Herinner je dat ik op 6 februari aan de vooravond van onze vorstperiode dit bericht schreef met als titel “Monsterlijke meteofiction met brute kou in Amerika en Europa”? Ik noemde toen ook dat je altijd het risico loopt dat één van de twee continenten gaat “winnen”. In Amerika zie echter nu weer dat bruut winterweer helemaal geen lolletje is zeker als het gebieden bereikt waar mensen niet eens weten wat sneeuw en ijs is. In Griekenland en Turkije lijkt de ellende minder in Amerika, mede omdat in Amerika ook zware tornado’s zijn opgetreden en temperaturen heersen die nooit eerder – not even close – zijn gemeten sinds er systematische temperatuurmeting is (1895, 1903 en 1905 afhankelijk van de plek).

Nou die video’s spreken boekdelen. Weinig aan toe te voegen. Alleen deze kaart nog even.

Natuurlijk smelt die 10cm sneeuw in dat immense zuidelijke gebied snel weer weg straks, maar toch is deze om in te lijsten. Let ook op Duitsland, Polen, Griekenland en Turkije. En ja in West-Europa zijn we op weg naar zeer aangenaam voorjaarsweer aan de warme kant van De Grote Omega. Het weermensengilde lijkt opgelucht adem te halen en doet wat schamper over wat er in Amerika gebeurt. Helga van Leur schreef:

Ik verbaasde me over de manier waarop ze het gewild afzwakte met dat laatste bijzinnetje. Ik zocht de klimatologie van bijvoorbeeld Sioux Falls eens op en zag meten dat de huidige temperaturen in december en januari net zo schokkend zouden zijn geweest. Dus vroeg ik aan Van Leur:

https://twitter.com/helgavanleur/status/1361389176730640387

Nou een raak antwoord denk je zo, maar ik check dat dan wel even…. en zag dat Jay Trobec Van Leur al “te hulp” schoot.

Waarop ik dan stelde (zie onderaan):

Ja dus. Niet terecht om die bijzin te plaatsen over dat het in december en januari best normaal zou zijn geweest. Maar ja, het moet wel blijven opwarmen natuurlijk.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1361759445873786880
Al die weermensen zijn namelijk druk aan het bijklussen en allerlei snoepreisjes te doen naar Groenland en weet ik waar het tientallen graden vriest maar de ijskappen toch zouden smelten. Wat dat betreft past de achternaam van deze leuke sympathieke intelligente weervrouw natuurlijk goed (en leuren is mij ook niet vreemd – zie hieronder en ik bezondig me ook wel eens aan een snoepreisje). Ze bedoelt het zeker niet kwaad. Het weer moet verteld worden en dat doet ze. En je hebt modes en wie meedoet met de mode heeft het zelf niet eens door. Zie mij dan maar als de boodschapper met het geheim van de …..

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

JH Vis · 17 februari 2021 op 14:17

Een discussie met een weerman/vrouw kun je beter mijden. Je krijgt toch geen gelijk.
Definitie isobaar bv. Gerrit Hiemstra op aangesproken dat hij deze term verkeerd gebruikt. Ik heb altijd geleerd: Een isobaar is een lijn die punten van gelijke druk met elkaar verbindt. Gerrit Hiemstra:Isobaren zijn lijnen van gelijke druk. Had mijn aardrijkskunde leraar ongelijk?

Kirsten_DL · 18 februari 2021 op 19:20

Fact check; ze kunnen het voortaan niet langer/meer in Trump’s schoenen schuiven en hem ervan vals beschuldigen. Het is nu allemaal de schuld van Biden.

Gesloten voor reacties.