Orcieres2101

We trappen af met de Alpes du Sud. Orcières Merlette. Daar en elders in de zuidelijke Franse Alpen heeft het vannacht al leuk gesneeuwd. En nu trekt dat verder naar de Italiaanse kant.

sestriere2101

Sestrière al dik in de sneeuw en straks ook in Valle d’Aosta. Lokaal gaat zeker een halve meter vallen wat voor mij de toewijzing van de naam Auke rechtvaardigt!

accutotaal

Er komt megaveel sneeuw naar de Alpen de komende dagen. Te veel is een groot woord. Maar in elk geval genoeg. Kärnten blijft een beetje kind van de rekening. En ook Val Gardena en de rest van Zuid-Tirol heeft niet de hoofdprijs. Want na Auke die nauwelijks door zet naar de oostelijke zuidkant komt er een glijbaan met drie grote klappen (Roel, Martin en Iris) vanuit het noordwesten. Doet weer denken aan droomwinters zoals 2005-2006 nu! Met de aanwezige kou kun je uitgaan van 2cm sneeuw per mm neerslag. Reken zelf maar uit! Kippenvel!

cliffhanger_ec_2101

In het Europese weermodel hebben we deze cliffhanger. Wat een schitterende Europese winterdepressie. Zo zie je ze zelden. We zijn altijd op zoek naar een Scandihoog. Maar dit is veel mooier! Je gelooft je ogen eigenlijk niet. Wat een perfect gootsteenputje zeg! Op zijn kop dan want in depressies stijgt de lucht in het midden. Groekenland en Turkije in de regen zoals het hoort. En de sneeuw in de kikkerlandjes.

gfsdoethetook

Nog bijzonderder is te zien dat het Amerikaanse model exact hetzelfde berekent. Dat komt op die termijn vrijwel nooit voor. Trek die depressiekern door naar Rome en het Scandihoog kan zich installeren en voila we komen op de schaats. Ik zeg erbij: de hoofdrun doet dit helemaal niet. Daar volgend meer oceaandepressies die een winterse mix naar de Lage Landen zouden brengen.

ens2101

We hebben er een ensemble van likmeversje bij. Dat koude moment rond de maandwisseling is een koude uitbijter. En er is niet eens 1 elfstedenlijntje! Laat staan dat we zouden gaan schaatsen. Wat wel zeker is, is…. dat tussen nu en het einde van de maand minstens 1 run zal komen met wel schaatspotentie! Die kan dan wel weer als meteofiction overwaaien, maar het is een moment waarop je je kunt verheugen ongeacht of het dan uit zal komen op niet. Zie hier ook de neerslag beginnend als sneeuw van de 24e voor Nederland. Daar heeft Leo nog een apart artikel over gepost vannacht! Dat gaat dan als Roel naar de Alpen. Martin (26 en 27 januari) en Iris (28-31 januari) staan er ook al op. Als het aan het Europese model ligt wordt Iris de echte grote klapper aan de noordkant!

avoriaz2

Hermine Hekker had met een hele groep fantastische dagen in Avoriaz. Getuige deze foto en de foto hieronder! Bizztravel groepsreizen maakte het mogelijk.

avoriaz1

Droomcondities in de Alpen is geen woord te veel gezegd. Dat zie je ook terug in de serie video’s van reageerder Patje in Montafon. Zie dit nieuwe aparte artikel….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

91 reacties

Gesloten voor reacties.