Meer dan 20cm sneeuw op de Veluwe tussen kerst en oud en nieuw. Het is het Canadese weermodel dat het berekent maar dat is nog niet eens het mooiste van die run. Het mooiste is dat dit model aanhoudende vorst in Nederland berekent vanaf dinsdag. Die lijntjes hebben we in de ensembles van Europees en Canadees model wel gezien maar nog nooit in de hoofdrun.

Hier de eerste dag met vorst in het Canadese model en de laatste kaart van de serie. Zeer robuuste vorst-inval dus met steeds verscherpende kou.

Ik heb er ook een ensemble bij…. maar volgens mij staat de hoofdrun daar niet in geplot. De rode lijn is het ensemblegemiddelde. Niet gek dus.

Een opvallend aspect in het Canadese model is de zeer hoge luchtdruk op Groenland: 1070hPa.

Dat zie je hier dan in het ensemble voor Groenland. Ook zonder hoofdrun. Je ziet de vreemde uithalen van de lijntjes. Weer een mooi bewijs van de fundamentele onzekerheid van complexe modelberekeningen.

In het Amerikaanse model spookt de luchtdruk op Groenland ook behoorlijk. Om in ons achterhoofd te houden als we de komende dagen weerkaarten interpreteren.

Dat ik het Canadese model erbij haal komt natuurlijk omdat Amerikaans en Europees tegenvallen vanochtend. Toch kijken we ook wat daar gebeurt: eerst de maximale sneeuw in beide modellen die deels ook met kerst valt. Lokaal kan de 5 cm gehaald worden maar in deze berekeningen is het op oudjaarsdag weer helemaal weggedooid.

Gaan we over naar het laatste ensemble voor Nederland van de laatste Amerikaanse run. Zowel tijdens kerst als vanaf oudjaarsdag zit de hoofdrun belachelijk hoog in de pluim. Maar ook het zwaartepunt in de vorm van het gemiddelde is iets omhoog gekomen. Een minderheid van de lijntjes brengt ons op de schaats.

Deze wilde ik nog laten zien uit het Europese model. Hier zie je Nederland mooi koud met kerst maar de bak sneeuw die ook voor Nederland of voor België was berekend (20-40cm) schiet hier naar Noord-Spanje. Beetje zoals we de Alpen vaak als magneet zien werken zien we de neerslag hier aan de Picos d’Europa en Pyreneeën vastklikken.

Nou afwachten maar weer. Wat leuke dingen bekijken nog. Mist in de Povlakte….

En hoe in 87 dagen op La Palma een berg 200m kan groeien… jullie nog wat leuks? Voor mijn commentaar op de gebeurtenissen in Nederland zie mijn Twitter. Donaties welkom. Kerstnieuwsbrief voor donateur skomt eraan.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Erik · 19 december 2021 op 09:50

Wat een spannend gedoe. Blijft maar heen en weer schieten. Duimen op een mooie winterse uitkomst.

Paul A Club1989 · 19 december 2021 op 11:13

Ja, tegenvallende modellen. De avondrun zal toch weer wat kouder moeten uitpakken, anders vrees ik grote vrezen.

Aart · 19 december 2021 op 14:51

Zwarte sneeuw op La Palma…..

  kirsten_dl · 19 december 2021 op 18:30

  In Nederland momenteel ook zwarte sneeuw bij héél veel mensen, toch?

  Ik had geen beter scenario kunnen bedanken/wensen; koud én droog tijdens mijn verhuis a.s. woensdag.
  Het begint stilaan te naderen en we hebben nog een pak werk voor de boeg maar alles komt goed. 🙂

Hajo · 19 december 2021 op 22:13

En het Canadese model redt weer. Vanavond!

Aart · 19 december 2021 op 22:42

Weet niet welke run jij bekijkt Hajo, maar 12Z run geeft een groene Kerst, slechts 2 leden gaan voor vriezend 1e en 2e Kerstdag. Of je moet de dagen na Kerst bedoelen?
Wat ik wel opvallend vind is dat GFS, EC en GEM voor morgenochtend de 20e een grote spreiding in de verwachte temperatuur geeft. Heeft dat te maken met het slecht kunnen inschatting van de hoeveelheid bewolking?

  Hajo · 19 december 2021 op 23:09

  Ik bedoel inderdaad het einde van de run en dus na kerst.. uiteindelijk gaat het meer om schaatskansen dan om een witte kerst. Ik denk dat we nog een paar mooie winterse rund gaan zien voor het pleit beslecht wordt in welke richting dan ook.

   Carl · 20 december 2021 op 08:01

   Noorden van Nederland heeft in de runs het meeste kans op witte kerst en langdurig een pak sneeuw.
   Hopelijk zakt het nog een beetje.

Gesloten voor reacties.