Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen. Met de kids of met jouw vrienden! Pret voor iedereen!

Ontdek de Alpen in al hun facetten!

Innsbruck Nordkette
Lees verder >

Het leukste en ruigste piepkleine skigebied van de Alpen.

obertauern
Lees verder >

Obertauern is misschien wel het populairste gebied in Oostenrijk onder de Nederlanders. Sneeuwzeker, overzichtelijk, prachtige natuur en übergezellig!

Brengt de overdadige sneeuw in Azië een heftige winter naar Amerika en Europa?

check ook eens

21 Reacties

 1. you schreef:

  Hoi Hajo,

  Valt er ook wat te zeggen over de verwachting deze winter in Japan? Hokkaido in het specifiek?

 2. Erik schreef:

  Leuk stuk weer, maar de winter van 2010/2011 ? Die had eind december zijn kruit verschoten. Laat de winter maar half december zijn entree maken; hebben we wat om naar uit te kijken en veel meer kans op een voortzetting in januari/februari.
  Toch ?

 3. Arjan Ehlert schreef:

  Erg mooi artikel Hajo.
  Een vraagje van mijn kant. Bij een hoog boven Scandinavie hebben we meestal te maken gehad met een positieve AO index. Klopt dat?
  Liever zie ik een negatieve AO index met een hoog boven Groenland en een laag boven de Azoren. Overigens kan het Azorenhoog ook voor een mooie noordelijke glijbaan zorgen richting de Alpen. Ach ja ik ben heel benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden deze winter.

 4. Leo schreef:

  Wintertijd wordt het in ieder geval 🙂
  En wel in deze (blauwgekleurde) landen:

  H/T Meteoconsult

 5. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Hajo, mooie beschouwing over de komende winter op het Noordelijk Halfrond. Rond “the Great Lakes” veel sneeuw en voor West-Europa zit er wel het een en ander in de pijplijn.
  Volgens een aantal studies heeft de sneeuwbedekking in Eurazië een grotere invloed op het weer dan het zeeijs in het arctisch gebied.
  Hoe zie jij dat?

 6. joost amsterdam schreef:

  Dit is een interessant verhaal. In ieder geval geeft dit weer hoop op een mogelijk koude winter voor West-Europa. Dit is toch een ander verhaal dan vorige week waarin we toch de mogelijkheid van een zachte winter niet moesten uitvlakken. Wie weet kan ik in januari lekker skiën in Winterberg omdat er plenty sneeuw ligt en niet omdat er toevallig even sneeuw ligt en het voor de rest te zacht is.
  Joost

 7. Frederic schreef:

  En ondertussen in GFS aan zijn laatste run in zomertijdmodus bezig. Snif, snif

 8. Leo schreef:

  En: GFS 18 h doet helemaal GEEN storm ??? De pubrun; proost naar mijn idee.

 9. Frederic schreef:

  Ongemeen boeiende weerkaarten vanavond trouwens. Van die stevige windvelden zijn we volgens de weermodellen de komende periode nog niet van af. Komend weekend mogelijk opnieuw prijs.
  Maar GEM en vooral ECMWF laten lichtpuntjes zien voor het einde van de WC. Veel meer realistisch naar mijn mening dan dat de redding van hogedrukimpulsen zou moeten komen.

  • Frederic schreef:

   Het gaat om 2 zaken. Ten eerste kiezen de moeder-NOM’s een iets zuidelijkere koers. Maar belangrijker (ten tweede dus), hun trekrichting wordt iets meer WNW-OZO georiënteerd! En dat is wat we meer willen zien!
   In de laatste kaarten van ECMWF komt een NOM van over de zuidtip van Groenland richting de LL gezakt. Wind bij ons dan in de oosthoek.
    

    
   Tot nu toe was en is de weersituatie van nu niet te vergelijken met die van oktober en november 2010. Toen volgden de NOM’s in november al continu een niet klassieke koers, ook uitzakkend van over Groenland. Maar daar komt in de niet zo heel verre toekomst dus mogelijk verandering in.

   • Frederic schreef:

    Hoe realistisch is dit scenario? Wel, ik hou het voorlopig op 20% kans, wat gezien de heel verre termijn (8 à 10 dagen) best wel veel is.
    75 % op aanhoudende ZW tot WC, en 5 % kans op iets anders.

 10. niek schreef:

  Hajo, in je weerbericht staat een klein foutje. Bij de temperatuur kaart voor Noord-Amerika staat vermeld dat dit de middagtemperaturen zijn, echter tussen Amsterdam en New york is een tijdsverschil van 6 uur, dus 12 UTC in New York is 07:00 uur lokale tijd.

  • Hajo schreef:

   Wauw man! Thx… daar had ik idd ff niet op gelet…. eerlijk gezegd vond ik het ook echt een te heftige 12u kaart… ik pas ff aan en zal het noooit meer doen 🙂

 11. Nick (Afkoeling) schreef:

  Hoe laat verwacht je je bericht klaar te hebben @Leo?

  • Leo schreef:

   Tsjemig Nick.. ga maar naar bed 😉 Gaat echt nog even duren. Wellicht net voor de wintertijd. Maar kan ook nog zo zijn dat ik morgenochtend -nee vanmorgen moet dat zijn- publiceer.. Thx voor de Finse foto trouwens; komt in bericht 🙂 Verder veel over de storm!

 1. 31 oktober 2013

  […] element zag dat er deze herfst extreem veel sneeuw in Siberië lag? Zo niet kijk dan nog even hierrr. Kijken we vandaag weer naar de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond komen we van een warme […]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.