De zon was vandaag overmatig aanwezig! Vandaag wel, want gister werden we een beetje teleurgesteld, ach we mogen niet klagen. Ik skiede vandaag met het gezin en een goeie vriend en vriendin die toevallig ook dezelfde week boekten, die laatste 2 glijden hier voor de zon langs over de heerlijke pistes. Een retourtje Hopfgarten-Going zette onze benen wel even aan het werk in de steeds zwaarder wordende sneeuw. De drukte viel nog mee, wil je de massa echt ontvluchten, kies dan deze geheimtip van onze specialist Cescia!

Van de drukte en zware sneeuw hadden deze kids geen last, trots als een pauw was ze toen ze zowel de dalafdaling als enkele rode pistes had gedaan. Papa misschien nog wel trotser… Roland bedankt voor de foto en geniet ervan op de Sonnenkopf.

Daar waar minder is gevallen beginnen de zuidhellingen wel te lijden, duidelijk te zien waar de zon vandaan komt. Je kunt je humeur bepalen aan welke kant je op kijkt, ideaal toch.

Of zoek het hogerop, Riederalp ligt vol op de zon maar alles is nog dik wit. De pistes worden vanzelf wel wat natter, daar ontkom je niet aan.

Want zelfs op 2700m worden dikke +temperaturen genoteerd. Echter is de smelt maar minimaal bij een luchtvohtigheid van slechts 33%. Dagafsluiting met wat hoge hoge bewolking is prachtig.

Dat we buiten de zon weinig smelt hebben is goed te zien in het superlage Sixt in de Franse Alpen, 600m is uniek laag voor die regio maar hier nog steeds een dikke kinderpiste en ook op de achtergrond nog sneeuw op de hellingen. Hoge bergen zorgen voor de schaduw.

Die hoge bewolking die zorgde voor de kleurrijke zonsondergang komt uit het oosten, eigenlijk precies hetzelfde als waar gister de bwolking vandaan kwam maar nu is het hoog wat sterker. Bijna een volledige Omegavorm. Vanuit het westen worden de fronten naar het noorden gestuurd of doven uit in de sterke hoge druk. In Hajo z’n uitgebreide bericht van vanmorgen kan je lezen waarom het bij hoge druk toch nog kan sneeuwen! Morgen is Hajo vroeg op z’n post geloof ik, hij zoekt ook de zonovergoten pistes op. Morgen wel kans op een wat bewolkte start, zal niet lang duren hoor. Ik gids ons gezin door Westendorf morgen, ben qua eettentjes niet heel bekend daar, overweeg nu iets op de Ki-west, die zien er wel goed uit. Iemand aanraders? De middag even kijken bij Gerri.

Kijken we alvast even naar het GFS (ja alvast want ik schuif zo aan bij het diner en ga daarna door als het Europese model ook binnen is) vallen mij 2 dingen op: Er wordt nog niet hard genoeg geduimd voor de sneeuwvalgrens van komende vrijdag (!) en de timing van de hoofdrun op de 5e is vrij vreemd. Hoofdrun dus helemaal negeren vanavond? Naja een korreltje zout erbij.

Voor komende vrijdag is de hoofdrun wel representatief, ja goed te zien dat de temperaturen hier hoog liggen, geen middelgebergtes in de sneeuw.

Er is ook vrij weinig kou voorradig, we moeten het van wat stuwingsafkoeling hebben of vanuit het oosten. En ik verpest het feestje maar gelijk; die kou uit het oosten gaat te laat zijn voor de neerslag. Het scheelt nog wel iets als je meer oostelijk zit hoor, ik denk voor Oostenrijk een sneeuwvalgrens van 1200/1400m, Frankrijk zit zeker rond de 1500. Het Europese model is iets koeler net als in de vorige runs, maar ik zou voorlopig maar even uit gaan van de genoemde aantallen hierboven.

Wordt die carnavalsweek dan echt zo dramatisch zoals Hajo vanmorgen zei? Nou hij zal in ieder geval in schraal contrast staan met de andere voorjaarsvakanties. En ik begrijp het gevoel heel goed, dan is dat een hele bittere pil na al die zonnige plaatjes. Hierboven zien we in het GFS de eerste verstoring van het gewilde zonnetje op zondagavond, dit frontje wordt hopelijk nog even uitgeknepen door het hoog.

Waardoor de echte klapper wordt uitgesteld tot op maandagavond en dinsdag overdag. We volgen het al even, 4/5 maart was een datum van hoge interesse. En wat is dan het drama? Slecht zicht en mogelijk veel wind, wel een lage sneeuwvalgrens! En vooral dat laatste ben ik erg blij mee na de kleine regenmomentjes en overmatige zonnenschijn. De pistes kunnen zeker wat gebruiken na dergelijke omstandigheden.

In het EC praktisch hetzelfde met het front van zondagavond zelfs nog wat sterker, niet m’n favoriet want dat is nog in de warme sector. Goed zichtbaar in de temperatuurkaartjes. En voor de rest van de week ook een beeld wat we vaker gaan zien. Depressies die eerst met de warme sector langs de Alpen komen om vervolgens de kou erachteraan te sturen, typisch voor zo’n hoofdzakelijk westelijke stroming. Maakt dat het tot een dramaweek? Ik blijf positief, de timing van die warme sectoren kan nog best goed vallen en dan zie je voor de rest toch vooral sneeuwval. Laat je je vakantie alleen slagen door de zon? Dan zit je helaas niet goed met de carnavalsvakantie.

Sorry vol alle zonaanbidders, ik vind deze dump er wel heeeel lekker op staan. Morgenavond gaan we langzaam kijken naar de hoeveelheden! Concreet voor de carnavalsweek; zit je hoog genoeg begin je op zaterdag met wat lichte verse sneeuw, zondag hopelijk zon en daarna begint het afwisselende depressiegeweld. Zon, regen, sneeuw en wind kan allemaal gedurende de week, het zal in ieder geval alles behalve stabiel zijn.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

18 reacties

Gesloten voor reacties.