Wat is dit nu weer voor een lieflijk skidorpje? Dit is echt Oostenrijk zoals het was. Een dorpje, een kerkje, wat huisjes, een boel sneeuw en misschien drie skiliftjes. Wie gaat daar nu nog op wintersport? Als je kunt kiezen dan ga je toch voor een groot station met minstens 100km piste? Het is St. Martin am Tennengebirge en dat ligt voor het gemak op nog geen 10 minuten rijden van een oprit van de Tauernautobahn. En niet dus dat je de hele nacht wakker ligt van voorbijrazend verkeer. Op een 1000m hoog sneeuwzeker plateau is het juist muisstil. Een plek onder de zon om verliefd op te worden.

base

Wie zeker verliefd geworden zijn op St. Martin zijn Bruno Verhoeven en zijn vrouw Vivian, beiden Vlaming. Bruno ken ik weer van Fréderic. Hoe zit dat nu weer? Wel Fréderic is aardrijkskundeleraar op een middelbare school in Aarschot. Bruno was daar gymleraar. Was zeg ik erbij want zijn skihobby is compleet uit de hand gelopen.

efferelaxenKaralm

Hier zie je Vivian met de twee honden. Op de jongste – Zeb – kom ik later nog terug. Vivian werkte voor haar verhuizing naar Oostenrijk als logistiek medewerker in een jeugdcentrum. Ze gaf onder meer workshops op het gebied van muziek, dans en theater. Samen wonen ze nu alweer 2 jaar in St. Martin. Waarom nu specifiek daar?

Lekker

Als je Bruno hier zo relaxed ziet cruisen dan weet je ook weer dat je niet veel pistenkilometers nodig hebt om gewoon helemaal in je sas te zijn. En dat geldt sowieso ook voor de Belgische schoolklassen die al sinds jaar en dag naar St. Martin komen bijvoorbeeld naar Pension Edelweiss en ook naar het bij deze gemeente horende Lammertal met zijn grote luxe jeugdherberg met eigen skilift.

Piste

Hoe raakte Bruno nu verzeild in St. Martin? “Als student lichamelijke opvoeding ging ik voor het eerst skiën. Skistages in Wagrain hoorden bij de opleiding. Ik was meteen verslingerd en deed het steeds vaker. In Oostenrijk maar ook in Frankrijk en Zwitserland. skigebieden overal in de Alpen. 8 jaar geleden ging ik aan de slag voor het Axion Ski Team.” Dat is zo’n typische Belgische (maar in Duitsland heb je ze ook) formule van reisorganisatie en skischool in een. “Die club vroeg mij om ’s winters als coördinator in St. Martin te gaan zitten en de vakanties van tweeduizend Belgische schoolkinderen te begeleiden. Ik maakte een deal met mijn school dat ik de wintermaanden vrij was om dit te doen.”

herfstBisschofsmutze

Bisschofsmutze tussen Filzmoos en St. Martin

In België bestaat dat schoolskiën met de lagere school (!!) sinds de jaren 50 en 60. Ouders leggen jaarlijks wat geld in zodat dit in groep 8 mogelijk is. “Er wordt ook ingezameld met festiviteiten als een Tiroler avond”, licht Bruno toe. Het Axion Ski Team zit dan ook al een hele generatie in het Lammertal . Bruno: “De hele omgeving hier is super kindvriendelijk. Er is ook een snowtubing baan. We gaan ook sneeuwschoenwandelen. Dat vinden de kids super. Vaak skiën we halve dagen en gaan we de tweede helft van de dag naar een stad als Salzburg of een museum. Inmiddels komen er ook veel groepen middelbare scholieren en die gaan dan vanuit St. Martin op skisafari in de grote skigebieden zoals Obertauern en de Salzburger Sportwelt om de hoek.”  

 basecamp

Van het een komt het ander. “Je leert mensen kennen… In de zomer ga je eens een paar weekjes langs. Je raakt verliefd op de streek. Je kijkt eens bij een makelaar in de etalage. En zo kochten Bruno en zijn vrouw op zeker moment Haus Steinbacher en maakten zij er hun Chalet Basecamp van. “Wij willen met ons huis een thuisgevoel bieden en tevens een basiskamp voor excursies naar de grote gebieden in de buurt”. De eigenaars wonen op de begane grond en hebben op hun twee bovenverdiepingen twee grote appartementen voor elk 9 personen. Natuurlijk is er ook een gezellige Stube waar iedereen in past. 

DW_Panorama_step5.indd

Ski Amadé is natuurlijk bekend en Obertauern op deze website sowieso. Minder bekend is Dachstein-West. Rechts boven in de hoek van de pistenkaart zie je de loipes van het Lammertal en St. Martin. Het is maar 10 minuutjes rijden naar Annaberg waar je het uitgestrekte skigebied in kunt. Annaberg is natuurlijk de geboorte- en woonplaats van Marcel Hirscher. “Ik ken hem wel”, zegt Bruno. “Je komt hem hier vaak tegen, want hij woont nog bij zijn ouders. In de zomer is hij vaak in de weer met MTB en kajakken in de Lammer. Ook crosst hij graag op een KTM.” 

LawinegevaarLammertal

Afsluitend vragen we Bruno nog een belangrijk pluspunt te noemen van St. Martin naast de fantastische stille ligging op 10km van de snelweg. Bruno hoeft niet lang na te denken en zegt: “Je kunt hier overal lekker eten voor spotprijzen bijvoorbeeld in de Postwirt en het Moa Stadl. Zelfs een iets moderner restaurant als het K2 is echt super goedkoop.” Of er nog spannende nieuwe dingen zijn. Bruno’s ogen glinsteren: “Ik zit sinds een jaar in opleiding met mijn jongste 3-jarige hond Zeb bij de Lawinen- Und Vermisstensuchhundestaffel Salzburg (www.lawinenhunde.at). Eind oktober leg ik mijn eerste proef af!” Nou daar wensen we namens het team en alle lezers van deze site Bruno veel succes bij!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.