Het is misschien wel doorgedrongen naar iedereen dat het momenteel in Canada en ook in de Verenigde Staten beestachtig koud is. Ik hou totaal niet van windchill verhalen omdat elke wintersporter weet dat hoe koud het is in de wind totaal van je kleding afhangt en ook van je “Wim Hof factor”. Het gaat om of de echte temperatuur op neushoogte en dan kan iedereen zelf wel bepalen wat dat betekent met jas A en trui B. In het geval van Amerika moeten we dan wel de Fahrenheit schaal kennen.

Die idiote schaal is ooit gedefinieerd aan de hand van het smeltpunt van een destijds veel gebruikte zoutoplossing. Dat was -17,78ºC. De bovenkant van de schaal – 100 Fahrenheit wat dus een echte tropische dag is – werd vastgelegd aan de hand van de lichaamstemperatuur van zoogdieren zoals wij. Maar men mikte te hoog en inmiddels ligt de medisch vastgestelde normale lichaamstemperatuur bij 96 F. 98,6 F is gelijk aan 37ºC. 100 Fahrenheit is gewoon een loeihete tropische dag. 32 F is het vriespunt van water. Doe als ezelsbrug: 100 F = 37ºC min de vijf vingers van je hand is 32 F. Of wat jij ervan maakt. Nu echter hebben we het over temperaturen van onder de -20 F! Dan gaan we dus onder richting -30ºC. Lokaaal wordt nu ook -40ºC aangetikt.

https://twitter.com/RyanMaue/status/1090604823962181640

Chicago is vandaag kouder dan de top van de Mt. Everest en vele andere koudepolen op aarde. Echt bizar. Twitter loopt over van de berichtgeving! Alles vriest vast! Morgen is het nog zo koud en ook vrijdagochtend. Daarna vliegt het kwik weer naar boven.

En dat is leuk voort de meteofiction bij ons. het Amerikaanse model had er weer eens echt zin in vanmiddag! Wat een hoofdrun zeg! Ongelofelijk….

En wat een cliffhanger! Mooi om vanavond met een live uitzending weer eens op in te haken. Schakel om 21.00 uur in om erbij te zijn!

En Frank Vreugdenhil gefeliciteerd met de overwinning vandaag in de Alternatieve Elfstedentocht! Dat er nog veel wedstrijden en toertochten in Nederland op natuurijs mogen volgen!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.