Haha. Voor alle duidelijkheid, de weerspreuk bovenaan dit bericht bestaat helemaal niet. Heb hem net zelf verzonnen. Maar toch begin ik er ergens wel in te geloven. Want de kaarten die de modellen momenteel uitspuwen tarten echt wel alle verbeelding. Lees dit bericht even terug (waarin ik zeg dat er een correlatie bestaat tussen een zeer diepe of zeer hoge Arctische Oscillatie-waarde in oktober en het verder persistent aanhouden van hetzelfde teken in de daaropvolgende wintermaanden) en en je snapt waarom ik op deze weerspreuk kom. Hier zie je de kaart voor aanstaande maandag volgens EC00 van deze ochtend. Onwaarschijnlijk hoe vlak de luchtdrukverdeling is. Zoek even de hoogste drukwaarde en trek daar dan de laagste drukwaarde van af. Euhm, even kijken, de hoogste drukwaarde is de 1030hPa boven Groenland. Heb je hem? En voor New Foundland ligt een uitdiepende depressie van 995hPa. Slechts 35hPa verschil dus over een afstand van vele duizenden kilometers, en dat in oktober! ‘Du jamais vu!’ zouden Belgische politici zeggen.

 ECM1 juli -240

Ter vergelijking, dit is een fictieve julikaart (+240h). Doe hier eens hetzelfde truukje. Doe maar rustig, ik geef je even tijd… . …pomtipom … 
Gevonden? Ook exact 35hPa. In juli is de afwezigheid van een stevige stroming vrij normaal. In oktober daarentegen is dat véééél zeldzamer. Het enige wat het herfstseizoen verraadt op de kaart bovenaan dit bericht is de donkerblauwe kleur in de rechter bovenhoek.

 ECH1-72

Als we even uitzoomen naar het hele noordelijk halfrond zie je dat ook Noord-Amerika in hetzelfde bedje ziek is. Enkel in Siberië gaat het momenteel lekker. Mij lijkt het erop dat het weer gemaakt wordt door een of andere weergod, maar dat hij de zaak op dit moment even aan stagiairs of familieleden heeft overgelaten, terwijl meneer de weergod ergens op een ver tropisch eiland in een strandstoel aan een margarita ligt te nippen. Maar dan ziet hij op zijn smartphone deze kaart, springt recht en belt meteen naar huis. Dan brult hij: …

ECH1-168

‘Seg, zou je eens zo snel mogelijk aan de herfsthendel willen trekken, bende incompetente …!’ De stagiairs gehoorzamen, waarop de depressies meteen flink uitdiepen. Boven de Atlantische Oceaan zie je dan ook de orkaan waar Hajo gisteren over sprak. Nu ja, een echte (officiële) orkaan was het natuurlijk niet, wel een stevige stormdepressie met orkaankracht. Het Canadese GEM-model gaat daar nog vol voor deze ochtend trouwens, maar dat terzijde. Even terug naar mijn verhaal.

ECH1-240

De pogingen van het thuisfront om een en ander recht te zetten falen. Al snel gaat de fut er weer uit, waarop de weergod woedend opveert en … . Wat er dan gebeurt, is voor een volgende keer.

ao_sprd2

Sorry, ik liet mijn fantasie even gaan. Waar wil ik nu eigenlijk naartoe met dit verhaal? Wel gewoon even de aandacht vestigen op de huidige Arctische Oscillatie. Die is momenteel heel laag zoals je op de kaart bovenaan dit bericht ook al zag. En dat die waarde de komende week wat gaat normaliseren om daarna waarschijnlijk terug te dalen naar diep negatieve waardes. En van die trend mogen we al vrij zeker uitgaan. Want deze grafiek wordt door het Amerikaanse GFS-model uitgespuwd, terwijl mijn verhaal van daarnet aan de hand van de Europese EC-kaarten was. De twee dominante weermodellen vertellen dus een identiek verhaal wat de algemene luchtcirculatie op het noordelijk halfrond betreft. Natuurlijk gaan de details tussen de modellen verschillen, maar de straalstroom boven onze hoofden geeft dus nog steeds niet thuis.

 arctische oscillatie

En zoals ik in mijn bericht van tien dagen geleden al zei. Een gemiddelde AO-waarde lager dan -1 in oktober geeft 64% kans op negatieve AO-waardes in de daaropvolgende winter, met daardoor een verhoogde kans op winterse koudeuitbraken naar lage breedtegraden. Een garantie is dat dus niet, zeker omdat ook bij negatieve AO-waardes we nog steeds in een lokale zuidelijke stroming kunnen terechtkomen, een beetje zoals nu het geval is…

Kitzbühel

… en zeker ook in de Alpen, die nog steeds met stevig nazomerweer zitten. Maar laat die julikaarten maar komen hoor. Eind december zullen we dan zien wat er van aan was.

268913039

Afsluitend nog even naar de andere kant van de wereld. Daar stevent supertyfoon Vonfong met windsnelheden boven de 250 km/h momenteel recht op Japan af (foto genomen vanuit het ISS). Ongetwijfeld weet Ronaldo daar later meer over te vertellen. Over naar jou Ronaldo …


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

22 reacties

Gesloten voor reacties.