Iceage. Op de toppen van de Alpen. Zoals hier op de Sonnblick. De sneeuwhazen en sneeuwhoenders daar kunnen hun nieuwe witte schutkleur aannemen. De bergmarmotten slapen met een lichaamstemperatuur van 4ºC en een hartslag van 20 waarvan wij willen leren om ooit mensen op Mars en verder weg te krijgen. Maar in de valleien is het nog bijna zomers. Daar gaat verandering in komen. Maar zoals het zich nu laat aanzien niet met een bak sneeuw.

Ensemble Nederland

Dit is de nieuwste pluim voor Nederland. Ensemble gemiddelde daalt gestaag. Hoofdrun doet er nog schepje bovenop. Rond volle maan kans op sneeuwvlokjes. De laatste runs tonen ook deze tendens.

Ensemble Chicago

Aan de andere kant van de grote plas zien we de winter medio november vanaf Chicago naar het oosten weer stoppen. En volgens ons vuistregeltje is dat een groen licht voor onze winter.

Het Amerikaanse model eindigt met deze geweldige cliffhanger. Dat Russische hoog blijft toch wel. En het knokt zich er wel doorheen. Of het echt zo subliem gaat uitpakken is nog de vraag maar een droge overgang naar de winter wordt steeds waarschijnlijker. In lijn met Rogé Haans verwachting dar de droogte nog 18 maanden kan aanhouden?

Op 5km hoogte een mooi samenspel van kou in Rusland en West-Europa. Twee vuisten als het ware.

Op 1500m een waar winterfeest.

Aan de grond dauwpunten die snelle ijsaangroei toestaan en kunstsneeuwproductie. 3 dagen kunstsneeuw is genoeg! Sauerland zal nog als eerste klaar zijn.

En in de Lage Landen ook gewoon dikke nachtvorst. Nog geen zuivere ijsdag berekend maar dat kan dan niet uitblijven.

Helemaal geen sneeuw dan? Nou altijd wel ergens een beetje. Zoals je hierboven ziet in de Franse Alpen, de Vogezen en de Ardennen. Een dump eerder nog aan de zuidkant als een Genualaag activeert. Maar op dit moment moet er nog wat gebeuren in de meteofiction voor ik ga geloven dat mijn tweede boude voorspelling kat in bakkie is. Maar goed: er komen nog zes novemberdagen na deze invallende kou met volle maan.

Het Europese model verrast me met deze pluim. Aan de kaarten had ik het amper afgelezen hoe koud de hoofdrun vanochtend eindigt. Sowieso zien we ook hier die hele gestage daling naar een voorzichtig vriezende situatie. En het leuke van meteofiction is dat het zeker is dat we nog heftiger berekeningen gaan zien dan deze. Ook minder heftige. Maar de weerkaartfetisjisten waartoe ik mezelf ook reken zullen worden bediend.

Op de kaart ziet die cliffhanger er zo uit. Tja de zon is al zo laag en het zuidoosten al zoo koud (Turkije) dat uit die hoek ook niets dan kou komt. Plus dat met hele wijde isobaren in windstilte gewoon de uitstraling ’s nachts haar werk doet onder zo’n knoeperhoog. Mooie vooruitzichten. Best wel spannend.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

51 reacties

Gesloten voor reacties.