Orcieres2101

We trappen af met de Alpes du Sud. Orcières Merlette. Daar en elders in de zuidelijke Franse Alpen heeft het vannacht al leuk gesneeuwd. En nu trekt dat verder naar de Italiaanse kant.

sestriere2101

Sestrière al dik in de sneeuw en straks ook in Valle d’Aosta. Lokaal gaat zeker een halve meter vallen wat voor mij de toewijzing van de naam Auke rechtvaardigt!

accutotaal

Er komt megaveel sneeuw naar de Alpen de komende dagen. Te veel is een groot woord. Maar in elk geval genoeg. Kärnten blijft een beetje kind van de rekening. En ook Val Gardena en de rest van Zuid-Tirol heeft niet de hoofdprijs. Want na Auke die nauwelijks door zet naar de oostelijke zuidkant komt er een glijbaan met drie grote klappen (Roel, Martin en Iris) vanuit het noordwesten. Doet weer denken aan droomwinters zoals 2005-2006 nu! Met de aanwezige kou kun je uitgaan van 2cm sneeuw per mm neerslag. Reken zelf maar uit! Kippenvel!

cliffhanger_ec_2101

In het Europese weermodel hebben we deze cliffhanger. Wat een schitterende Europese winterdepressie. Zo zie je ze zelden. We zijn altijd op zoek naar een Scandihoog. Maar dit is veel mooier! Je gelooft je ogen eigenlijk niet. Wat een perfect gootsteenputje zeg! Op zijn kop dan want in depressies stijgt de lucht in het midden. Groekenland en Turkije in de regen zoals het hoort. En de sneeuw in de kikkerlandjes.

gfsdoethetook

Nog bijzonderder is te zien dat het Amerikaanse model exact hetzelfde berekent. Dat komt op die termijn vrijwel nooit voor. Trek die depressiekern door naar Rome en het Scandihoog kan zich installeren en voila we komen op de schaats. Ik zeg erbij: de hoofdrun doet dit helemaal niet. Daar volgend meer oceaandepressies die een winterse mix naar de Lage Landen zouden brengen.

ens2101

We hebben er een ensemble van likmeversje bij. Dat koude moment rond de maandwisseling is een koude uitbijter. En er is niet eens 1 elfstedenlijntje! Laat staan dat we zouden gaan schaatsen. Wat wel zeker is, is…. dat tussen nu en het einde van de maand minstens 1 run zal komen met wel schaatspotentie! Die kan dan wel weer als meteofiction overwaaien, maar het is een moment waarop je je kunt verheugen ongeacht of het dan uit zal komen op niet. Zie hier ook de neerslag beginnend als sneeuw van de 24e voor Nederland. Daar heeft Leo nog een apart artikel over gepost vannacht! Dat gaat dan als Roel naar de Alpen. Martin (26 en 27 januari) en Iris (28-31 januari) staan er ook al op. Als het aan het Europese model ligt wordt Iris de echte grote klapper aan de noordkant!

avoriaz2

Hermine Hekker had met een hele groep fantastische dagen in Avoriaz. Getuige deze foto en de foto hieronder! Bizztravel groepsreizen maakte het mogelijk.

avoriaz1

Droomcondities in de Alpen is geen woord te veel gezegd. Dat zie je ook terug in de serie video’s van reageerder Patje in Montafon. Zie dit nieuwe aparte artikel….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

91 reacties

Gesloten voor reacties.