Meer dan 20cm sneeuw op de Veluwe tussen kerst en oud en nieuw. Het is het Canadese weermodel dat het berekent maar dat is nog niet eens het mooiste van die run. Het mooiste is dat dit model aanhoudende vorst in Nederland berekent vanaf dinsdag. Die lijntjes hebben we in de ensembles van Europees en Canadees model wel gezien maar nog nooit in de hoofdrun.

Hier de eerste dag met vorst in het Canadese model en de laatste kaart van de serie. Zeer robuuste vorst-inval dus met steeds verscherpende kou.

Ik heb er ook een ensemble bij…. maar volgens mij staat de hoofdrun daar niet in geplot. De rode lijn is het ensemblegemiddelde. Niet gek dus.

Een opvallend aspect in het Canadese model is de zeer hoge luchtdruk op Groenland: 1070hPa.

Dat zie je hier dan in het ensemble voor Groenland. Ook zonder hoofdrun. Je ziet de vreemde uithalen van de lijntjes. Weer een mooi bewijs van de fundamentele onzekerheid van complexe modelberekeningen.

In het Amerikaanse model spookt de luchtdruk op Groenland ook behoorlijk. Om in ons achterhoofd te houden als we de komende dagen weerkaarten interpreteren.

Dat ik het Canadese model erbij haal komt natuurlijk omdat Amerikaans en Europees tegenvallen vanochtend. Toch kijken we ook wat daar gebeurt: eerst de maximale sneeuw in beide modellen die deels ook met kerst valt. Lokaal kan de 5 cm gehaald worden maar in deze berekeningen is het op oudjaarsdag weer helemaal weggedooid.

Gaan we over naar het laatste ensemble voor Nederland van de laatste Amerikaanse run. Zowel tijdens kerst als vanaf oudjaarsdag zit de hoofdrun belachelijk hoog in de pluim. Maar ook het zwaartepunt in de vorm van het gemiddelde is iets omhoog gekomen. Een minderheid van de lijntjes brengt ons op de schaats.

Deze wilde ik nog laten zien uit het Europese model. Hier zie je Nederland mooi koud met kerst maar de bak sneeuw die ook voor Nederland of voor België was berekend (20-40cm) schiet hier naar Noord-Spanje. Beetje zoals we de Alpen vaak als magneet zien werken zien we de neerslag hier aan de Picos d’Europa en Pyreneeën vastklikken.

Nou afwachten maar weer. Wat leuke dingen bekijken nog. Mist in de Povlakte….

En hoe in 87 dagen op La Palma een berg 200m kan groeien… jullie nog wat leuks? Voor mijn commentaar op de gebeurtenissen in Nederland zie mijn Twitter. Donaties welkom. Kerstnieuwsbrief voor donateur skomt eraan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Erik · 19 december 2021 op 09:50

Wat een spannend gedoe. Blijft maar heen en weer schieten. Duimen op een mooie winterse uitkomst.

Paul A Club1989 · 19 december 2021 op 11:13

Ja, tegenvallende modellen. De avondrun zal toch weer wat kouder moeten uitpakken, anders vrees ik grote vrezen.

Aart · 19 december 2021 op 14:51

Zwarte sneeuw op La Palma…..

  kirsten_dl · 19 december 2021 op 18:30

  In Nederland momenteel ook zwarte sneeuw bij héél veel mensen, toch?

  Ik had geen beter scenario kunnen bedanken/wensen; koud én droog tijdens mijn verhuis a.s. woensdag.
  Het begint stilaan te naderen en we hebben nog een pak werk voor de boeg maar alles komt goed. 🙂

Hajo · 19 december 2021 op 22:13

En het Canadese model redt weer. Vanavond!

Aart · 19 december 2021 op 22:42

Weet niet welke run jij bekijkt Hajo, maar 12Z run geeft een groene Kerst, slechts 2 leden gaan voor vriezend 1e en 2e Kerstdag. Of je moet de dagen na Kerst bedoelen?
Wat ik wel opvallend vind is dat GFS, EC en GEM voor morgenochtend de 20e een grote spreiding in de verwachte temperatuur geeft. Heeft dat te maken met het slecht kunnen inschatting van de hoeveelheid bewolking?

  Hajo · 19 december 2021 op 23:09

  Ik bedoel inderdaad het einde van de run en dus na kerst.. uiteindelijk gaat het meer om schaatskansen dan om een witte kerst. Ik denk dat we nog een paar mooie winterse rund gaan zien voor het pleit beslecht wordt in welke richting dan ook.

   Carl · 20 december 2021 op 08:01

   Noorden van Nederland heeft in de runs het meeste kans op witte kerst en langdurig een pak sneeuw.
   Hopelijk zakt het nog een beetje.

Gesloten voor reacties.