winterdienst-ulm

Wij zitten in een budgethotel in de zuid-Duitse stad Ulm en rijden zo verder naar Kleinwalsertal waar iets van 20km aan pistes open is tegen ongeveer 100km normaal. Hajo’s Hut is ski-in ski-out. Behalve vorige kerstvakantie (behalve dan weer de laatste twee dagen). En behalve deze kerst. Deze keer komt er geen sneeuw. En ook niks in het begin van de tweede vakantieweek. Het werkeloze autootje in Ulm met achterop een bord “Winterdienst” geeft aan dat dit geen normale winter is. Getuige ook de lawine op Spitsbergen, de hevige sneeuw in Jordanië en de schitterend besneeuwde Taklamakan woestijn in China.

Tage-Schneebedeckung_Hochfilzen_1928-29_bis_2014-15-1024x716

De laatste jaren de website zukunft-skisport.at toonaangevend geworden op het gebied van betrouwbare temperatuur en sneeuwstatistieken voor de wintersport. Laat iedereen zijn of haar mythes over steeds latere sneeuw of wat ook toetsen aan de vele grafieken en statistische analyses die we daar voor vele gebieden apart aantreffen. Het voordeel van het kijken naar een meetreeks van een enkel – bijvoorkeur ruraal – weerstation is dat er statistisch niet mee kan worden geknoeid zoals de officiële weerinstituten wel doen met de zogenaamde “gemiddelde temperatuur van de aarde” voor zover dat al een zinvol begrip kan zijn. Hierboven de grafiek voor de duur van het sneeuwdek in Hochfilzen. Nou daar verandert sinds 1928 geen uitwerpsel. En hoe zit het met het begin van het sneeuwdek. Wat waren daarin de echte extremen?

1920/21:   13. Jänner
1934/35:   01. Jänner
1939/40:   13. Jänner
1947/48:   08. Februar
1968/69    01. Februar
1987/88:   07. Jänner
1989/90:   24. Dezember
1992/93:   26. Jänner
1997/98:   28.Dezember
2002/03:   05. Jänner
2006/07:   24. Jänner

Jänner is zuid-Duits en Oostenrijks voor januari. We lezen in de toelichting:

Die Winterdecke ist definiert als der längste ununterbrochene Zeitraum der Wintersaison mit einer geschlossenen Schneebedeckung. Der Volksmund spricht beim Beginn der Winterdecke vom “zuschneien”.

Ook hier zien we dus een duidelijke trend. Niet dus. Het weer is gewoon grillig en klimaat varieert op allerlei tijdschalen als een wild geworden symfonie orkest. Er is amper een dirigent te vinden. Wat nu nog ontbreekt is een overzichtje van El Ninjo’s in relatie tot het sneeuwdek. Of gewoon hoe vaak het al eerder voor kwam dat twee kerstmissen achter elkaar groen waren. Als het met wintersportweerman.nl goed blijft gaan gaan wij dit misschien toch maar eens op ons nemen. Klimaatonderzoek waar je iets aan hebt zeg maar.

31december

OK dus de vraag is: “Wann Schneien die Alpen zu heuer?” Volgens het GFS model is dat mijn verjaardag. En dan ook nog eens dicht bij mijn geboorteuur als iedereen vuurwerk knalt in onze tijdzone. We zien ook nog runs waarop het pas begin januari gebeurt. Toch durf ik de voorspelling nu wel aan dat de teflon in de eerste week van januari aan diggelen wordt geslagen. Het kan echt nog een leuke winter worden daarna. Leo kijkt zo in een apart bericht naar de situatie in de lage landen. Fijne vakantie allemaal!

 

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.