Gisteren al die ophef over de koudste 19 augustus… sinds 1924. Met overal de vermelding dat het geen record was. Beetje vreemd. Normaal onderscheiden we de absolute records (sinds het begin van de metingen) en de gewone records. En gisteren was zeker een “gewoon” record. Laagste sinds 1924 is nogal wat. Vooral lees je daar juist uit dat het klimaat cyclisch verloopt. Het is namelijk altijd een “record sinds”, want het begin van de metingen zegt ook niets. Daarvoor schommelde het klimaat er ook lustig op los. Aangezien klimaat gedefinieerd is over 10 of 30 jaar en ook typische klimaatschommelingen van PDO en AMO zo’n 30 à 40 jaar duren, moet je gewoon alles wat voor het eerst sinds 10, 20, 30 of meer jaren gebeurt een “record” noemen. Bij sport ligt het anders. Als daar een nieuw wereldrecord sprint wordt gelopen kun je door de vooruitgang van de trainingsmethoden en het generatie op generatie trouwen van professionele atleten met elkaar er vanuit gaan dat er niet in de Oudheid al een griek was die sneller liep. 

wijkaanzee2008

Vandaag houd ik het even dichtbij huis. Vanochtend heb ik nog lekker in de zon het kletsnatte na de vakantie veel te hoge gras gemaaid. Net op tijd want nu is het weer dagenlang huilen met de pet op. Wat opmerkelijk is, is dat het kwik hier om 15 uur 12°C aanwees! We pakken de grafiek van Wijk aan Zee er even bij. Om 11.30 uur was het maximum in de zon nog 16,5°C geweest (in Krommenie 18°C om 12 uur). En dan op 20 augustus om 14.30u zo brrrr? Dat is echt niet normaal. Een half uur later was het gele lijntje op de plaat bovenaan ook in Krommenie gepasseerd en was het ook hier stervenskoud. Inmiddels alweer 13°C gelukkig. 

Wordt het nog wat met de (na)zomer? #hardhoofdin


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.