marienplatzgross3112

We openen vandaag met München, de Beierse hoofdstad, die nu ons laaglanders qua sneeuwdek ruim op afstand heeft gezet: 30cm sneeuwhoogte in de stad op 535m. Maar is het gek dat het daar sneeuwt en natuurlijk ook in Innsbruck en Salzburg als we gisteren zagen dat er in Algerije noodtoestanden zijn door het witte spul en dat ook de hak van de laars van Italië wit is geworden en de oevers van de Adria?

salzburg3112

Hier dan Salzburg nu we toch met steden bezig zijn…. sprookjesachtige stad.

innsbruck3112

En ergens zag ik gisteren een reactie over dramatische toestanden op Innsbruck Airport. Dat een toestel nog maar kon opstijgen door strak achter 7 sneeuwschuivers te starten. Meer ooggetuigenverslagen? Nu eerst nog wat droomachtige plaatjes en dan een prognose…

melchseefrutt3112b

De Franse Alpen hebben niets gehad van Calum (wel van Estelle), maar het midden en oosten van Zwitserland nog wel. Daar nu de eerste mooie opklaringen. Daar moet Oostenrijk nog een dag of zelfs twee op wachten. Is deze kiek de mooiste?
melchseefrutt3112

Of deze?

schwanden3112

Schwanden ook in Zwitserland…

leglerhuette3112

Elke keer weer verrassend als je een paar ski’s naast die meetlat ziet staan: die lat is dus 20cm breed en er ligt nu ruim 1,5 meter.

altersaentis3112

Altijd magisch: het Berggasthaus Alter Säntis.

vaettnerberg3112

En we kruipen richting Oostenrijk. Deze nog net uit Zwitserland. De Vättnerberg bij Bad Ragaz.

gaschurn3112

En hup over de grens sneeuwt het nog dik! Gaschurn in het Montafon.

edelweisshaus3112

Het Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena.

obertauern3112

Obertauern helemaal zoals een pasweg hoort te zijn: bar en boos… maar niet echt een noordstuwingsligging en dus niet de hoofdprijs qua sneeuwval.

zaferna3112b

Wel de hoofdprijs in Kleinwalsertal. Dit is de Zafernalift beneden…

zaferna3112

En dit is hem boven…

diedamskopf3112

Gisteren hadden we ook al die Diedamskopf in het blikveld… vanochtend niet minder mooi….

zugspitze3112

En ook de Zugspitz Arena is bedolven onder een dikke laag sneeuw.

campingbrixen3112

En in het Brixental is men nu pas alle frustraties van afgelopen seizoen en deze kerst kwijt. Jeroen en Erik melden 50cm vers in 1 nacht vanaf de camping van Brixen im Thale. Deze kiek is van Jeroen.

auto-eric

En deze is van Eric. Zonde om uit te pakken!

neuschnee3112

Deze Zwitserse kaart is met de data van vanochtend er al bij. De meter poeder is in Zwitserland dus al gehaald. De westkant is met Estelle best goed bediend geweest, maar nu met Calum is het echt noord wat de klok slaat en dan eigenlijk alleen de oostelijke noordkant. Kan nog even doorgaan vandaag…

percentage3112

Hier zie je hoe “slecht” de zuidkant ervoor staat momenteel. Slecht is relatief natuurlijk want het is nu koud genoeg voor een sloot kunstsneeuw. Maar vergelijk deze kaart eens met die van afgelopen april!

tomprognose3112

Tja bovenaan staat het klip en klaar: Calum maakt in Oostenrijk plaats voor anderhalve stralend zonnige dag met flinke opwarming erbij op de hogere pistes. Denk aan +5ºC op de hogere pistes. Positief voor het binden van de sneeuw maar op die dagen zelf toch loeilawinegevaarlijk. En dan tipt zaterdag een oplossend front de Alpen aan met ach misschien hier en daar een drup regen onder 1500-1000m. Maar je ziet het (punt is Zwitserse noordkant): het koelt snel weer af en dan hebben we vooral zondag en maandag te maken met Tom die zo weer eenhalve meter kan brengen mooi verdeeld over de hele hoofdkam van de Franse Alpen tot in oostelijk Oostenrijk.

ecmwf3112

Na Tom neigt het Amerikaanse model naar een dikke week hogedruk in de Alpen en alleen overtrekkende bewolking. Het Europese model daarentegen heeft er zin in met op 7, 8 én 9 januari alweer de volgende dikke sneeuwmomenten in de Alpen (alles noordkant – wie vreesde er ook al weer voor een herhaling van vorig jaar?). Dat wachten we af. Voor echte serieuze opwarming en regen na Tom is de vrees onterecht momenteel. Ver weg in het ensemble is altijd wel iets te vinden. Ik zou zeggen: tot in de komende week zit alles dik snor en dan zien we wel weer. Helaas, helaas: de laaglandwinterliefhebbers kan ik niets positiefs melden vanochtend.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

90 reacties

Gesloten voor reacties.