Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

zell am see - kaprun
Lees verder >

Voor een geweldige vakantie kom je ook in de zomermaanden naar Zell am See waar het een thuis voor iedereen is.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Britse meteoroloog slingert er wel een erg boude voorspelling in

check ook eens

53 Reacties

 1. Kees (mod) schreef:

  Dit bericht lezend vroeg ik me af hoe het op dit moment in Siberië is. Nou, ik denk dat ze in Jakoetsk inmiddels ook de bibbers hebben al zijn ze daar wel wat gewend. 😉

  • Frederic schreef:

   Ik vraag me eigenlijk af: vanaf welke temperatuur bevriezen je longen instant als je lucht inademt? Met andere woorden, kan je lucht van -41°C inademen (zonder bescherming zoals een sjaal of zo) en dat overleven? Of moet het nog kouder zijn eer je in dodelijke situaties terecht komt? Iemand een idee?

   • Kees (mod) schreef:

    Interessante vraag Frederic. Ben even gaan Googelen. Vlgs dit artikel bevriezen je longen pas wanneer ‘je hele lichaam’ bevroren is en eerder niet. Wat ik me wel voor kan stellen is dat het niet al te gezond is wanneer je te koude lucht achter elkaar stevig inhaleert.

   • Frederic schreef:

    @Kees, Haha, OK -50°C kan dus.
    Zou er al iemand op Antarctica al hebben zitten hardlopen bij -80° tot -90°C? 😆

    • Hajo schreef:

     Er zijn ijssauna’s met -100C. Lucht heeft geringe warmtecapaciteit. Kan onmogelijk tot bevriezing leiden in die omgeving van +37. Oogleden, neusvleugels en oren kunnen bevriezen. Maar dan vooral in de wind. En tenen en vingers kun je bevriezen in handschoenen en schoenen. Dat heeft met bloedsomloop te maken.

 2. Joost Amsterdam schreef:

  Geduld is een schone zaak. Toch nog weer een winterseizoen wachten?

 3. Patrick schreef:

  De voortekenen zijn er dat we alweer geduld moeten hebben . Ik denk dat Joost gelijk heeft en dat we weer een seizoen zullen moeten wachten om nog eens een deftige winter te krijgen . Niet dat er helemaal niets van winter zal zijn , waarschijnlijk nu en dan een korte winterprik , maar in grote lijnen zacht, zacht , zacht .

 4. Frederic schreef:

  Haha, grappig artikel @Hajo.
  Want zij stelden het nog vééél gevaarlijker dan ik gedaan had. Ik heb altijd gezegd dat er ‘64% kans’ is dat de AO deze winter ook negatief blijft, terwijl in dit artikel het blijkbaar 100% zeker is. Lachen!
  En nog zoiets. Het is niet omdat de AO negatief is, dat we in onze streken automatisch in een koude ooststroming terecht komen, terwijl het in het artikel wel zo gesuggereerd wordt.

 5. Frederic schreef:

  Mijn god. Iemand de laatste kaart van GFS06 Parallele al gezien? Wat een monster. Het lijkt wel alsof heel het koudereservoir dat heel de voorbije winter (en deze week ook al) boven het noorden van Noord-Amerika hing, helemaal onze kant opschuift. 😮

 6. Frans schreef:

  OMG 935 HPA 😮 Wat een geweld! Zou bizarre white out condities opleveren in schotland. En tegelijkertijd mega veel zachte lucht ten noord oosten van ons blazen, de plek waar onze winter vandaan moet komen. Dus hoop echt niet dat die uitkomt, wat natuurlijk ook zeer onwaarschijnlijk is.

 7. Erwin schreef:

  Lange termijn is weinig zinvols over de te zeggen omdat er teveel variabelen zijn die elkaar ook nog eens beinvloeden en daarnaast niet alle variabelen bekend zijn. Het is net als met de aandelen. Er zijn veel analisten en en experts maar op lange termijn blijft hte koffiedik kijken.
  Hajo heeft het hierboven in zijn bericht over de 22e eventueel sneeuw aan de Noordkant. Ik zet mijn geld op de 17/18e met een hogere sneeuwgrens.

 8. Robin schreef:

  Ondanks dat ik met kromme tenen op winterweer wacht, vind ik het deze herfst ongelooflijk leuk om de diverse weerkaarten en extreme weer-gebeurtenissen te volgen!
  Wat was de noord-dump een heftige, die barre koude in de VS, enorme aangroei van arctisch zee-ijs, overstromingen aan de west- en vooral zuidkant van de Alpen. Nu nog het ‘Zwarte monster’ afwachten; dan krijgen de Britse meteorologen misschien gelijk in hun boude voorspelling…..LEUK!

 9. Robin schreef:

  Leuk om allemaal te volgen bedoel ik natuurlijk………(eigenlijk een ordinaire ramptoerist).

 10. Ronaldo schreef:

  Best indrukwekkend zo’n Arctische aanval op de USA (Bron: TWC – EC. GIF) deze en de komende week. Pas in de loop van de week blijkt de kou er een beetje uit te gaan aldaar.

  • Ronaldo schreef:

   Lake effect snow heet dit. Een sneeuwbui intensiveert door het relatief warme water van, in dit geval, Lake Michigan. Dit is Southbend in Indiana. Via twitter: Tim Ballisty

 11. TV-tip voor vanavond om 20u25 op NPO2 (NED2) :
  http://www.volkskrant.nl/opinie/klimaatramp-is-niet-meer-tegen-te-houden~a3789040/

  Ik ga alvast kijken hoor, benieuwd naar het verhaal erachter… 😆

 12. Joost Amsterdam schreef:

  Dit is geen conclusie maar een vraag. ……..

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Joost Amsterdam

   Eens, het is overigens een stelling maarrr… het is tendentieus en een beetje psycholoog zal bevestigen dat dit nu juist bij veel mensen blijft hangen. Gezien de meest recente ontwikkelingen van het Noordpoolijs (óók!) zou een tegenovergestelde stelling misschien zelfs meer voor hand liggen. En juist dát zie ik bij meneer Van Dam nu juist niet gebeuren…

 13. Frederic schreef:

  Geen idee @heren (en Kirsten 😀 ). Wie is Marcel van Dam???

 14. Spyfromthesky schreef:

  De fictiekaart op 29 november op 500 hPa vertoont een soortgelijke werkelijke kaart van dezelfde datum uit 2011. De aanloop van deze herfst lijkt iets meer op die van 2011 en 2012 dan die van 2009 en 2010.

  De weerkaarten worden telkens geschut, maar in Rusland blijven de lage dauwtemperaturen laag, al zullen ze ons niet snel naderen, maar ach, het westen staat op de kaart. De eerste kou vanuit het westen?! Ach, waarom niet. We gaan bijna twijfelen als of het ergens niet in november niet even koud kan worden.

  Spyfromthesky

 15. Ab schreef:

  Verrassing in de maak bij EC 12z want een ruggetje van het azorenhoog biedt hulp aan het hoog ten oosten van de LL op 192h vooruit en biedt dus tegenstand tegen de aanstormende depressietrein vanuit het westen waardoor het meer richting het zuidoosten gaat op de oceaan. Wordt vervolgd..

  • Ab schreef:

   En zo zie je maar weer hoe erg het verandert vaak de weerkaarten door maar een kleine verschuiving van de druksystemen na dag 5 a 6. En EC 12z laat dat maar weer eens zien met nu ineens wel potentie tot mogelijk wintersweer. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer 😉 Hier die EC kaart van 240h vooruit met potentie tot een scandihoog. Beschouw het als voorpret http://www.plaatjesdump.nl/upload/2c6b7295ee29f3426686bd1529a742c2.gif

   • snowman schreef:

    Leuk kaartje ja, de wind draait daar al richting het noorden.

   • Hajo schreef:

    Jongens en meisjes, blauw op een 500hPa kaart in november en dan nog rond Scancinavie is nogal normaal en zegt niks over kansen op winterweer in NL aan de grond. Misschien moet ieder nog even wennen aan de kleuren op de kaarten nu het weer winter wordt…. ik weet het niet maar voor mij bevestigen de avondruns gewoon het beeld: weinig winterpotentie. Vooruitzichten Alpen enigszins ok…

   • Ab schreef:

    @Hajo, die kaart betreft ook niet direct winterweer voor de LL alleen potentie tot een scandihoog die dan mss daarna juist wintersweer kan geven. Maar dat zegt natuurlijk nog helemaal niets gezien de termijn waarop het speelt dag 10. En ja als je die kaart voor de alpen weer neemt dan idd kansjes op sneeuw vanwege een glijbaantje. We zie wel de komende dagen hoe het verder verloopt.

  • Frederic schreef:

   Tsja, GFS en WC’s …

 16. Joost Amsterdam schreef:

  Ik ga vanavond naar maestro kijken. Van Dam en consorten zie ik wel op uitzending gemist…….

  • Frederic schreef:

   Je bent niets aan het missen @Joost. Mijn god, wat een verschrikkelijk saai programma.
   Best moeilijk eigenlijk hoe je het verhaal van de kikker en de pot kokend water zo moet vertellen zodat het lijkt alsof je hem zelf voor de eerste keer verteld en het publiek hem voor de eerste keer hoort 🙂

 17. Frans schreef:

  Inderdaad Ab vanmorgen keek het niet best maar er blijken gelukkig toch altijd onverwachte wendingen aan patronen te zitten 🙂

 18. snowman schreef:

  Het wordt een lekker nat en grijs weekend in de LL :/ herfst!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.