uw144-21

Pfoeh, wat een dag. Eerst die enorme respons op de Hellmann-wedstrijd. En dan nu ook nog eens winterse ontwikkelingen zien op de kaarten. Het Britse UKMO was het eerst met deze kaart. Hogedruk net wat beter georiënteerd waardoor koude Russische lucht onze omgeving kan opstromen. Mogelijk zorgen die koude bovenluchten ook voor wat Alpensneeuw. Als deze kaart uitkomt natuurlijk.

ecm1-144

En dan kwam het Europese EC. Nu ja … komt … want de run is nog niet helemaal binnen. Op dezelfde termijn als UKMO zien we gelijkaardige ontwikkelingen. Leuk!

ecm1-168

Toch is het Scandihoog hier geen lang leven gegund. Waarom? Dat heb ik in het ochtendbericht al uitgelegd. Wel positief is dat aan de voorzijde van het Britse hoog warme lucht op grote hoogte naar het noorden stroomt. Dat zou de hoge luchtdruk aan de grond kunnen versterken. Let ook op de kleine koudebel die zich tegelijkertijd onder het hoog afsnoert en naar het westen beweegt.

rart_16120618_16112912

Dat zou voor wat lichte sneeuw in de oostelijke Alpen kunnen zorgen. Wel niet veel.

ecm1-216

Op de lange termijn zien we inderdaad dat het hoog versterkt maar dat het zich door opdringerige depressies net niet noordelijk genoeg kan ontwikkelen. Jammer. Wel zien we die afgesnoerde koudeput in interactie gaan met een depressie die vanuit het westen de Middellandse Zee is opgetold.

rart_16120900_16112912

Dat zou dan sneeuw voor de westelijke Zuid-Alpen kunnen opleveren.

tmp2_16120512_16112912

En voor de Lage Landen? Mogelijk zit er een lokale ijsdag in. Op maandag bijvoorbeeld wanneer mist en lage wolken niet weggeruimd raken.

tmp2_16120712_16112912

Of op woensdag wanneer heel de Lage Landen zich aan de zuidkant van het hoog bevinden waardoor de invloed van de nog steeds vrij warme Noordzee uitgeschakeld wordt.

graphe6_1000_465_170___bruxelles

Hoe serieus moeten we dit nu allemaal nemen? Je hebt ongetwijfeld heel veel mitsen en maren gelezen. Het is nu sowieso eerst wachten op de EC-pluim die straks pas om iets voor 22h verschijnt. In afwachting daarvan doen we het even met die van GFS12. Mijn visie blijft voorlopig dezelfde als deze ochtend. Na een korte zachtere fase komt in de loop van het weekend de koudere lucht weer binnen. Hoe meer naar het zuiden van de Lage Landen, hoe groter de kans op kouder weer. En vanaf Sinterklaas is er nog weinig te zeggen. De meerderheid van de GFS-leden gaan voor zachter weer. Maar jullie kennen ondertussen mijn houding wel ten opzichte van GFS momenteel vermoed ik. En de enorm grote spreiding bevestigt dat ook. Nee, ik ga ervan uit dat het volgende week kouder wordt dan je hier op het ensemble kan aflezen. Hoe koud precies? Dat moeten we nog even aankijken. Morgen weten we alweer meer.

hellmann

Niet vergeten, ondertussen loopt onze Hellmannwedstrijd nog! De teller staat ondertussen op 240 reacties! Doe snel zelf een gokje in een reactie onder het ochtendbericht (klik hier). Je hebt nog tijd tot morgenavond!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

51 reacties

Gesloten voor reacties.