zeer leerzaam… maar de personen in kwestie zouden zichzelf nog wat sukkeliger moeten voorstellen. Ik kan nog wel 7 kapitale fouten verzinnen die ze maakten bovenop wat hij zelf in retrospect aangeeft… bijvoorbeeld: waarom met z’n 3-en zo joelend die helling in skiën…. I’ve been there… gevaarlijkere passages altijd alleen nemen en portofoons mee om onderling verder af te stemmen. Niets zo gevaarlijk trouwens als een greppel onder een kleine of grote lawinegevaarlijke helling. Lumineus idee om juist in die greppel te skiën… altijd ergens 5 minuten gaan staan en eerst nadenken over je mogelijke vluchtroutes….

lawine_rosskogel

En natuurlijk waren er vandaag op de weekeinddag weer vele lawines met voor zover ik kan zien alleen geluksvogels… Hier twee in de Hohe Tauern. En hier een artikel met een hele serie lawines onder meer in Kühtai, Sölden en op de Arlberg. In de eerste plaats moesten de hulptroepen zelfs twee keer uitrukken vandaag. Denk ik weer aan de berggids uit de Gletscherwereld-Weisssee Fritz Stadler. Ik krijg na mijn gesprek met hem en ook bij bovenstaande foto toch steeds meer de indruk dat toerskiërs die in een lawine komen echt super onwetend en of super dom zijn. Op bovenstaande foto is bijvoorbeeld een perfect veilige route te zien over de bergrug aan de rechterkant van de foto. Jullie weten dat ik het bij pisteskiërs die een keertje offpiste gaan heel anders zie en veel meer verantwoording bij het skigebied leg. De Nederlandse jongen die op 7 februari omkwam in de Italiaanse Alpen was dar een voorbeeld van.

[metaslider id=56927]

Vanochtend had ik nog een serie webcamplaatjes uit Griekenland klaar staan die ik vergat te posten. Bij deze alsnog!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.