Foto: mbl.is/Kristinn Magnússon

Het is geen grap. Het is niet als met de verhalen over nepgletsjers in de Pyreneeën die steeds de kop op steken als daar een keer een bak sneeuw ligt. Het is niet de halve meter sneeuw die deze week op Reykjavik is neergedaald of de 105cm aan de kust in Akureyri. Nee het gaat gewoon om de echte gigantische gletsjers op IJsland die het afgelopen jaar van herfst tot herfst voor het eerst in een eeuw weer iets zijn gegroeid. In zomer 2015 was er al een eerste aanwijzing voor verandering hier. Nu ja dat soort dingen moet je afwachten. Je moet er bij voorkeur heel oud voor worden. 50 volwassen jaren is niets. Misschien als je de 100 haalt dat je uit je eigen leven een beetje mee kunt praten. Snel naar het weer want het zit eraan te komen mensen!

De actuele sneeuw in Moskou is een beetje het gevolg van een crunch van een bak kou tot aan de Zwarte Zee die zowel uit het westen als uit het oosten wordt aangevallen.

De schitterende sneeuw in Oslo momenteel is hun echte begin van de winter om niet meer weg te gaan. Depressies trekken net onderlangs langs en dan zit je goed als je van sneeuw en winter houdt. Voor de Lage Landen betekent dat…. maar dat wisten we al.

Nog wat mooie plaatjes uit Oslo gisteravond… mooie stad.

Nou in de Lage Landen het omgekeerde…. geen oostenwind maar pal west. En stormachtig! Wie thuis zit kan nog wat gaan beleven vandaag… het KNMI heeft het over windstoten tot 85km/u.

Situatie morgenochtend

Hierboven de WC waar de Lage Landen doorheen worden gespoeld morgen als het front voorbij is. Het warmtefront ligt dan al bij Kiev. En waarom is het nu voor de Alpen net koud genoeg?

Hierboven zie je een koudedruppel afscheuren van de actuele kou aan de Canadese oostkust. Doorlopend ook naar de oostkust van de Verenigde staten. Dus hoe zit het nu met onze theorie? Nou waar we eens op gaan letten de komende periode is hoe en waar die druppels loslaten. Gebeurt dat tamelijk noordelijk is dat positief voor de Alpen.

Hier zie je de situatie op 1500m als die druppel op 5km net loslaat. Dat is net het plukje kou wat nu aan het oversteken is naar de Alpen. Ik rij dat tegemoet! Als het goed is vind de ontmoeting tussen deze nietige weerman en de sneeuw dan vanavond plaats in Les Menuires. Zodra dit bericht klaar is gooi ik mijn auto vol spullen. Toch ook maar de paraglider want dinsdag wordt een hele mooie dag.

Koudebel voor na het weekeinde

Hierboven eens een serie die laat zien hoe dan de volgende koudedruppel loslaat die dan de sterke afkoeling vanaf maandag gaat brengen. Gisteravond zagen we al dat als het tegenzit dat het maandag nog ff kan duren voor de kou echt binnen is. Dat moeten we toch een beetje nowcasten samen.

En hier dan in het Amerikaanse model de derde koudedruppel. Die steekt dan weer te ver naar het zuiden en met een beetje pech jaagt dat in Europa een zuidwester aan. Of dat ook gebeurt zien we verderop. Misschien. Zie je ook op deze kaart dat Canada even helemaal geen kou meer op hoogte heeft in deze berekening. Bijzonder hoor. Waar zal de kou heen zijn dan? Azië waarschijnlijk. Europa moet nog ff wachten.

Sneeuw Algerije

Een bijzonder moment in de berekening ook als we een nauwe slurf van kou helemaal naar Algerije zien reiken. De Alpen een IJsland doen ook weer mee.. dat is echt het leuke nieuws voor de Alpen momenteel. De sneeuwgrens stuitert nog wat op en neer maar in elk geval is er veel neerslag en worden tenminste alle hogere skigebieden fantastisch ingesneeuwd. En ja na het weekeinde ook alle lagere…. maar dat blijven nog een beetje de risicogebieden…. puur voor het plaatje dan… de pistes zie ik wel goed komen. Maar een witte kerst in de Lagere dorpen is nog niet zeker.

Cliffhanger Amerikaans model

Nou het Amerikaanse model reikt al tot 22 december voor wat het waard is. Sneeuw tot aan de voet van de Alpen.

En in het ensemble zien we dat de hoofdrun nog steeds voor de zoveelste keer redelijk bovenin zit. maar ook weer niet extreem vanochtend. Daar mogen we wat vertrouwen uit putten. De hoofdrun heeft vrij veel steun. Is niet te extreem. En toch nog iets aan de zachte kant. Pak je het ensemblegemiddelde heb je elke nacht kunstsneeuw en eigenlijk permanente sneeuwkansen. Pas die 22e ben ik weer in Oostenrijk na de grote tournee die ik vandaag begin. Dat is eigenlijk wel ff jammer. Dat ik het niet echt zie insneeuwen thuis. Ja de webcam komt nog hier. Logisch. dat wordt een asset. De WSWM cam in Hopfgarten op 750m. Als Jorne nou straks een paar ochtendberichten doet, kan ik dat soort dingen ff tackelen en ook nog mijn boekhouding erdoorheen jassen. Haha. Maar eerst ff family time met kerst en oud & nieuw. En schaatsen mee naar Nederland om nog ff op de Jaap Eden te komen met mn dochter. Een reclamebord daar is nog steeds mijn droom. Kost geen drol. En dan hier schaatsers op bezoek en samen langlaufskaten in mijn achtertuin. Helemaal dood gaan samen.

Het sneeuwmoment in de Lage Landen

De verschillen tussen de modellen bekijken we even op het moment dat het Europese model veel sneeuw in Nederland berekent. Denk aan 5 tot 15cm gevolgd door regen. Een bijzonder moment dus komende donderdag. Minimaal code oranje potentie. Je ziet de depressie wat voorlopen in het Amerikaanse model. Daar komt het front met veel minder sneeuw door. Groot verschil rond Istanboel. Winter vast in het zadel in Scandinavië. Alpen sowieso sneeuw. Dat hoort erbij in deze fase. Elke dag zowat.

Het Europese model eindigt met een vorstgrens in de Alpen van rond 1200m. De eerder berekende zuidkantdepressie vertaalt zich nu in een wakke sneeuwsandwich in de Alpen maar des te meer sneeuw op de balkan aan het einde. Zo weten we eens te meer: het weer dat is een zee vol olietankers met dronken kapitein. Ze doen maar wat. Wél berekenbaar maar toch onvoorspelbaar. En dat maakt het leuk.

Bovenstaande kaart herkennen jullie van Fréderics berichten. Hij was onze man voor de stratosfeer. Hier de nieuwste versie van die grafiek met de nieuwe GFS-run erin. Ik zal de komende winter tijd steken in zelfstudie op dit gebied ook via mijn vele contacten in de meteorologische wereld en ik zal ook mijn best doen de algemene nuttige basiskennis over de stratosfeer aan jullie uit teleggen. Wat je in de grafiek hierboven ziet is een klimatologisch spectrum op basis van grote datasets en klimaatmodellen. En het GFS model (heet GFES tegenwoordig) is daar dan in geprojecteerd. Dat staat natuurlijk niet los van de GFS-run voor de troposfeer die we dagelijks bekijken. Dus kun je net als met NAO en AO niet zo maar zeggen: hee de grafiek keldert dus het wordt winter. Want daar zit dezelfde onzekerheid op als in de ensembles van het model voor de troposfeer. De spreiding van de groene lijntjes is enorm als je goed kijkt. En momenteel lijken we niet op weg naar een spoedige blokkadesituatie…. eerder lijken de depressies gemakkelijk door te komen en blijven de Alpen in de sneeuw komen. Maar de stratosfeer heeft wat eigenschappen die we mee moeten nemen en waar we af en toe eens naar kunnen kijken. Ik zal streven naar eens per twee weken en natuurlijk als zich een SSW lijkt aan te dienen.

===
Komen we dan toch even bij het pijnlijke gisteren aangekondigde plotselinge afscheid van Leo en Fréderic. Het is echt te hopen dat ze hier blijven met gastblogs en soms in de reacties. Dat is nu niet te zeggen. Ze zullen even rust nemen om te wenen aan de nieuwe situatie. Fréderic heeft gisteren in zijn laatste bericht een kort statement gegeven. Door de vele vragen naar een uitleg heb ik me geroepen gevoeld om een uitgebreide verklaring af te leggen. Die heb ik op deze pagina gezet die je makkelijk vind in het hoofdmenu. Wil je op mijn verklaring reageren doe het dan onder dit weerbericht van gisteravond. Dank nu al voor de hartverwarmende reacties. En bij deze nogmaals de oproep om af en toe ook eens Cescia en Jannes te bedanken voor het goede werk wat ze doen op de achtergrond. Zonder hen was Wintersportweerman.nl er niet.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

96 reacties

Gesloten voor reacties.