De zon staat steeds lager en het wordt steeds vroeger donker. Krijg je zulke foto’s van. Je ziet me voor mijn hut noordwaarts naar de Wildschönau kijken. Van skiën in Noorwegen weet ik dat het ’s winters de hele (korte) dag prachtig avondrood is. Magische kleuren. Elke foto een topper. Hier in Tirol gaat de zon nu een half uur eerder op dan in Nederland en 20 minuten eerder onder. De 10 minuten langere dag komt door de meer zuidelijke ligging. Ik had gedacht dat dat verschil groter was trouwens. Mmm. Maar dat verschil zal wel toenemen richting 21 december. Dan heb je van poolcirkel naar evenaar een verschil van exact 12 uur. Over 66º. Met 5º verschil in breedtegraad kom je dan inderdaad op een uur langere dag in Oostenrijk ten opzichte van Nederland. Op 21 september is dag en nacht overal op aarde gelijk. En daar zijn we pas net voorbij. Achterkant envelop is altijd nog de leukste wetenschap!

Calgary had dus meer oktobersneeuw dan ooit te voren. Voor de hele maand gerekend als ik het goed heb gelezen. Hoe bijzonder is dat! Zal wel door global warming komen.

We zien het nu ook terug bij Rutgers Snowlab. En gisteren gaf ik al aan dat het verschil niet door warmte wordt veroorzaakt maar door droogte. In het rode gebied in Siberië vriest het gewoon alweer dag en nacht.

Volgende week vrijdag zo berekent het Amerikaanse model dat heel Rusland al even in de vorst komt. Alsof de weergoden een kleurplaatje aan het inkleuren zijn. Meteofiction natuurlijk.

Geen meteofiction is wat er volgende week in Amerika gebeurt. Canada en de Amerikaanse Rockies in de sneeuw en een bak regen in de midwest waar je u tegen zegt. Dat is dus de Amerikaanse weerdynamiek: noord-zuid door de ligging van de Rockies. In Europa is het altijd een spel tussen west en oost. Met heel soms iets geks uit het noorden of iets geks uit het zuiden.

Voorlopig komt er niets geks onze kant op of het zou het teflon-hogedrukgebied zelf moeten zijn. Hierboven de luchtdruk in Berlijn de komende twee weken. Tot over de helft van de maand is een lage luchtdruk onmogelijk. Heerlijk herfstweer dus. Kurkdroog. Behalve….

Op sommige plekken in Europa gaat het natuurlijk wel enorm plenzen. Het Amerikaanse model en het Europese verschillen enorm met betrekking tot Italië. Is Sicilië de klos of toch de Genua regio? Geen feest ook is het in Schotland en Noorwegen. Je zult er maar wonen.

En is het al sneeuw in Noorwegen? De afgelopen dagen wel. je ziet ook een paar blauwe puntjes bij Rutgers. Maar nu gaat het gewoon ordinair plenzen tot over de 1000m. En hoe. Nee Europa is nog niet klaar voor de winter en volgens mij heeft niemand daar echt een probleem mee.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.