Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Canadase koudedruppels op weg naar Alpen en gletsjers IJsland groeien

check ook eens

96 Reacties

 1. Asten (Harmelen) schreef:

  Ondanks de af en toe mindere kaarten van het GFS/Ecmwf is wel dat de temperatuur op 1500 meter/850hPa (plusminus) de eerste 240 vrijwel altijd onder nul is. In die zin kun je stellen dat zeker bij de diverse neerslaggolven die de Alpen zullen bereiken de skimogelijkheden boven de 1000/1200 op natuursneeuw gegarandeerd lijken.
  Tellen we daar de koudeuitvallen waarbij de sneeuw tot in de dalen valt en de pisten < 1200 meter geprepareerd met kunstsneeuw bij op dan moet het wel gek lopen wil niet iedereen kunnen wintersporten deze kerstperiode..
  En ongetwijfeld zullen de kaarten nog veranderen want de kerst is nog steeds ver weg…

  • Hajo schreef:

   Dat is een best scherpe analyse… mijn “strategie” is altijd om toch ook eerst even “vol blijde moed” te genieten van de voorpret over de mooie koude fase na het weekeinde… met sneeuw tot in alle dalen. Tegen die tijd hebben we dan al weer zovele nieuwe sets weerkaarten gehad en hebben we in de eeuwigdurende weersoap alweer een paar andere karakters erbij gekregen. Dingen die we nu niet eens kunnen vermoeden. Hoewel? Zo’n zuidkantdumpje…. zou niet gek zijn.

 2. joke,riederalp schreef:

  De opening van de liften zijn in Riederalp en Bettmeralp een week uitgesteld. Gezien de voorspellingen, veel sneeuw en storm, waarschijnlijk een verstandige keuze. Fiescheralp gaat wel open.

  • Hajo schreef:

   Ja dat willen we nog wel eens onderschatten. Dan jubelen we hosanna over alle sneeuw en is het ter plekke gewoon totaal baggerweer. Dat moet lukken vanaf dit jaar om niet in die valkuil te stappen. Nu ik zelf in de Alpen woon. Grappig: zelfs Les Menuires is een stuk dichterbij vanaf hier dan vanuit Nederland.

 3. joke,riederalp schreef:


  Vandaag heerlijk zonnig weer. Vanaf morgen gaan we de winter in. Vanochtend vroeg zie ik voor het eerst dat de alpenkauw naar beneden is gekomen. Dieren weten gewoon het weerbericht dus daar maak ik maar dankbaar gebruik van.

 4. Skiwi schreef:

  … en zo hebben we na een kort intermezzo vanaf eind volgende week alweer doorgang van de WC.
  Voor de LL en ook Sauerland ziet ‘t er alweer niet al te rooskleurig uit 🙁

  • jannes schreef:

   WC kan geweldig uitpakken! Als die straalstroom maar laag blijft….

   Ja voor LL niet alles en Sauerland ook niet, maarja die zijn geen partner meer. Eigen schuld ha-ha ;)! Nee gekheid op de stok, jammer! Maar ik geloof dat we vorig jaar veel wester hebben gehad en een topwinter in de Alpen. Zelf in maart nog met Eric Brixental onveilig kunnen maken(letterlijk, oeps)….

   • Skiwi schreef:

    Goh ja, aangezien ik volgende week een weekendje in Winterberg zit en pas in februari naar de Alpen ga zul je begrijpen dat ik niet zo happy ben met een WC, ook al pakt die goed uit voor de Alpen…

    • maarten schreef:

     GFS6 is helemaal niet zo goed voor de alpen vanaf volgend weekend. Toch regelmatig regen onder de 1600 meter. De kaarten worden warmer en warmer heb ik het gevoel.

    • jannes schreef:

     Ja joh, was maag geintje he… Ik gun het je van harte 🙂 Zie m ook warmer worden. Aj. Ik zelf ga een weekendje Hollandse enclave opzoeken daar in het Zillertal dus moet ook sneeuw boven 600 hebben!

 5. Stefan Kaptein schreef:

  Voor de laatste keer het water op. Nog ff windsurfen voordat de winter begint.

  • Harm schreef:

   Zo dan, daar heb je een mooie dag voor vandaag. Veel plezier!

  • nils schreef:

   Doe voor mij ook effe een rakkie Stefan! Ben helaas aan het werk…

   • Stefan Kaptein schreef:

    Vanmorgen nog heerlijk gevaren met 4,5 en 85 liter wave board op het IJsselmeer bij Schellinkhout. Het water was al behoorlijk afgekoeld en als je met je hoofd onder water kwam was het toch even brainfrees gevoel. Verder buitenlucht temperaturen van 12 graden dus dan is het wel te doen. In de middag tijdens het draaien van de wind naar west werden de omstandigheden qua wind toch duidelijk minder. Ik heb nagenog de hele surfsessie (tot 13:30) droog kunnen varen en dus op tijd gestopt voor de dikke regen zou arriveren. Was een mooie afsluiter van het jaar. Nu tijd voor de wintersport.

 6. Leo(Odenwald) schreef:

  Thx Hajo voor toch weer een lekker weerbericht !

  En Joke riederalb ,
  bedankt voor weer prachtige foto’s en info uit dat mooie Zwitserland !
  Wij zijn 6 jaar geleden voor werk vertrokken uit nl , 2 jaar in Zwitserland mogen wonen en daar leren skiën (Grindelwald) …en elke dag genoten van waar jij dagelijks op uit mag kijken …dat land heeft een speciaal plekje in Mn hart !

 7. Hans schreef:

  Dank Cescia en natuurlijk ook Jannes!

 8. Hjs schreef:

  Tot voorbij oud en nieuw west circulatie….. Wel aanvulling van het watertekort
  https://www.weerstationlosser.nl

  • Erik schreef:

   Euhm waar zie jij tot aan oud en nieuw een westcirculatie. Ik kan het niet vinden in de kaarten. Zeker niet de eerste 2 weken.

   • Hjs schreef:

    Ik zie em vandaag keihard voor mijn raam langsgaan 🙂

    Ben geen wintersporter. Teveel biessures, dus kijk vooral naar LL en winter is in geen velden of wegen te bekennen.

 9. Hajo schreef:

  Zo. Nu laptop dicht. Alles in de auto. En wegwezen. 🙂

 10. Cescia schreef:

  Hajo! Veel plezier in les menuires! Ik kijk uit naar de foto’s de weerkaarten zijn voor mij en Dennis alvast gunstig te noemen! Live plaatjes vanuit het Montafon vanaf woensdag 13/12!

 11. jannes schreef:

  Volgens GFS06 vandaag voor het laatst boven 0 in Ischgl dorp (1400 mtr, inneralpine). Gecombineerd met al die neerslag levert dat dit bijzondere ding op:

  Ischgl dorp 1400:
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ischgl.JPG[/img]

  Brixen dorp 700 mter(correct me):
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/brixen.JPG[/img]

  Valtho 2300 opvallend minder, denk dat GFS m niet goed pakt?:
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/val-thorens.JPG[/img]

  • Skiwi schreef:

   Waar haal je deze grafieken vandaan Jannes?

  • Koning Winter schreef:

   Jannes, vanavond naar Les Menuires voor de meet en greet met Hajo.
   Gaat dat nog ergens problemen geven als we daar naartoe rijden.
   Voor ons de eerste keer skiën in Frankrijk. Welke route is aan te bevelen?
   1) via Frankfurt, Basel en Genève of 2) via Maastricht, Luxemburg en Lyon. Graag advies.

   Groeten,

   Dirk

   • maarten schreef:

    Ik ga altijd voor optie 2. waarom, geen idee. Behalve bij Metz/nancy waar het een stuk 90/110 is qua maximum snelheid is het verder plankgas doorrijden (130) zonder irritante baustelles. Wel bij Metz en Nancy opletten voor de flitspalen!

   • Roy schreef:

    Hangt grotendeels af vanwaar je vandaan moet komen Dirk. En of je al een vignett hebt voor Suisse of (nog) niet.
    Zelf vanuit het oosten van Nederland rij ik het liefst A3 A5, Basel, Genève, Annecy en dan binnendoor langs het meer van Annecy richting Ugine waar ik vaak tank, Albertville, Moutiers en dan naar boven. Het gaat vanavond/vannacht wel sneeuwen in Les Menuires maar de verwachtte hoeveelheden mogen met kwalitatieve winterbanden geen probleem zijn lijkt me. De weg door de Belleville valei naar boven wordt ook zo goed mogelijk vrij gehouden. Tijdens sneeuwval rijden de schuivers continu van boven naar beneden is mijn ervaring. Alvast een mooi weekend toegewenst met z’n allen. 🙂

    • Roy schreef:

     Update: Nu ik de laatste (GFS06h Oper + Parra) nu net onder ogen zie kan het nog wel eens verassend meer worden komende nacht. Ik dacht eerst aan 10-15 cm maar wie weet is 20-25 cm wel mogelijk.. Leuk!

    • Koning Winter schreef:

     Dank je wel Roy voor jouw advies. Ik kom zelf uit Arnhem en zit zo op de A12, A3 naar Frankfurt. Ik denk dat ik deze route maar neem. Kosten zijn wellicht acceptabel, ik rijd meest op LPG en dat kan in Duitsland prima getankt worden. Zwitserland weet ik niet maar zullen we dan wel meemaken. Vignet moet nog wel worden aangeschaft maar dat kost ongeveer hetzelfde als de Franse Tolwegen heen en terug. Als de weg binnendoor langs het meer bij Annecy goed te doen is pak ik die ook. Winterbanden zijn prima en de sneeuwkettingen liggen al achterin de kattebak.

     Ik denk dat jullie ons nog wel zien voorbij komen in de berichten, Hajo kennende. Wellicht zelfs in actie.

     Dank ook aan de andere meedenkers voor jullie bijdrage.

     • maarten schreef:

      Goede reis en doe voorzichtig. Je zal daar tijdens eerste deel dump aankomen, dus sneeuwkettingen zul je wel nodig hebben denk ik. Veel plezier

     • Leo (Odenwald) schreef:

      Houd rekening met pittige buien en zware windstoten in de wat hoger gelegen gebieden in Duitsland , wind haalt af en toe vors uit !

   • Harm schreef:

    Ik rij altijd vanuit Zutphen dezelfde route als Roy. Ik rij veel liever langs die kant dan via België en Frankrijk. Vanuit het oosten is dit nog goedkoper ook..

   • Jannes schreef:

    Ik rij altijd via Basel. Duitsland lekker doorrijden, Zwitserland traag maar dat heb je in Duitsland al ingehaald. Het is alleen niet fijn om door Zwitserland te rijden, want het is allemaal erg duur en je rijdt niet door. Toch kies ik voor die snellere route 🙂

  • Eric | schreef:

   Brixen ligt op 800 meter 🙂

 12. Jopie schreef:

  Voorlopig even niet verder dan 10 dagen vooruit kijken. OP 240 opteert de ECMWF voor een WC maar met lage straalstroom. Gunstig voor de Alpen. Het ensemble gemiddelde geeft hetzelfde aan dus daar is wel steun voor.

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ECMAVGEU00_240_1.png

  Daarna ??? Erg onzeker. Ik zie nog geen scenario wat er uit schiet.

 13. Hans schreef:

  Voor de “thuisblijvers”: een winderig weekendje staat ons verder nog te wachten.

  Volgend weekend kan het misschien nog gekker worden met op zaterdag een 1e windveld….

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/204-289DE-7-12-2018.gif[/img]

  waarna zondag-/maandagnacht een 2e windveld met name België en zuid NL gaat treffen….

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/234-289DE-7-12-2018.gif[/img]

  Nog ver weg maar hou er evt. wel rekening mee (agenda)

  • Moes schreef:

   Weg met die wind volgend weekend! Ik vlieg maandag de 17de naar Curaçao voor wat winterzon en vertragingen zit ik niet op te wachten natuurlijk :p

 14. christine schreef:

  gfs6uur is toch weer een stuk minder dan de gfs00uur zou het dan toch allemaal wat tegenvallen of hebben de modellen het moeilijk om de hoeveelheden in te schatten. Merk wel als het te warm is en er neerslag wordt voorspeld dit in veel gevallen hoger uit valt , met de kou lijkt dit bijna elke keer andersom, kan dit kloppen.

  maar 1 meter gaan we wel ergens halen toch, (en dan niet op +2300 meter ) zeg boven de 1500 meter en 30-50cm tussen de 1000-1500 meter moet toch lukken, of denken jullie er anders over?

  • Roy schreef:

   De echte kou is er wel uit ja. Ik ben voor de Alpen wel positief want ondanks we de eerste 2 sneeuwmomenten nog moeten krijgen zie ik de 14e december inmiddels ontwikkelen als een mooie kans op veel sneeuw!

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Arlberg gaat die meter sneeuw wel pakken verwacht ik. Lech, Zurs of Christoph als grootste kanshebbers

 15. Jannes en Cescia zijn beide toppers, dat wist ik al langer dan vandaag. Jannes levert geweldige berichten met steeds een zeer uitgebreide analyse (top man!) terwijl Cescia ons met andere leuke zaken in de watten legt!
  Mijn complimenten voor jullie hoor!

  Mooi bericht @Hajo en het is voor het eerst sinds jaren dat ik mij geen zorgen maak over voldoende sneeuw in de Alpen.
  Wij gaan pas eind februari maar alles zit allang snor tegen die tijd terwijl het voorgaande jaren toch een beetje billenknijpen was.
  Voor de LL wordt de kou steeds weer naar een later tijdstip verplaatst. Iets wat ik op diverse weerapps zie voorbijkomen.
  Maar geen probleem, zolang de Alpen maar bedolven worden onder massa’s POW. 🙂

 16. joke,riederalp schreef:


  Sodej…… hierboven weer verkeerde foto.waarschijnlijk een zonnensteek!haha

 17. Mooie plaatjes @Joke, bedankt om te delen!!
  Heb ook mooie plaatjes gevonden vanuit Duitsland, niet meer actueel (28.11.18) maar deel ze graag met jullie.
  http://www.wzforum.de/forum2/read.php?8,3595450

 18. Jannes schreef:

  Toch even reageren op de bedankjes. Tnx 🙂 ik waardeer het. Ben niet zo’n goede ontvanger, maar ik waardeer het zeer. Verder is het ook vooral jullie die het doen.

  Ik hoop dat we met zijn alleen mooi deze nieuwe periode tegemoet gaan en nadat V1 van de app er is gaan we de site broodnodig repareren. Technisch moet er flink gewerkt worden aan die winkel…

  • Marco schreef:

   Geen vervelend bedoelde vraag, maar is het verstandig een app te lanceren op het moment dat de resources voor het technische platform beperkt zijn? Een website + app onderhouden kost veel meer werk dan enkel een website.

   • Jannes schreef:

    Goede vraag.

    Ik ben bezig met het maken van een aantal structurele wijzigingen om in de snelle toekomst sneller te schakelen. De website is momenteel gebaseerd op 5 jaar oude code en dat moet langzaamaan om. Vanuit de community is er al jaren een vraag om push meldingen te krijgen op nieuwe publicaties. Dit kan prima via web, maar dan werkt het niet overal (iOS niet). Vandaar dat er vanuit de community erg de vraag was naar een applicatie.

    We gaan alles dadelijk laten lopen via een REST API. De voorkant wordt dadelijk een hybride oplossing waarin we gebruik maken van Vue.js (front-end framework). Exact dit gaat het toevoegen van (custom) componenten veel makkelijker maken voor mij en ook andere developers die eventueel willen bijdragen. Deze wijziging is sowieso een must om toekomst proof te zijn zonder de server om te brengen haha…

    Vanwege de vraag voor push meldingen ben ik ook gaan kijken wat deze setup nog meer kan bieden en toen ben ik uitgekomen bij Vue Native. Dit is een nieuwe manier om platform onafhankelijk apps te maken. Dit werkt goed, mits je niet té veel van de app verwacht. Dit was ook niet onze bedoeling. De app moet er zijn voor push en pull actie zoals bijvoorbeeld foto updates en het lezen van nieuwsberichten. Hier wat voorbeelden wat je ermee kunt, het is geen crap: https://www.nativescript.org/showcases/.

    Het voordeel is dat we hiermee de helft van de codebase voor zowel app als website tegelijk kunnen schrijven en dus eenvoudiger beide kunnen onderhouden. Natuurlijk is er wel meer werk en misschien is het goed om eens aan jullie te vragen hoe belangrijk e.e.a. is. De vragen die ik dan heb:

    In hoeverre behoefte is er aan een app die simpel push, nieuwsberichten en sturen van updates ondersteund en zou het voldoen om (niet iOS) push op de website te ondersteunen en deze een broodnodige mobile first update te geven?

    Nu is wel het punt die afweging te maken, daar ik sinds een week bezig ben met het stuk die puur goed is voor een app…. Wellicht heb ik wat veel aannames gedaan op de rit dat die app er zo en moest komen. Heb het iig veel gelezen in de reacties ;).

    Ben benieuwd….

    • BlueSomeThing schreef:

     een app opzetten alleen voor push berichten lijkt mij wel een duur grapje. Je kunt de website zelf toch ook pushberichten laten sturen? Ook voor iOS volgens mij. Iets als dit: [url]https://www.icreatemagazine.nl/workshop/itip-pushberichten-artikelen-website/[/url]

     • Jannes schreef:

      Nja qua kosten is het dus mijn tijd en investering die ik toch al doen in de techniek…

      Die link gaat over OSx only. Safari desktop. iOS is vooralsnog echt compleet dichtgegooid :(. Ik ga het wel direct even neerzetten en dan kunnen we kijken hoe dat voorziet. Tnx voor je input

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Top Jannes !
     Jij bent wat mij betreft ‘Iceberg’ Jannes .. zo liggen de verhoudingen volgens mij op zijn minst tussen het zichtbare en onzichtbare werkzaamheden die je verricht..
     Geen idee of een keer sparren over hoe of wat met volgers die hier ook handig in zijn nuttig kan zijn want het lijkt me een heidens karwei zo in je eentje..
     Toch nog een vraagje. Ik bezoek regelmatig een supporterssite waar je na een gegeven reactie nog een uurtje of 2 de tijd hebt om je reactie aan te passen. Je moet dan uiteraard wel zijn ingelogd. Ik loop nu vaak op mijn mobieltje te pielen en kom er na de gegeven reactie achter toch weer iets verkeerd te hebben getypt of wil een kleine aanvulling doen. Is dat ook mogelijk ?

     • Jannes schreef:

      Dat is ooit door mijn voorganger weggehaald wegens te hoge server load. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit nu niet gewoon kan. Ik snap je probleem.

      Ik spar regelmatig met users per mail. Met name als er problemen zijn. Misschien goed dat ook met wat core users te doen over features, hoeverre dat nu nog niet gebeurd. Het gevaar daarbij is echter dat het veel tijd gaat opslokken.

      Wat betreft die ijsberg is dat ook het issue. Ik heb hiernaast een baan, twee kinderen en een freelance job. Ik besteed grofweg 16 uur aan dat freelance inclusief technische ontwikkeling WSWM. Hier in de reacties is gewoon tussendoor, evenals internet communicatie met het team en strategisch overleg. Ik heb het platform technisch overgenomen toen het nog niet responsive was haha. Ook draaide WSWM op WordPress met 120!!!! plugins op het hoogtepunt. Voor de kenners maakt dit wel duidelijk hoe groot het onder de motorkap is geweest. Nergens goed voor natuurlijk. Nu draaien we nog altijd op teveel plugins. 20. Ik ben eigenlijk vooral bezig met dit terugbrengen, zonder verlies van features van die plugins. Meeste is niet meer in gebruik, maar met name oudere berichten vallen dan om.

      Ook server was een fikse tijdpost het laatste jaar. In drukke tijden drukten al die plugins aardig op de server en door de jaren heen heeft WSWM echt veeeeeel content gemaakt (meer dan 5500 berichten, meer dan 50.000 afbeeldingen en meer dan 150.000 geaccepteerde comments(maandelijks 2000 geweigerde). We gebruiken WordPress en dat barste uit zijn voegen onder al die content. Ogenschijnlijk makkelijke zaken, zoals een SSL certificaat(groene slotje), hebben mede daardoor de grootste moeite gekost haha. Klinkt allemaal zwaar, maar ik denk dat we bijna zo lean zijn en al die oude shit los kunnen laten. Had eigenlijk vorig jaar al zo willen zijn. Migratie is echter veel pittiger dan nieuwbouw.

      Dus ja eigenlijk zie je niet heel veel veranderen helaas, daar komt verandering in doordat ik ook afscheid heb genomen van een aantal zaken. Buddypress is 1 daarvan, dat was leuk voor de community, maar technisch pure ellende.

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Nogmaals respect en het is te hopen dat jij niet ‘omvalt’. Nu wellicht een goed moment geweest om dit zo uitgebreid te communiceren, dat veel reageerders dit lezen en snappen dat je geen ijzer met handen kunt breken.

      By the way: bij een donatie aan de site kreeg ik van Hajo het advies een factor 0,25 of 0,5 in te vullen. Ik wordt dan echter niet doorgelinkt naar Ideal. Kun jij dit kortsluiten met Hajo ? Gezien de tijd die ik besteed aan het lezen/reageren wil ik graag een bijdrage leveren dussss…

     • Marco schreef:

      Leuk om te lezen welk werk er achter de schermen gebeurt. Lijkt me geen makkelijk karwei!

    • EKlop schreef:

     Een goede htlm5 website die goed schaalt naar mobiel is alles wat ik nodig heb. (En wrap die later als je echt niks meer te doen hebt)

     • Jannes schreef:

      Ik draai het even om. Wat zijn nu de beperkingen? Het connection refused is opgelost toch?

     • EKlop schreef:

      Nu draait de site goed, alleen het klinkt alsof je veel ‘onderhoudstijd’ kwijt bent met de huidige WordPress inrichting. (En verwacht je dat de site het houdt bij topdrukte?)

      (Mis nog wel commentrating)

    • Marco schreef:

     Mooie inhoudelijke reactie! Er is in ieder geval goed over nagedacht. In dat geval is de app voornamelijk een wrapper om javascript-code waarmee native API’s aangesproken kunnen worden voor push notifications, zeg ik dat zo goed?

     Ik heb zelf redelijk veel ervaring met Vue (alleen niet met Vue Native), lijkt me een uitstekende keuze (en werkt erg prettig). Mocht je kennis mbt Vue nodig hebben dan wil ik graag meedenken en/of meehelpen.

     • Roy schreef:

      Jannes respect voor al het werk dat je verzet! 🙂 Een App met pushmelding is een investering in de toekomst. Die kun je later aanpassen als je basis maar eenmaal is gelegd. Je kunt ook eerst een bèta versie uitbrengen waar wij op kunnen reageren zodat je die dmv updates verder kunt ontwikkelen alleen zoals ik aan je merk kost het nu veel tijd en energie. Dan kun je beter eerst de (mobiele) website afmaken en dan in de loop van het seizoen de bèta App lanceren. Issue van de laatste weken is elke dag opnieuw moeten aanmelden als ik wil reageren. Ik gebruik een Samsung Note 8. Meer mensen hier last van? Nog een vraag: Vraagt het uploaden van plaatjes veel van de server of heb je liever dat we bijv. mupload gebruiken?

 19. Artus schreef:

  Het begint toch wel allemaal tegen te vallen, zowel voor de sneeuwhoevelheden van vrijdag-maandag als de voorspellingen op langere termijn. Op lange termijn lijkt de winter zich in de V.S. te nestelen en niet bij ons. Hopelijk krijgen we vandaag of morgen iets hoopgevendere runs binnen.

  Kleine ‘fait d’hiver’ : Men heeft vandaag een windstoot 144 km/h in Caen gemeten. Dit is de zwaarste windstoot sedert 1999.

  https://actu.fr/normandie/caen_14118/144-kmh-vent-mesure-caen-cest-2e-plus-grande-rafale-depuis-1944_20163209.html

  • deepblue schreef:

   Ja, ik vind het ook een stuk minder geworden.
   Meer nu te warm – straks gemiddeld, rond vriespunt.
   Kijk ook meer naar de temperatuur, want wij willen kunnen schaatsen in Oostenrijk

 20. Eigenlijk hoort dit niet thuis op wswm maar het moet toch een keer gezegd worden, waar gaat het naartoe?
  Echt verschrikkelijk om zien dat deze acties leiden tot een miljarden schuldberg.
  Zum kotzen!
  https://kingforclimate.be/nl/?utm_campaign=general&utm_source=facebook.com&utm_medium=ad&utm_content=video&utm_term=ads4n

 21. Jorne schreef:

  Het koufront rolt nu over Rotterdam heen, stevig briesje bij veel neerslag. Oer hollands weertje, echt lekker als je binnen zit! Mooi te zien op de satelliet met de kern boven het kopje van het VK en de buientrein op de Atlantische Oceaan
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/frfrfr.PNG[/img]

 22. Tjeerd schreef:

  Ook op dinsdag sneeuwt het met name in de noordoostelijke Alpen nog wat verder. Vanuit het westen neemt de luchtdruk dan langzaam toe en gaat de neerslag er ook vanuit het westen uit. Alles bij elkaar mogen we dit dan toch de eerste echt grote sneeuwdump van dit seizoen noemen voor de noordelijke Alpen. T/m dinsdag kan er in de noordwest staugebieden dan ook zeer veel sneeuw gaan vallen. In de bergen zal op grote schaal 50 tot 120 cm aan neuschnee gaan vallen, maar meer is op veel locaties mogelijk. Met name de sneeuwvangers als de Berner Alpen, Walliser Alpen en de Vorarlberg mogen rekenen op wellicht nog meer sneeuw. Deze sneeuw komt dan ook mooi op tijd voor de kerstvakantie, waardoor de meeste skigebieden zich in een klap geen zorgen meer hoeven te maken over de sneeuwsituatie met kerst.

 23. Ab schreef:

  Het is nog niet beslist over volgende week hoe het gaat verlopen. Modellen hebben moeite met het ontstane hoog boven Scandinavie. Wordt het een 1 dagsvlieg of blijft ie toch langer en ook sterker ???
  Vanmorgen zag je zowel bij GEM als GFS/EC dat ie gauw ging zakken op 144h vooruit.
  Bij UKMO daarentegen bleef ie wel standhouden en de stroming zelfs nog aflandig was. Ook nu komt UKMO de 12z run toch met een sterkere hoog en lijkt de depressie vanuit het westen zelfs te zakken naar het zuiden met als gevolg dat de stroming aflandig is en koude bovenluchten alsnog de LL kunnen bereiken aldus deze kaart op 144h vooruit . Verder kijkt UKMO niet

  [img]https://www.mupload.nl/img/54su7b2u.gif[/img]

  • Jopie schreef:

   Inderdaad. Bij de Para 0600 gaf het Scandihoog ook meer tegengas. Omdat dit tot 384 uur gaat moest die uiteindelijk toch onderspit delven maar het zijn verrassende ontwikkelingen. Het is een kans/scenario (uiteraard klein) natuurlijk en briljant als de Alpen goed in de sneeuw staan.
   De Para had trouwens als een van de eerste de komende 5 dagen stuwing en scandihoog in de smiezen die werd later pas opgepakt door de andere modellen. Ik zet mijn geld op de Para (en op WSWM).

 24. Patrick schreef:

  Op de Duitse wetteronline heeft men nu ook gemeld dat de winterfase maar van korte duur zal zijn . Begin volgende week een aantal dagen vrij koud met sneeuw maar vanaf eind volgende week gaan we terug naar te zachte temperaturen helaas . Dus van blijvende sneeuw voor de alpen ben ik nog zo zeker niet . Er zullen wel regelmatig storingen vanuit het westen passeren maar dan met hogere ( hoge ? ) sneeuwgrens . Dus voor de lagere skigebieden in Oostenrijk ? Neen daar is het nog geen uitgemaakte zaak voor kerstmis .

  • deepblue schreef:

   Uitgemaakt nee. Maar eind volgende week is pas over 8 dagen. Dat duurt nog lang en is erg onzeker, toch? Laat het eerst maar eens kouder worden.

 25. christine schreef:

  1200 oper vanaf 16 december maar ff vergeten dat we die gezien hebben, vanaf 16 dec veel neerslag en een te hoge sneeuwgrens van +/-1700 meter in de west alpen en +/-1400 meter in de noord alpen.

  sneeuw tot en met dinsdag staat er nog op en zal tussen de 50 en 150cm ( of meer ) op gaan leveren meeste in de NW stau

 26. Hans schreef:

  Ab, je zag het gisterenavond al bij UKMO. De laagjes zie je de laatste runs steeds meer wat zakken o.a. door toedoen van de straalstroom die naar het zuiden trekt. Even pas op de plaats lijkt mij verstandig, dus even niet verder kijken dan 144h.

 27. christine schreef:

  als ik op de buienradar kijk ( europa ) lijkt de neerslag meer naar het zuid-oosten te trekken en de west alpen bijna over te slaan, kan dus gunstig uitpakken voor de noord alpen OF zie ik dit nou verkeerd?

 28. Ab schreef:

  Nieuwste EC 12z run is weer wat bijgedraaid op 144h vooruit richting UKMO 12z. Met nu iets meer tegenstand van het hoog dan vanmorgen op dezelfde termijn. En ook koudere bovenluchten tot -8gr boven midden en noord NL. En dan vindt er een flink gevecht plaats boven NL met dan kans op sneeuw voor midden en noord NL en zuiden meer kans op regen. https://www.mupload.nl/img/vbjxz0yeunbb.gif

  • Jorne schreef:

   EC lijkt prima onderweg! Ik begin nu aan de avondupdate

  • Ab schreef:

   Totaal anders EC 12zrun dan vanmorgen. Kleine verschillen op kortere termijn kunnen grote gevolgen hebben op de langere termijn en dat is bij deze het geval. Laat maar weer eens zien dat de onzekerheid vrij groot is omtrent de straalstroom wat het gaat doen en daardoor ook de koers van de laagjes wordt bepaald. Hier duiken de laagjes net onder de NL door richting de Alpen en zuid Duitsland.
   Blijft spannend zo voor komende week wat het nou gaat worden https://www.mupload.nl/img/eyw8dsftf2.gif
   En psss Jorne neem UKMO ook mee in je avondupdate

   • Ab schreef:

    En op 216h vooruit eigenlijk al onbetrouwbaar blijft NL in de koude lucht en heeft het hoog zelfs weer terrein gewonnen t.o.v de opdringerige oceaan vergeleken met vorige EC runs

    • Henrik schreef:

     En een laag boven de Balkan:-)

    • Daniel (Heerhugowaard) schreef:

     Wat fijn dat je hier altijd de ll voor je rekening neemt Ab! Voor mij als “thuisblijver” ligt voor mij de focus hier altijd op de ll. Het is daarom soms jammer dat je dan door heel veel berichten en reacties moet “scannen” om verwachtingen omtrent de ll te vinden. Ik heb het wel eens vaker geopperd (en anderen ook overigens) om de ll apart te categoriseren binnen de site. Maar na Hajo’s verhaal van gisteren wordt dat misschien wat lastig om daarin nu te gaan uitbreiden. @Jorne ik ben benieuwd naar je update voor wat betreft de ll!

   • Jorne schreef:

    Ga ik zeker doen 😉

 29. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  De echte laagland winter is echt niet aan de orde met deze weerkaarten,helaas .Ook het sauerland zal het lastig krijgen om er echt winters uit te gaan zien ondanks de sneeuw volg week

 30. Spyfromthesky schreef:

  Ai, ai, voor de L.L. zouden de weerkaarten toch wel binnen 4 dagen flink moeten verbeteren denk ik, willen we aan winter denken. Ik acht Kerst nog niet uitgesloten voor een mogelijke omslag, maar vanaf 16 december, zie ik nu geen echte mogelijkheden.

  Het dreigt toch wel een wat langdurige semi wc te worden. Kaarten 240 uur vooruit met de laatste runs, zijn niet echt schokkend in de uitkomst. GFS en het Europese model zijn redelijk gelijk op. De Para van GFS doet het een klein tikkeltje beter, maar nog lang niet het je van het.
  Nu al dreigt december ongeveer net zo gemiddeld te eindigen als november voor de L.L.
  Ik vind het KNMI bericht al 3 dagen redelijk positief over een klein beetje kou. Wellicht dat Groningen even wat aan wat natte sneeuw mag beleven vanaf 16 december.

  Spyfromthesky (Arnold)

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.