saintjohnC

Vorige winter was bar in Amerika en Canada. Deze winter is het aan het overtreffen. In de atlantische kustplaats Saint John is na het weekeinde de noodtoestand uitgeroepen omdat daar een beetje sneeuw was gevallen. De platen hier zijn van de Twitter-feed van de gemeente. Nieuwsartikelen met meer schitterende foto’s zie je hier en hier en hier.

saintjohnA

De #nosnowbros

saintjohnB

29cm viel bovenop 100cm die eerder waren gevallen…

Hoe te gek is deze video van een CBS newscrew die om 5 uur ’s ochtends naar kantoor willen met een kop take away koffie in de hand. Dit is in Charlottetown…. waar ook….

sneeuwpopcharlottetown

…. deze sneeuwpop het hoofd maar net boven sneeuw kan houden…. er is tot 3 februari 233cm sneeuw gevallen. Eind november viel 116cm uit één storm en de rest viel na 26 januari. Vorig jaar stond de stand op 221cm en dat was ook al een record. Morgen wordt er nog eens 15 tot 20cm verse poeder verwacht.

sneeuwstorm

Hier zie je de boosdoener nog fraai in beeld rond middernacht maandag op dinsdag lokale tijd. Ondertussen viel in Toronto 1200 km naar het westen ook 22cm lake effect sneeuw. Zie hierrr.

chicago0302

Uit Chicago hadden we deze foto al gedeeld. Hier zie je een lijst met sneeuwhoeveelheden in 24 staten van de VS. Ondertussen heeft ook het vliegveld op Groenland te kampen met krankzinnige sneeuwhoeveelheden. In Zuid-Zweden is op Luleå Airport een record uit mijn geboortejaar 1966 gebroken: 113cm sneeuwhoogte. Mag ik voorzichtig vaststellen dat de media erg zuinigjes zijn met het berichten over dit soort situaties terwijl ik me van vrij recent nog herinner hoeveel dagelijkse berichtgeving er was over een aantal min of meer standaard bosbranden uit Australië?

marisgif_thumb

PS Het doet me deugd dat op deze website ook steeds meer mensen wakker worden voor het internationale hoge spel dat wordt gespeeld. Rob deelde eergisteren dit artikel van de journalistieke held James Delingpole op Breitbart waarop het geknoei met de temperatuurreeksen nog eens onder de aandacht wordt gebracht…. mijn lijn op deze website is: laat de fun over winter en wintersport voorop staan en iedereen zijn eigen beeld vormen over bepaalde complexe kwesties. Prikkelen is gezond. Uiteindelijk trekt iedereen zijn eigen conclusies….

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.