Sommigen sturen van die kiekjes in met de Sneeuwhoogte App van Bizztravel van het kaliber “ff de groeten aan m’n moeder”. Anderen sturen platen waar je echt iets aan hebt en die tonen hoe de condities zijn. Bas doet dat al een paar dagen uit Nauders. Hierboven weer eentje. Snel door met het weerbericht want er gebeuren speciale dingen op de oceaan.

snowstormcanada

Even nog Canada. Enkele dagen geleden schreef ik al over de op handen zijnde “Sandy-kaliber” sneeuwstorm. Nu hebben we schitterende foto’s uit Canada. Hierrr meer.

[metaslider id=42154]

En wat gebeurt hier. Klik zelf eens door de kaarten en zie of je iets opvalt. Ik moest ook ff wakker worden en mijn ogen uitwrijven voor ik het zag. Kijk of jij het ook ziet….

ensPortugal2903

Niks gezien? Zag je niet hoe een immense depressie zonder heel erg veel wind (isobaren ver uit elkaar) op de oceaan langzaam steeds donkerder blauw kleurde? En hoe de regen natuurlijk intensiveerde bij het aan land gaan? Waar? Het ensemble hierboven is van…..  laten we er de huiskamervraag van maken….. in elk geval kun je daar rekening houden met overstromingen….

ensPyrenne

Even later zit dat weer in de Pyreneeën waar de sneeuwgrens naar 1200m zakt. Wordt weer even mooi winters…. 

ensZFra2903

En dan zijn de zuidelijke Franse Alpen aan de beurt… maar hier blijft de sneeuwgrens boven 1500m. In Oostenrijk houden we het net droog tot en met de 4e. Wolkenvelden zullen de zon wel al af en toe verhullen vanaf woensdag.  

 terughoog2903

Het blijft dan een paar dagen wisselvallig maar de zon is aan de winnende hand want de luchtdruk gaat weer stijgen. Zie hierboven op de kaart. Een enorm “amorf” hogedrukgebied met 1020hPa kerndruk over Europa. De oceaanfronten brengen sneeuwstorm op de Arctische ijskap. Die zijn maximale uitbreiding al weer heeft bereikt deze winter.

httpv://www.youtube.com/watch?v=mELUao3oa50

Met de aankomende warme dagen op komst en het dikke pakket sneeuw dat is gevallen boven 1500m komen er zeker ook natte sneeuwlawines. Hier beelden van een recente nattesneeuwlawine in Sochi. Of dit de lawine is waarbij 2 doden vielen is niet duidelijk. Wel is het typisch dat een passerende freerider zijn schep te voorschijn haalt om te gaan graven. Tip: gewoon na 13uur niet meer offpiste gaan op zuid- en westhellingen.

Afsluitend een filmpje van gisterochtend in de Portes du Soleil. Heerlijk cruisen op White-Doctor-ski’s op de harde pistes. Je komt er achter wat een k.u.t.-schans is. Ik sloeg een gat van 20cm door de geprepareerde piste. Gelukkig maar dat de structuur nog zo zacht was want was ik ernstig geblesseerd geraakt. Aan het einde van het filmpje zie je hoe ik aan de noordkant van de Pointe de Mossette ook nog wat losse poeder vond. Dat waren zo mijn laatste bochtjes weervan die trip. Dinsdag in de Zillertal Arena (zie meteo of alle cams). Ga toch gewoon mee!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.