polarvortex

Terwijl de ochtendruns van de beide grote weermodellen geen enkele hoop of houvast bieden voor winterse toestanden in Europa, maar wel – Frans zag het goed – rond de 22e weer eens sneeuw aan de noordkant van de Alpen boven iets van 1200m – stuiten we in de Britse Daily Express op een wel erg boude seizoensvoorspelling. Sneeuwjachten van vele meters dik. IJzige temperaturen al vanaf eind november. En ze doen dit nota bene op exact dezelfde argumentatie die Fréderic heel informatief al een tijdje terug hier uiteen heeft gezet: NAO, AO en een nieuwe parameter, de OPI (October Pattern Index). Ga zelf maar even lezen en kijken (video).

Wisconsin-Snow-Reports-12Nov14

Ik denk dat het niet verstandig is een complexe situatie die afhangt van honderden factoren vast te pinnen op 3 parameters. Het is interessant als hypothese en wetenschappelijk altijd de moeite waard het eerst eens een jaar of 10 aan te zien of de hypothese ook wordt bevestigd. Om op basis van zulke nieuwe inzichten iets te gaan zeggen over de aankomende winter vind ik onverstandig. Verder denk ik dat je er gezien de honderden factoren met je hersens, metingen en modellen niet komt. Ik volg meer een “holistische” benadering waarin het buikgevoel een erg grote rol heeft. En daarmee zeg ik nu al een tijdje (ruim voor de arctische uitbraak in USA op de kaarten kwam) dat Amerika weer de kou zou in gaan en dat Europa een zachte winter zal hebben met één snerpend koude onderbreking zoals in 2012. We gaan het zien. Ondertussen genieten we van Amerika: hierboven de sneeuwaccumulaties tot 60cm. Wie kan wat plaatjes uit skigebieden opduikelen?

amerika_koud

 

En wat doen de modellen voor de USA? Dit is de laatste nacht in de ochtend run van het Europese model…. Brrrrrr…..


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

53 reacties

Gesloten voor reacties.