sneeuwkaart2912

Wie van jullie gebruikt al onze eigen sneeuwverwachtingskaarten? We moeten ze samen eens kritisch gaan volgen. Jannes heeft net de cumulatieve sneeuwverwachtingskaarten bovenaan gezet in plaats van de terugkijkende kaarten. Hierboven de vooruitkijkende kaart tot de avond van nieuwjaarsdag. Betrouwbare termijn dus. Twee dumpjes opgeteld die allebei uit het noorden vanaf de Oostzee komen aanwaaien. Samen dopen we ze Calum. En er kan dus weer een halve meter bijkomen aan de noordkant. Wéér? Jazeker want Estelle heeft op veel plekken een halve meter gebracht. Bijvoorbeeld ook op de Feldberg in het Zwarte Woud. Zie video.

cumul96

Vergelijk onze eigen sneeuwkaart met de accumulatieberekening in mm’s van het Europese model.

amerikaans

En met het wijdmaziger Amerikaanse model. Dit zijn dus mm’s neerslag die je met het koude weer kunt vertalen naar 30 tot 60 cm sneeuw met wederom kans op lokale uitschieters.

calumnaaralpen

Hier zien we die eerste pluk van Calum al heel mooi op weg naar de Alpen.

zondagreisdag

Vandaag al gauw dus weer dikke sneeuw op de Duitse snelwegen. Net als gisterochtend waardoor de vertrekkers uit de Alpen nog een aardige kluif hadden. Bastiaan stuurde deze foto van gisterochtend 11 uur. Zijn een beetje verbolgen commentaar: “Zondag perfecte reisdag? Dit is situatie om 1100 uur. Veel sneeuw op weg.” En terecht verbolgen want ik meende dat ik geschreven had dat zondagmiddag de beste reistijd was en niet de hele zondag…. Maar dat kon ik hierrr in het code-oranje-bericht helemaal niet terugvinden. Daar stond gewoon: zaterdag bar en zondag OK. Op de kaarten was mij voor ons eigen reisplan wel duidelijk dat zondagmiddag de sneeuw aan de Alpenrand pas zou ophouden. En ook ons reisgezelschap heeft geworsteld met die sneeuw op de eerste 100km. Het meeste tijdverlies echter was niet aan de Alpenrand maar met een “sneeuwvrije” file even voorbij Würzburg op de A3. Wel met aangevroren ijs op het wegdek want overal onderweg was het rond -5ºC overdag. Sowieso een unieke ervaring om tot in Nederland de hele reis een sneeuwdek om je heen te hebben.

westfalen2912

Calum deel 1 heeft de Wintersport-Arena Sauerland al gepasseerd. We krijgen daar het volgende sneeuwbericht:

In der vergangenen Nacht sind in weiten Teilen des Sauerlandes rund 5 cm Neuschnee gefallen, so dass in den Hochlagen nun eine Naturschneedecke von etwa 20 cm vorzufinden ist. In Kombination mit den seit 2 Tage laufenden Beschneiungsanlagen herrschen an mehr als 60 geöffneten Liften gute bis sehr gute Wintersportmöglichkeiten. Zudem sind heute bereits rund 50 km geöffnete Loipen gemeldet. Nach Schneefallende können im Laufe des Tages durchaus noch weitere hinzukommen.

Schitterend. Gefeliciteerd. Graag live berichten van wintersporters aldaar!

europeescumul

Het Europese model berekent na Calum meteen nog een stuk of 4 sneeuwmomenten. Niet elk afzonderlijk een dump met meer dan 30cm in een groot gebied maar wel in totaal goed voor meer dan een meter sneeuw langs de noordkant. Vooral voor de Franse Alpen kan de vlag daarmee wel weer uit want je moet eigenlijk de van de kaart bovenaan (Calum) nog van deze kaart aftrekken. Dan zie je dat in die tweede fase – na schitterende zonnige dagen in de tweede helft van de week – de mazzelp….. – vooral de Franse Alpen weer gaan winnen.

sneeuwgrens

We moeten in de komende berekeningen absoluut de sneeuwgrens weer in de gaten gaan houden. We zitten op dit moment op het koudste punt van de “winterprik” en nu gaat het alleen maar weer omhoog. Voordeel is: het is dan al januari en dan kunnen we wat leiden met iets zachtere fasen. De skidorpen liggen doorgaans dan hoog genoeg om de meeste neerslag toch als sneeuw “in te vangen”. Daarom zijn het ook skidorpen natuurlijk. Neerslag genoeg in elk geval vanaf 3 à 4 januari.

garfrescha

Ik sluit af met deze webcamplaat uit het Montafon. Ik erken dat ik heus wel een beetje behoorlijk jaloers ben op de mensen die nu deze tweede kerstvakantieweek hebben getroffen.

kaiserwetter

Kaiserwetter is onderweg! Maar ach. Wij hebben – op wat buitjes vanmiddag na – nu al mooi rustig weer in de Lage Landen tot aan de ochtend van nieuwjaarsdag. Niet te veel drinken met de jaarwisseling en dan 1 januari weer lekker de natuur in. Dan trekt de bewolking in de Lage Landen binnen en zijn wij vanaf 2 januari weer doorgeefluik voor de sneeuwgolven naar de Alpen.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

49 reacties

Gesloten voor reacties.