sneeuwkaart2912

Wie van jullie gebruikt al onze eigen sneeuwverwachtingskaarten? We moeten ze samen eens kritisch gaan volgen. Jannes heeft net de cumulatieve sneeuwverwachtingskaarten bovenaan gezet in plaats van de terugkijkende kaarten. Hierboven de vooruitkijkende kaart tot de avond van nieuwjaarsdag. Betrouwbare termijn dus. Twee dumpjes opgeteld die allebei uit het noorden vanaf de Oostzee komen aanwaaien. Samen dopen we ze Calum. En er kan dus weer een halve meter bijkomen aan de noordkant. Wéér? Jazeker want Estelle heeft op veel plekken een halve meter gebracht. Bijvoorbeeld ook op de Feldberg in het Zwarte Woud. Zie video.

cumul96

Vergelijk onze eigen sneeuwkaart met de accumulatieberekening in mm’s van het Europese model.

amerikaans

En met het wijdmaziger Amerikaanse model. Dit zijn dus mm’s neerslag die je met het koude weer kunt vertalen naar 30 tot 60 cm sneeuw met wederom kans op lokale uitschieters.

calumnaaralpen

Hier zien we die eerste pluk van Calum al heel mooi op weg naar de Alpen.

zondagreisdag

Vandaag al gauw dus weer dikke sneeuw op de Duitse snelwegen. Net als gisterochtend waardoor de vertrekkers uit de Alpen nog een aardige kluif hadden. Bastiaan stuurde deze foto van gisterochtend 11 uur. Zijn een beetje verbolgen commentaar: “Zondag perfecte reisdag? Dit is situatie om 1100 uur. Veel sneeuw op weg.” En terecht verbolgen want ik meende dat ik geschreven had dat zondagmiddag de beste reistijd was en niet de hele zondag…. Maar dat kon ik hierrr in het code-oranje-bericht helemaal niet terugvinden. Daar stond gewoon: zaterdag bar en zondag OK. Op de kaarten was mij voor ons eigen reisplan wel duidelijk dat zondagmiddag de sneeuw aan de Alpenrand pas zou ophouden. En ook ons reisgezelschap heeft geworsteld met die sneeuw op de eerste 100km. Het meeste tijdverlies echter was niet aan de Alpenrand maar met een “sneeuwvrije” file even voorbij Würzburg op de A3. Wel met aangevroren ijs op het wegdek want overal onderweg was het rond -5ºC overdag. Sowieso een unieke ervaring om tot in Nederland de hele reis een sneeuwdek om je heen te hebben.

westfalen2912

Calum deel 1 heeft de Wintersport-Arena Sauerland al gepasseerd. We krijgen daar het volgende sneeuwbericht:

In der vergangenen Nacht sind in weiten Teilen des Sauerlandes rund 5 cm Neuschnee gefallen, so dass in den Hochlagen nun eine Naturschneedecke von etwa 20 cm vorzufinden ist. In Kombination mit den seit 2 Tage laufenden Beschneiungsanlagen herrschen an mehr als 60 geöffneten Liften gute bis sehr gute Wintersportmöglichkeiten. Zudem sind heute bereits rund 50 km geöffnete Loipen gemeldet. Nach Schneefallende können im Laufe des Tages durchaus noch weitere hinzukommen.

Schitterend. Gefeliciteerd. Graag live berichten van wintersporters aldaar!

europeescumul

Het Europese model berekent na Calum meteen nog een stuk of 4 sneeuwmomenten. Niet elk afzonderlijk een dump met meer dan 30cm in een groot gebied maar wel in totaal goed voor meer dan een meter sneeuw langs de noordkant. Vooral voor de Franse Alpen kan de vlag daarmee wel weer uit want je moet eigenlijk de van de kaart bovenaan (Calum) nog van deze kaart aftrekken. Dan zie je dat in die tweede fase – na schitterende zonnige dagen in de tweede helft van de week – de mazzelp….. – vooral de Franse Alpen weer gaan winnen.

sneeuwgrens

We moeten in de komende berekeningen absoluut de sneeuwgrens weer in de gaten gaan houden. We zitten op dit moment op het koudste punt van de “winterprik” en nu gaat het alleen maar weer omhoog. Voordeel is: het is dan al januari en dan kunnen we wat leiden met iets zachtere fasen. De skidorpen liggen doorgaans dan hoog genoeg om de meeste neerslag toch als sneeuw “in te vangen”. Daarom zijn het ook skidorpen natuurlijk. Neerslag genoeg in elk geval vanaf 3 à 4 januari.

garfrescha

Ik sluit af met deze webcamplaat uit het Montafon. Ik erken dat ik heus wel een beetje behoorlijk jaloers ben op de mensen die nu deze tweede kerstvakantieweek hebben getroffen.

kaiserwetter

Kaiserwetter is onderweg! Maar ach. Wij hebben – op wat buitjes vanmiddag na – nu al mooi rustig weer in de Lage Landen tot aan de ochtend van nieuwjaarsdag. Niet te veel drinken met de jaarwisseling en dan 1 januari weer lekker de natuur in. Dan trekt de bewolking in de Lage Landen binnen en zijn wij vanaf 2 januari weer doorgeefluik voor de sneeuwgolven naar de Alpen.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.