revelstoke

In het skigebied Revelstoke (foto) in Canada is dit seizoen al 235cm sneeuw gevallen. Dat is het dubbele van dezelfde datum in het fantastische vorige seizoen. Het Canadese skigebied Sunshine Village is op 3 november zeer vroeg geopend. Het is dertig jaar geleden dat het gebied ooit zo vroeg opende, en wij weten dat een dergelijke periode typisch is voor het terugkeren bij een eerdere klimaatfase.

Laten we daarom eens kijken hoe in de afgelopen jaren de sneeuwvoorsprong of -achterstand is geweest begin november. Deze metingen beginnen in 1998. Het is evident: zelden of nooit was er begin november een wereldomspannende voorsprong. En vooral: nooit was er in Scandinavië en Rusland zo’n mooie opbouw als springplank voor een winterinval in West-Europa. Hoopvol dus.

gfszellamsee0511

Wat leert het ensemble ons vanochtend? Hierboven een punt bij Zell am See Kaprun. We zien evident de dump die vanavond begint. En je ziet de vorstgrens de komende dagen tijdens die sneeuwval naar de laagste dalen gaan. Dinsdag hangt de sneeuwgrens zo rond 500m. Daarna wordt het weer iets warmer. Vorstgrens naar 1500m en sneeuwgrens rond 1200m. Wat vooral opvalt in alle laatste berekeningen is de neerslagrijkheid. Vanaf ruwweg 10 november zien we misschien wel de hele tweede decade van november overdadige neerslag in de Alpen. Boven 1500m kan er wellicht al een gesloten sneeuwdek worden gevormd. Misschien weten jullie dat ik me ook met de lastigste meest verstrekkende voorspelling voor de komende 4 of 8 jaar bezig houd (zie bijvoorbeeld radio 5). Ik ben dan ook zo eerlijk om te stellen dat ik pas vanaf woensdag psychologisch in staat zal zijn weer af te stemmen signalen voor mijn boude voorspellingen voor winter 2016-2017. Maar het ziet er dus goed uit!

gfs18dump

De berekening van het Amerikaanse model 18u had op 17 nopvember spectaculaire sneeuwval in de Alpen. Zie de kaart hierboven. Die zit ook nog wel in de nieuwe berekening maar niet meer zo extreem.

schotlandsneeuw

In de nieuwste berekening zien we na de eerste golf sneeuwval een tweede push komen. Op de kaart hierboven zie je hoe Schotland al helemaal winters zou kunnen worden….

ardennen

… evenals woensdagochtend de Ardennen! Dat is dus komende woensdagochtend als dat “ene dingetje” bekend zal zijn.

Het is allemaal mede mogelijk gemaakt door de Renault Kadjar en Renault Captur maar zeker ook door de vroege winterinval in Noorwegen. De plaatjes en video hierboven spreken boekdelen.

koudnw0511

Hier het bijbehorende ensemble in de buurt van het skigebied Røldal. De hoogte is 1168m. Het blijft daar sowieso vriezen. Maar de sneeuwplaatjes hierboven zijn uit Oslo op zeeniveau! Ik denk dat we de komende dagen nog wel wat gaan horen over temperatuurrecords daar! Fijn weekeinde allemaal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.