Na opnieuw 3 dagen met fikse onweersbuien in de avond en nachten ben ik vanmorgen richting de Brixenbach (Santenbachwald) gegaan. Onder de brixenaren ook wel al de watervallen (door de vele watertrappen en 1 grote vrije val van 60m die erin zitten). De laatste regen van vannacht was fataal geworden voor de Brixenbach. De gehele structuur er van en het bos eromheen is weggevaagd en uitgehold. Ik geef eerlijk toe ik moest wel even flink moest slikken na het zien van het verwoeste dal vol modderstromen en aardverschuivingen. De gehele structuur is door diverse beek-tsunami’s verwoest. 

1017698_10201156444387444_783710926_n De Brixenbach kende een prachtig structuur van diverse water-trappen. Hier op archiefbeeld van vorig jaar tijdens de droogte. 

38918_1449456730642_3772635_n En hier nog een archieffoto van mij uit 2010. Dit is de doorsteek voor autos door het water, deze plek en de brug hierachter (niet op foto helaas) zijn compleet weggevaagd.

Brixenbachoverstromingen2014 114 Dit is wat er vanmorgen nog over is van de zelfde oversteekplaats voor auto’s. Onder hoge uitzondering mocht ik veder met de quad (Na het laten zien van mijn wintersportweerman-perskaart).  Het water heeft zeker 4 meter hoog gestaan toen de ”beek tsunami” erdoor heen ging en heeft alles meegenomen op zijn pad. In de verte is ook een van de vele modderstromen uit het bos zichtbaar. In de uitgeholde rivier liggen vele resten van bomen, kapot geslagen betonwanden en bruggen.

Brixenbachoverstromingen2014 089 Even iets vederop kom ik een inwonerster tegen die terug naar haar almhut ging nabij de rivier. De vrouw, ik schat haar in de 60, vertelde mij dat ze al haar hele leven hier woonde en dat ze dit nog nooit zo meegemaakt had. Ze vertelde hoe de golven door het dalletje trokken en dat ze machteloos toe keek. Ook zei ze dat ze zag hoe de watertrappen stuk voor stuk kapot brakken met het geluid van een naderende goederentrein. Ondanks dat was ze wel blij dat niemand van de wandelaars en biker’s erin terecht is gekomen. 

Brixenbachoverstromingen2014 075

 

Weer terug naar beneden in de stromende regen kwam ik de politie tegen. Het gebied wordt op dit moment volledig geëvacueerd voor iedereen, na metingen blijkt dat de berg erg onstabiel geworden is. Gevreesd wordt, bij nieuwe regen, dat de landverschuivingen heftiger zullen worden. Ik hoop vna harte dat dit niet gebeurd.

Hierbij sluit ik deze korte update uit Brixen af. Voor de campinggasten van Brixen die er niet zijn : geen zorgen.  Er is niks op enkele grote plassen na op de camping aan de hand


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

26 reacties

Gesloten voor reacties.