Gisteren al die ophef over de koudste 19 augustus… sinds 1924. Met overal de vermelding dat het geen record was. Beetje vreemd. Normaal onderscheiden we de absolute records (sinds het begin van de metingen) en de gewone records. En gisteren was zeker een “gewoon” record. Laagste sinds 1924 is nogal wat. Vooral lees je daar juist uit dat het klimaat cyclisch verloopt. Het is namelijk altijd een “record sinds”, want het begin van de metingen zegt ook niets. Daarvoor schommelde het klimaat er ook lustig op los. Aangezien klimaat gedefinieerd is over 10 of 30 jaar en ook typische klimaatschommelingen van PDO en AMO zo’n 30 à 40 jaar duren, moet je gewoon alles wat voor het eerst sinds 10, 20, 30 of meer jaren gebeurt een “record” noemen. Bij sport ligt het anders. Als daar een nieuw wereldrecord sprint wordt gelopen kun je door de vooruitgang van de trainingsmethoden en het generatie op generatie trouwen van professionele atleten met elkaar er vanuit gaan dat er niet in de Oudheid al een griek was die sneller liep. 

wijkaanzee2008

Vandaag houd ik het even dichtbij huis. Vanochtend heb ik nog lekker in de zon het kletsnatte na de vakantie veel te hoge gras gemaaid. Net op tijd want nu is het weer dagenlang huilen met de pet op. Wat opmerkelijk is, is dat het kwik hier om 15 uur 12°C aanwees! We pakken de grafiek van Wijk aan Zee er even bij. Om 11.30 uur was het maximum in de zon nog 16,5°C geweest (in Krommenie 18°C om 12 uur). En dan op 20 augustus om 14.30u zo brrrr? Dat is echt niet normaal. Een half uur later was het gele lijntje op de plaat bovenaan ook in Krommenie gepasseerd en was het ook hier stervenskoud. Inmiddels alweer 13°C gelukkig. 

Wordt het nog wat met de (na)zomer? #hardhoofdin


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.