Ontdek de Alpen in al hun facetten!

De bergen ontdekken bij het vallen van de avond, dat kan in het Montafon!

Waar je na het skiën nog op stap kan met de Lama's! Een heerlijke belevenis voor jong en oud!

les menuires
Lees verder >

Wintersport met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Région Dents du Midi
Lees verder >

Haute Routes des Familles: zo heette de Portes du Soleil in het begin. Je kunt er eindeloos rond skiën verdeeld over Frankrijk en Zwitserland. Vele honderden kilometers piste staan tot je beschikking!

Région Dents du Midi
Lees verder >

Sneeuwzeker en toch veel ook onder de boomgrens. Heel knus dus. Grote variatie aan accommodatie van luxe hotel tot betaalbaar pension.

Région Dents du Midi
Lees verder >

Superieur sneeuwzeker zijn de pistes van de Région Dents du Midi. Dorpen liggen ruim boven 1000m en de Portes du Soleil reikt tot 2466m. En natuurlijk worden de pistes elke dag opnieuw perfect geprepareerd.

Zell am See - Kaprun
Lees verder >

Wellicht de mooiste wintersportdorpen van Oostenrijk. Zell am See en Kaprun prachtig door de bossen en met de gletsjer Kitzsteinhorn als buurman altijd sneeuwzeker.

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen. Met de kids of met jouw vrienden! Pret voor iedereen!

Wil je een unieke ervaring? Probeer dan de Hochjoch Totale! Nog voor de liftjes openen knal jij al over de langste dal afdaling in het Montafon!

Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Brengt volle maan inderdaad kou en misschien wel fantastisch zwart ijs?

check ook eens

51 Reacties

 1. Remko schreef:

  YR.no geeft al koude vanaf volgende week vrijdag. Nachtvorst en overdag nauwelijks boven nul. Houden zij zich vast aan die paar koude oplossingen?

 2. Rob schreef:

  Prima scenario voor de start van de winter. Eerst het hele continent flink laten afkoelen, die sneeuw komt echt wel. En voor Nederland zou ik een kurkdroge maar ijskoude winter geweldig vinden, SCHAATSEN!! Nou ja, als het ijs dik genoeg of voordat de wateren dicht vriezen mag er wel een flinterdun laagje sneeuw vallen om het winterse beeld compleet te maken.

 3. Pieter (andere) schreef:

  Ik hoop met jullie mee wat betreft koude winter met schaatsijs. Vraag mij wel af waarom het na een aantal maanden met te warm weer in de winter opeens om zou slaan naar te koud. Voor een schaatsperiode hebben we toch wel minimaal 10 dagen met temps van 5 graden onder normaal nodig. Hoop op koude winter maar gevoel zegt winter met zuiden winden. Ik zit er graag naast.

  • Joalie schreef:

   Is het niet zo dat bij een aflandige wind – zoals we die dit hele jaar al veelvuldig hebben – een extremer temperatuurverloop hoort? Dus kort door de bocht hete zomers en koude winters?

  • Hajo schreef:

   In het weer is er geen “waarom”. Net zoals er bij een een kind van 3 of 4 geen waarom is…. of bij een voetballer met een geniale rush. Het gebeurt gewoon. Zonder waarom.

   • Pieter (andere) schreef:

    Dat het kan gebeuren eens. Maar volgens mij zijn er genoeg mitsen en maren waarom het wel of niet kan gebeuren. Zoals voorgeschiedenis (warme herfst/koude herfst), El Nino, .. Ik herinner mij een onderzoek waaruit bleek dat veel (maar niet alle) koude winters vooraf gegaan werden door een herfst met veel NW winden (wat dat onderzoek nu nog waard is, geen idee). Blijft interessant, het weer… Hopelijk de schaats op deze winter.

 4. Jorne schreef:

  Bijzondere run van het EC inderdaad, ik wist ook even niet waar die plotseling aanhoudende kou vandaan kwam. Moest even flink speuren naar de oorzaak, lees mee in m’n proces:

  Want op vrijdag de 16e waar het volgens het EC al begint met de kou is het op 1500m hoogte zelfs echt te warm voor de tijd van het jaar.

  Op ooghoogte echter gewoon koud overdags, een maximum van 4 graden ofzo? brrr hoe kan dat dan.

  De wind gaat ongeveer naar het 0-punt en blijft daar, dat lijkt de trigger van de koude output van de hoofdrun.

  Want wat gebeurt er in deze tijd van het jaar als het windstil is ’s nachts, ja mist. Een hele dikke laag mist in dit geval. En omdat het overdag ook praktisch windstil is en de zon weinig kracht meer heeft kan deze mega-mistbank dagen blijven hangen, deze inversie houdt dan ook dagen lang de kou vast. Daarom zien we ook maar weinig amplitude in de temperatuur pluim die Hajo postte. Aldus de EC hoofdrun.
  Kansrijke situatie? Mwah durf er geen waarde aan te hechten maar het is inderdaad mogelijk, het is een leuk meteofictie puzzeltje

  • Ab schreef:

   Inversie kou berekent EC vanmorgen 😉
   Laatst dat we dat dat gehad hadden met zelfs schaatsijs tot gevolg was half januari 2017.
   Eerst maar komende runs in de gaten houden waar het uiteindelijk naartoe evaluert

   • Pieter (andere) schreef:

    Inderdaad Ab. Gezien de periodes met hoge druk weer dit jaar heb ik hier wel vertrouwen in. Windstil weer, overdag iets boven 0, ’s nachts eronder en lage dauwpunten. Ook al is niets zo veranderlijk als het weer ;-).

  • Roland Bodegraven schreef:

   @Jorne, Kan je ook zien of er de zaterdag er na ook mist verwacht wordt? Dan trek ik er vroeg op uit voor mooie foto’s.

 5. Asten (Harmelen) schreef:

  Laatste GFS hoofdrun weer kansloos…

  Eerlijk gezegd wel beter want ik zit eigenlijk gewoon te wachten op storingen vanuit het noordwesten…

 6. Patrick schreef:

  Voor mij ook veel liever storingen vanuit NW dan droge koude . Daar zijn de alpen niets mee . Ja sneeuwkanonnen maar eerlijk daar zit toch niemand op te wachten op die witte banden doorheen een groen-bruine omgeving . We zullen het zien .

  • Heb nou toch gewoon geduld, die sneeuw komt er heus wel hoor. Maar op het gepaste tijdstip en niet reeds medio augustus zoals velen zouden willen/wensen.
   Gewoon alles netjes op z’n tijd. En nee, ik heb geen glazen bol en nauwelijks kennis van weerkaarten. #be #real

   • Patrick schreef:

    Bij mijn weten zijn we nu niet medio augustus maar 10 november . En voor de volgende twee weken staat er niets maar dan ook niets op wat op sneeuw zou kunnen lijken . Dus het zou wel eens mogen komen hé . Nu voor mij is begin december ook nog ok hoor geen probleem . Sterker nog , ik zou het liefst elk jaar de sneeuw pas zien tegen begin – half december tot half maart . De rest van de tijd lekker zacht weer met veel zon . Maar zo werkt het nu eenmaal niet .

 7. Paul A Club 1989 schreef:

  We zijn los in ieder geval…Dat is al leuk! Mijns inziens een kansrijke scenario!

 8. eri schreef:

  pfff ik wil sneeuw niet droge kou, nee natte kou en dumps aan de noordkant.

 9. Stefan Kaptein schreef:

  Ik moet toch stiekem steeds een beetje lachen om opmerkingen als: extreem zomerweer, en nog meer extremen, etc. Naar mijn mening hebben we eindelijk weer eens een voorjaar en zomer gehad die die naam ook echt waar maken. We zijn natuurlijk al jaren gewend geraakt aan een voorjaar waar het tot aan juni bagger weer was met te koud en te nat voor de tijd van het jaar, met daaropvolgend een zomer die helemaal nergens op sloeg (twee dagen 25+ en daarna weer drie weken 17 graden en bakken regen). We waren er aan gewend geraakt en vandaar ook mijn stelling dat er in Nederland 365 dagen herfst heerst. Maar we hebben terugkijkend op de laatste maanden de seizoenen weer een beetje terug. Een mooi voorjaar en een zomer waar iedereen volop van genoten heeft. Wie kon zich dat nog herinneren dat je gewoon weken achter elkaar op het strand kon liggen. En nu hebben we de herfst die gewoon netjes langzaam richting de winter kabbelt, het enig dat ik nog mis zijn de herfst stormen. Als nu begin december de winter steeds vaker om de hoek komt kijken dan zou dat echt een feest zijn, eindelijk weer de seizoenen zoals ze bedoelt zijn. Dus hoezo extreem, in mijn ogen zijn juist de afgelopen jaren extreem geweest, want hoe extreem is het als er 365 dagen herfst heerst. Laten we hopen dat we weer naar een stabiel weer patroon terug keren dat bij de seizoenen hoort, en een winter in de alpen als afgelopen jaar daar teken ik voor. Als het begin december begint te sneeuwen in de alpen dan is dat mooi op tijd, ik duim voor dat scenario, duimen jullie mee………..

  • Robin schreef:

   Ik ben het heel graag met jou eens en hoop dat dat ‘extreme herfstweer’ voorlopig niet meer seizoenenlang terugkomt

  • EKlop schreef:

   Met kerst ben ik in Brixen om een video van je op te nemen, hoe je staat te scheppen bij de caravan.

  • Pieter (andere) schreef:

   Hierbij een mooi overzicht wat je in nl kunt verwachten:
   https://www.clo.nl/indicatoren/nl000419-meteorologische-gegevens-in–nederland

   M.a.w. je gevoel staaft niet met de cijfers.

   • Stefan Kaptein schreef:

    Pieter, cijfers zeggen mij echt helemaal niks. We hebben wel vaker cijfers voorbij zien komen over een totaal verregende zomer en dat het toch een warme zon rijke zomer zou zijn geweest. De site die je aangeeft is mijn inziens een site die zich helemaal richt op klimaat opwarming, dus graag cijfers toont die klimaat opwarming zouden bevestigen.

    • Pieter (andere) schreef:

     Het zijn cijfers van het knmi met zonuren; gem temp etc in de bilt. Dat er klimaatverandering bovenstaat doet niks af aan die cijfers. Je kunt wel de manier van meten in de bilt betwisten.

  • Leo schreef:

   Haha, heerlijk betoog Stefan! Kan ik me wel in vinden! Wat me opvalt in jouw reactie t.o.v. die van Pieter is dat er een wat Babylonische spraakverwarring ontstaat over de definitie van extreem. Enerzijds ben ik het met jou eens: 365 dagen herfst is extreem (slecht). Anderzijds zijn de door Peter aangehaalde cijfers (maar báh, doe inderdaad liever inderdaad niet de clo gegevens 😉 maar liever vanaf de bron (KNMI op hun site of via de klimaatatlas (de moeite waard!)) kloppend; wat in tekst samen te vatten valt als “Nederland heeft een zeeklimaat, gekenmerkt door zachte winters, koele zomers en neerslag gedurende het gehele jaar. Dit wordt veroorzaakt door de gemiddelde luchtverplaatsing die voornamelijk uit het zuidwesten is.” . Helaas; mooier kunnen we het niet maken. Des te meer was het de afgelopen periode inderdaad genieten. En ook weer wel met je eens: “extreem zomerweer, en nog meer extremen, etc.” is inderdaad onzinnig; de luchtdrukverdeling van afgelopen zomer past is absoluut geen trend én past niet in de (doem) klimaatscenario’s!

 10. Jopie schreef:

  DE GFS 1200 die nu binnen loopt is veel gunstiger dan de vorige. Hoog trekt al veel vroeger naar het noorden. Al bij +200 uur….Volgt het met spanning

 11. eri schreef:

  niet als je veel sneeuw wilt in de alpen lijkt me

 12. Jorne schreef:

  Opnieuw een lekkere run van het EC, dezelfde tendens als vanmorgen. Nu de controlerun ook nog met een aanzienlijk sneeuwsignaal voor De Bilt. We kunnen de kaarten van de afzonderlijk EC kaarten helaas niet zien
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/KNMI_expertpluim_De_Bilt_Sneeuwval_201811091200.png[/img]

 13. Leo schreef:

  Ha je bent me net voor Jorne!

  Ik had deze er nog bij willen plakken; bij temps onder nul; gewoon 7 cm droge sneeuw dus!
  En inderdaad jammer dat we de kaarten er niet bij hebben; moet beestachtig zijn!
  Windrichting overigens noordoost 🙂

  • Mark (breda) schreef:

   Leuke meteofictie.
   Welke kans geven jullie dit scenario?

   Eerlijk gezegd heb ik liever eerst een paar flinke emmers neerslag om de droogte wat te verkleinen.

   Komende week eerst mist, zo lijkt het uit de voorspellingen.

   • Leo schreef:

    Lastig zonder kaart 😉
    Maar gezien de scandi-hoog windrichting wel in lijn met wat we al meerdere runs voorbij zien komen.
    Ach, verre meteo-fictie inderdaad. Eigenlijk geef ik nooit tot nauwelijks in dat gebied af, toch zeker in de winter al niet. Relatief (=t.o.v. de normaal) redelijk kansrijk wel wat mij betreft. Hmm, vooruit: 20%

 14. Aart schreef:

  Strandwolken oftewel Nimbus Litus vanmorgen boven Utrecht.

 15. Hans schreef:

  GFS18 … D. R. O. O. G. en een verkeerd H O O G

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Ochtendrun alweer beter. Alle grote modellen ( gem, gfs, EC) gaan voor verandering van patroon op termijn, na komende week. Precieze invulling is nog open

   • Jopie schreef:

    In de meeste modellen zie ik een Scandihoog ontstaan. Eerst maar eens de sneeuwkanonnen aan. Er komt als de kou er eenmaal is altijd wel een front voorbij. Voor het mooie plaatje. Overigens zie ik ook een hoogte laag uit het noordoosten opkomen.

   • Hans schreef:

    GFS idd alweer beter. Laatste 10 dagen van november niet meer in de dubbele cijfers !?
    [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_3_52_5__png.gif[/img]

 16. Tim/hochkonig schreef:

  Met de eerste echte koude uitbraak op de kaarten is de winter begonnen.

  En met een goede onderlaag van kunstsneeuw eind novenen kan die winter eigenlijk niet beter beginnen!

  Of ben ik nu te positief?

 17. Hjs schreef:

  Onrustige, zeer zachte december op komst? Eind nov. omslag naar strakke zuid west stroming.

  http://www.weer.nl/nieuws/detail/2018-11-09-nieuwe-hogedrukblokkade-op-komst/

  • Hans schreef:

   Zal me benieuwen Hjs. Als ik 2018 afzet tegen 1976 vwb de warmte en droogte…………..dan belooft komende winter niet veel goeds want december 1976 had een korte koude inval, in januari en februari 1977 gevolgd door een paar winterprikjes, zacht, nat en vaak veel wind.
   Hoop dat “het weer” vergeetachtig is…. 😉

   • Hjs schreef:

    Geen idee, zag het alleen. Beetje tegenwicht aan de over optimistische geluiden qua winter en “verzonnen” opwarming. Die er natuurlijk gewoon wel is.
    Dat stuk verwacht wel een koudere tweede winterhelft. Het komt zoals het komt….
    De winterberichtjes hier zijn toch merendeels meteofiction. Heb daar weinig mee, beetje als meedoen aan een loterij. Kansjes van 0.0000xx

    • Hans schreef:

     Ben ik niet met je eens. Afgelopen jaren diverse malen meegemaakt dat zelfs op 384h eea later werkelijkheid werd…………vwb “te verwachtte” sneeuw/koude 🙂

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Gebazel… het begint er al mee dat de jaren 1921 en 1933 al niet mee worden genomen (de droogste jaren sinds het begin van de metingen).
   Dan valt het jaar 2018 net binnen de top 10..
   Verder is er met geen mogelijkheid iets serieus te zeggen over het weer in Nederland als er verder wordt gekeken dan 2 weken. En dan is er innovember dus nog een week te gaan.
   Per berekening rollen er regelmatig op de termijn van >240 uur totaal andere oplossingen uit.

   • Hjs schreef:

    31 dec… Zullen we het weten 🙂

   • Hans schreef:

    Asten, novemer 1921 was WINTER in NL, zelfs in (eind) maart 1922 10 ijsdagen.
    Vwb 1933 ijskoude december met vroegste 11Stedentocht op de 16e, gevolgd door zacht weer rest van de winter.
    M.a.w……….het kan alle kanten op!

   • Ronaldo schreef:

    Idd Asten. De vergelijking met 1976 of welk ander droog jaar kan zo het ronde archief in. Hoe zat het in die jaren met de factoren als El Nino, QBO, zonnevlekcyclus en MJO cyclus? Allemaal input die wellicht net iets anders zijn dan in 2018. En al zouden ze 1 op 1 gelijk lopen dan betekent het zeer zeker niet dat winter 2018/2019 een copy paste wordt zoals eerdere vergelijkbare jaren zoals 1976. Het blijft tenslotte een chaotisch non lineair proces.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.