polarvortex

Terwijl de ochtendruns van de beide grote weermodellen geen enkele hoop of houvast bieden voor winterse toestanden in Europa, maar wel – Frans zag het goed – rond de 22e weer eens sneeuw aan de noordkant van de Alpen boven iets van 1200m – stuiten we in de Britse Daily Express op een wel erg boude seizoensvoorspelling. Sneeuwjachten van vele meters dik. IJzige temperaturen al vanaf eind november. En ze doen dit nota bene op exact dezelfde argumentatie die Fréderic heel informatief al een tijdje terug hier uiteen heeft gezet: NAO, AO en een nieuwe parameter, de OPI (October Pattern Index). Ga zelf maar even lezen en kijken (video).

Wisconsin-Snow-Reports-12Nov14

Ik denk dat het niet verstandig is een complexe situatie die afhangt van honderden factoren vast te pinnen op 3 parameters. Het is interessant als hypothese en wetenschappelijk altijd de moeite waard het eerst eens een jaar of 10 aan te zien of de hypothese ook wordt bevestigd. Om op basis van zulke nieuwe inzichten iets te gaan zeggen over de aankomende winter vind ik onverstandig. Verder denk ik dat je er gezien de honderden factoren met je hersens, metingen en modellen niet komt. Ik volg meer een “holistische” benadering waarin het buikgevoel een erg grote rol heeft. En daarmee zeg ik nu al een tijdje (ruim voor de arctische uitbraak in USA op de kaarten kwam) dat Amerika weer de kou zou in gaan en dat Europa een zachte winter zal hebben met één snerpend koude onderbreking zoals in 2012. We gaan het zien. Ondertussen genieten we van Amerika: hierboven de sneeuwaccumulaties tot 60cm. Wie kan wat plaatjes uit skigebieden opduikelen?

amerika_koud

 

En wat doen de modellen voor de USA? Dit is de laatste nacht in de ochtend run van het Europese model…. Brrrrrr…..


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

53 reacties

Gesloten voor reacties.