buien2907

Best extreem zeg! Een temperatuur van onder de 10ºC op een van de laatste julidagen van 2015. Heel de zuidoosthoek van het land heeft nu ook eens wat neerslag gehad. Nog lang niet genoeg om de relatieve droogte daar weg te poetsen. Zie ook deze welles nietes tussen wijnboer en melkveehouder. Dankzij Peter uit IJsselsteijn weten we dat er ook hagel zat in de buien die nu langzaam naar Duitsland wegtrekken.

hagelijsselsteijn2 hagelijsselsteijn

Als je bedenkt hoe koud het is 5km hogerop dan is het geen wonder dat er hagel neerdaalt en dat de temperatuur zo crasht!

koudebovenlucht2907

In het HIRLAM model zien we dat het koudste punt in de bovenlucht exact over Nederland is geschoven vandaag. Tot -28ºC aan toe. Dat betekent dat in potentie bij een hele snelle werveling het kwik aan de grond ook wel naar +2ºC had kunnen dalen. In Deelen is de dauwpuntstemperatuur ook echt tot 6,7ºC gedaald. Spectaculair allemaal!

tempsNL2907

Toch? Hopelijk geen ongelukken gebeurd.

Schermafdruk 2015-07-29 11.53.07

Intussen loopt het kwik weer iets op in De Bilt. De warmste waarde van vanochtend is weer overschreden. Afhankelijk van het spel van wolken en zon kan de 17ºC nog worden gehaald. Het zeewater is 19,5ºC momenteel. Top 10 koud zal het zeker wel blijven. En weer zien we dat we in 1977 afscheid namen van een klimaatregime waarin zo iets mogelijk was. Zijn we nu weer terug bij af? We hebben veel over Noorwegen geschreven maar ook Finland is op weg de koudste zomer sinds 1962 te noteren. Dat is meer dan 50 jaar geleden. En na die koude Scandinavische zomer volgde de winter van… dagdromen…

max0308

Eretst maar eens even naar de komende 14 dagen kijken. Langs de oostgrens kan maandag echt de 30ºC worden gehaald zoals ik eergisteren al schreef. Dat gaat vermoedelijk ook warmterecords opleveren want die gaan al vanaf 28º. En wat schreef ik gisteren ook alweer? Toenemende kans op twee momenten met warmteonweer volgende week…

midden2907

In de huidige Europese berekening krijgt het midden van het land dinsdagmiddag de klappen…middenoost2907

En het oosten in de nacht van vrijdag 7 op 8 augustus… in de gaten houden. Kan allemaal nog stuivertje wisselen. Wanneer is Jeroen eigenlijk weer op zijn post voor de nodige bliksemfotografie in Nederland en de meest nauwkeurige prognoses?

cirrus2907

Hij zit nu nog in de Alpen en schrijft bij foto uit Brixen im Thale: “Straalstroom hangt nu recht over de Alpen, en zorgt voor deze prachtige cirrus wolken met bijbehorende patronen.”

straalstroom2907

En inderdaad! Sta altijd weer paf van de parate kennis van de beste weeramateurs! Zie trouwens ook de foto van Frank IJntema hieronder! Is dat ook een cirrusstructuur?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.