polarvortex

Terwijl de ochtendruns van de beide grote weermodellen geen enkele hoop of houvast bieden voor winterse toestanden in Europa, maar wel – Frans zag het goed – rond de 22e weer eens sneeuw aan de noordkant van de Alpen boven iets van 1200m – stuiten we in de Britse Daily Express op een wel erg boude seizoensvoorspelling. Sneeuwjachten van vele meters dik. IJzige temperaturen al vanaf eind november. En ze doen dit nota bene op exact dezelfde argumentatie die Fréderic heel informatief al een tijdje terug hier uiteen heeft gezet: NAO, AO en een nieuwe parameter, de OPI (October Pattern Index). Ga zelf maar even lezen en kijken (video).

Wisconsin-Snow-Reports-12Nov14

Ik denk dat het niet verstandig is een complexe situatie die afhangt van honderden factoren vast te pinnen op 3 parameters. Het is interessant als hypothese en wetenschappelijk altijd de moeite waard het eerst eens een jaar of 10 aan te zien of de hypothese ook wordt bevestigd. Om op basis van zulke nieuwe inzichten iets te gaan zeggen over de aankomende winter vind ik onverstandig. Verder denk ik dat je er gezien de honderden factoren met je hersens, metingen en modellen niet komt. Ik volg meer een “holistische” benadering waarin het buikgevoel een erg grote rol heeft. En daarmee zeg ik nu al een tijdje (ruim voor de arctische uitbraak in USA op de kaarten kwam) dat Amerika weer de kou zou in gaan en dat Europa een zachte winter zal hebben met één snerpend koude onderbreking zoals in 2012. We gaan het zien. Ondertussen genieten we van Amerika: hierboven de sneeuwaccumulaties tot 60cm. Wie kan wat plaatjes uit skigebieden opduikelen?

amerika_koud

 

En wat doen de modellen voor de USA? Dit is de laatste nacht in de ochtend run van het Europese model…. Brrrrrr…..


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

53 reacties

Gesloten voor reacties.