Vaak is het oneerlijk verdeeld tussen de Verenigde Staten en Europa qua winterkou. Niet heel vaak slaat Koning Thialf aan beide zijden van de plas precies tegelijk toe. Toch hebben we de afgelopen winters voorproefjes gezien van dat het wél kan. Op dit moment is het weer klassiek oneerlijk met snowtober-toestanden daar en heerlijk zacht herfstweer hier (gek dat ik dat zo schrijf?). Maar er zijn meteorologen die gespitst zijn op een fenomeen dat aan beide kanten van de plas voor Siberische toestanden kan zorgen. Het gaat om het aangetoonde verband tussen vroege sneeuwbedekking in Siberië en Azië en een negatieve slinger van de Arctische Oscillatie (zie plaatje).  

rutgers_departure2610

Laten we om te beginnen kijken naar die sneeuwbedekking. Eind oktober nog steeds een bijzondere positieve afwijking. Je ziet alleen de afwijking ten opzichte van normaal. De hele poolcirkel is natuurlijk sneeuwbedekt behalve de rode punten waar nu geen sneeuw ligt terwijl hij er wel moet liggen. West-Canada en Alaska hebben dus minder sneeuw maar hier gaat het om de Eurazische sneeuw. In september was 2,36 miljoen km2 sneeuwbedekt tegenover 1,5 miljoen km2 in het 1981-2010 gemiddelde. Matt Rogers, president van Commodity Weather Group LLC uit Maryland: “We praten over de hoogste sneeuwbedekking in Eurazië sinds 1977.”

850-temps-showing-cold-pocket

Judah Cohen, director of seasonal forecasting van Atmosphere & Environmental Research in Lexington, Massachusetts zegt over de vroege sneeuw in Eurazië:  “It’s the best winter predictor that we have. We haven’t made a forecast yet, but we’re watching it closely and the snow cover has definitely been above normal so far.” Rogers is iets minder enthousiast: “It works about 60 to 70 percent of the time and I use it as a factor in our seasonal outlook.” (bron) Ook boeiend is het artikel van meteoroloog Mark Torregrossa die waarschuwt voor abnormaal veel en abnormaal vroege Lake Effect Snow. Dit omdat het water van de meren warmer is dan normaal terwijl boven Canada zich al in de tweede week van november een enorme bel kou samenbalt (zie kaart voor 8 november). Temperaturen tot -21°C op 850hPa (1300m) zijn niet niets. Torregrossa zegt dat hij zo’n kaart eerder tegen kerstmis verwacht.

[metaslider id=27019]

Op de kortere termijn zag ik in het GFS-model vanochtend eerst iets dat me aan de situatie in Europa doet denken: een stormram van regen die doorstoot naar gebieden waar het allang hoort te winteren. Maar in de 06u run was de stormram alweer verzwakt en weggedrukt naar de kust. En dan krijg je met yin en yang juist het omgekeerde: de depressie gaat helpen om Canada vol te zuigen met arctische kou.

di-mi2910

Een voorproefje van wat er zou kunnen gebeuren zien we dinsdag al: hierboven de ochtendtemperaturen in °C. Boven Taxas en Arizona ligt de warmte al klaar om de kou even wat terug te dringen. Maar dat zou Koning Winter wel eens alleen meer kunnen teasen.

aosprd2610

 

Nee, stel nu eens dat de meteorologen die we hierboven volgen het goed hebben….. zou het dan kunnen zijn dat we na een nieuwe golf westenwinden (zie prognose in grafiek hierboven) eerst gaan zien dat de straalstroom boven de Verenigde Staten gaat meanderen en dat daarna pas de voorwaarden goed zijn voor een blokkade voor Europa? Dan zou de tweede decade van november dus winter naar de Verenigde Staten brengen en dan zou eind november de tijd rijp zijn voor de omslag in Europa waar we allemaal op hopen. Een herhaling van 2010? Van mij mag ie…

ao_years

De Amerikanen noemen specifiek winter 2010-2011 als een voorbeeld van een winter met een negatieve AO. 2009-2010 was er ook een. Mag van mij ook op herhaling! In elk geval zien we in bovenstaande grafiek de neerwaartse uitslagen groter worden de laatste jaren. 2011-2012 was onze flutwinter met alleen in februari die horrorfase. Duidelijk te herkennen in de grafiek als de winter met de lange rode staafjes in de vroege winter (zie weerverleden.nl). 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.