Leglerhütte - klik voor groot

De Leglerhütte in het Zwitserse kanton Glaris bij Elm in een van de sneeuwrijkste gebieden van de Alpen maakt “Roemeense toestanden” mee. Vlak voor kerst waren we blij dat we op deze webcam een peilstok 150cm sneeuw zagen aangeven (zie cambeeld), nu is er geen peilstok meer te bekennen. Verreweg de meeste sneeuw is in Oostenrijk gevallen en dan vooral in Vorarlberg.

[fbphotos id=354326264601585]

In de Franse Alpen en in Wallis is het vanochtend al grand beau. In Vorarlberg is het grauw – maar hoe mooi kan grauw zijn afstekend tegen zulke mooie sneeuw – zie de cam uit Damüls. In Tirol, in het Salburgerland en verder naar het Oosten sneeuwt het vanochtend opnieuw zoals je op de webcam van Kitzbühel hierboven fraai ziet.

Klik voor grotere plaat

Waar het vooral krankzinnig sneeuwt vandaag is Turkije. En zowat heel Turkije. Turkish Airlines neemt dan ook een dag sneeuwvrij vandaag (bron).

In de Bizztravel Wintersport Weervideo die ik zo direct weer opneem loop ik volledig door de weerkaarten van aankomende week heen (doe-het-zelf in de Wintersport Weerkamer hieronder). We weten het zo langzamerhand: vandaag oostelijk Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije sneeuw. Morgen een fraaie tussendag. Zondag een laag van 15cm erbij. In de nacht op maandag mazzel voor de zuidkant waar ook 15cm gaat vallen. Daarna overgang naar grand beau in de hele Alpen afgezien van lokale wolkenbanken en nevelvelden. Jaloersmakend schitterend prachtig wintersportweer.  

[fbphotos id=354331674601044]

Wat we even in de gaten moeten houden zijn de nachttemperaturen in de Alpen. Die gaan fors onderuit weer. Maar zie eens hoeveel kracht de zon al heeft: tussen 06u en 09u springt de temperatuur een gat in de lucht. Aan het einde van de middag wordt het wel al weer gevoelig koud. Alleen omdat het ook bijna windstil zal zijn, is de gevoelstemperatuur zeer aangenaam. Ik verwacht echt dat alle Carnavalsgangers poepiebruin terugkomen!

Klik voor grotere kaart

Pas aan het einde van de Carnavalsweek betrekt de hemel opnieuw. Donderdag of pas vrijdag. Of het dan meteen ook al gaat sneeuwen is nu nog onduidelijk. We moeten zeker scherp blijven op de grote wisseldag zaterdag de 25e. Het ziet er nu nog gunstig uit maar het kan evengoed een echte zwarte zaterdag worden. Kijken we nog wat verder dan is het zo goed als zeker dat in de Krokusweek een nieuwe dump in de Alpen zal optreden. Het GEM-model heeft er in elk geval véél zin in en GFS doet ook mee! Ik zou daar maar weer niet te hard voor duimen want voor je het weet sneeuwt het de hele Krokusweek en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling!

Hieronder afsluitend een analyse van de ensembles in de skigebieden…

[fbphotos id=354318431269035]

Mensen beginnen zich al zorgen te maken over oplopende temperaturen in de skigebieden. Volstrekt onterecht wat mij betreft. Eerst hebben we nog even een flinke Temperatuursturz voor de kiezen zoals je in alle bovenstaande ensembles kunt zien. Daarna loopt het kwik wat op maar vervolgens zit het GFS model al dagenlang steady op een afkoeling in de Krokusweek.

We lopen er even doorheen en bedenk dat de temperaturen in de grafieken voor ruwweg 1500m zijn. Groen is hoofdrun (meeste rekenpower) – Rood is klimatologisch gemiddele – Blauw de controlerun met veel minder rekenpower maar dezeflde beginwaarden – dunne lijntjes zijn runs met weinig rekenpower en miniem verschoven beginwaarden en grijs is het gemiddelde van al die dunne lijntjes.   

  • Oostenrijk: vandaag nog wat, zaterdag mooi, zondag 15cm erbij en scherp kouder. Vanaf woensdag hele aangename temperaturen. Op zijn vroegst de 24de de volgende sneeuw. Potentie voor aanhoudende sneeuwval in de Krokusweek (natuurlijk met onderbrekingen). Duidelijke afkoelende tendens richting begin maart.
  •  Zwitserland: vandaag niets, zondag ook 15cm en scherp kouder. Meer verzwcahting vanuit het westen richting 25 februari en minder afkoeling daarna; neerslag zeer onzeker in Krokusweek.
  • Franse Alpen: zondag ook wat sneeuw; richting 25 februari schiet de GFS hoofdrun door; waarschijnlijk niet zo zacht als nu berekend, maar met het huidige sneeuwdek en de koude nachten sowieso geen probleem; daarna geleidelijke afkoeling en onzekere sneeuwval (knie van het hoog houdt mogelijk neerslag weg uit westelijk Alpengebied).
  • Italiaanse zuidkant Alpen: in de nacht op maandag eindelijk weer een laagje vers! Daarna waarschijnlijk aanhoudend zonnig en droog met even een paar zachte dagen rond de 25e.
  • Noorse Fjordenkust: dumping, dumping, dumping!! Kwik schommelend rond gemiddeld. Sneeuwgrens 200-600m. 
  •  Roemenië: GFS model berekent al dagenlang een terugval naar winterkou voor de gebieden die zo zwaar zijn getroffen. Afwachten. Veel spreiding in ensemble.
  • Nederland: enorme temperatuurdip zondag met nog steeds kans op sneeuwbuien ná de grote frontpassage. Daarna tijdelijk even richting +10°C overdag. En uiteindelijk weer wat frisser. Er blijven lijntjes komen die nog 1 of 2 ijsdagen zouden kunnen produceren. Toch lijken de kansen op een nieuwe koudegolf nihil.   

Laat je niet in de luren leggen door weerbedrijven die 14-daagse series weericoontjes produceren met soms bangmakende temperaturen. Zo’n serie is vanaf dag 5 compleet waardeloos. en mocht het kwik op zeker moment toch gaan stijgen dan moet ik gewoon mijn lofzang op het voorjaarsskiën weer uit de kast halen.

Zo lang het ’s nachts vriest in de bergen (en op het sneeuwoppervlak doet het dat zelfs als het op 2m dik dooit) is het wintersportseizoen nog niet ten einde ook al wordt het overdag +15°C. Toerskiërs zullen in het hooggebergte nog tot eind juni smullen van alle sneeuw die er nu ligt en die er nog komt! Je moet alleen weten hoe ermee om te gaan. Ik zal het archiefartikel sneel hier eens plaatsen.

Vooralsnog vindt ik spreken over warmte in de skigebieden een beetje voorbarig. Kijk hierboven nog even naar die nachttemperaturen die we eerst nog voor de kiezen krijgen! Komt tijd komt raad! 😉      


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.