Brittaniahütte

In een meteorologisch best bijzondere situatie is met name aan de zuidkant en op de passen in Zwitserland aardig wat sneeuw gevallen vandaag.

Gene Genua laag. Een soort Bourgogne Laag. Hebben we nog niet vaak gehad. Zeer diagonaal kroop het front vandaag tegen de hoofdkam aan met in Oostenrijk pas in de avond regen. In Zwitserland werd het het koudst maar morgen kan de sneeuwgrens ook in Oostenrijk ruim onder de 2000m gaan zakken.

Hier dus wat Zwitserse plaatjes…

Superveel is er nu ook weer niet gevallen! En het is dus echt niet zo heel bijzonder voor de tijd van het jaar. Kijk maar op de Konkordiahütte. Het is maar een laagje. Op 19 september 2011 sneeuwde het rond Zell am See Kaprun tot in het dal! Kijk dat was een event!

Wel bijzonder wat er in de Po vlakte allemaal gebeurde vandaag. Wetteronline heeft een video van de tornado.

Ik had eergisteren al geschreven dat juist rond de maandwisseling meer kans is op sneeuw in de Alpen. En dat blijven we zien op de kaarten.

Vulkanen laten we ook altijd zien. La Palma is natuurlijk in de buurt. Het heeft geen potentie voor klimaatafkoeling. Dat doen de grote vulkanen rond de evenaar beter. Maar op La Palma hou je altijd dat risico dat een hel stuk van het eiland afbreekt en in de oceaan pleurt met een megatsunami tegen alle Atlantische kusten aan als gevolg. Zie hier. Slaap lekker!

PS Beetje sneeuw ook al in Oostenrijk vandaag, Morgen meer.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Carl · 20 september 2021 op 07:59

We beginnen langzaam ons voor te bereiden naar de winter toe. Nog niet alle dagen check, maar het begint te kriebelen. Trainingen indoor zijn terug gestart en dan komt alles terug dichterbij. Zijn er al lange termijnvoorspellingen?

Frans · 20 september 2021 op 10:32

Ec 0 control run is koude uitbijter en gaat voor eerste nachtvorsten begin oktober in de lage landen!

Tjeerd · 20 september 2021 op 20:47

Mooi bericht Hajo, ziet er eindelijk weer goed uit voor wat betreft de wintersport.
Wij zitten met oud en nieuw bij onze vrienden in Mittersill, vlakbij Kaprun, dus misschien een nieuwjaarsski doen?
Doe trouwens nog effe een donatie voor jouw mooie bijdrages …

Spyfromthesky · 20 september 2021 op 21:34

Kijk maar wat postings terug over september. Volgens mij (niet alleen geluk, maar geloofde in een run van GFS) komt het aardig tot zeer aardig uit van hetgeen ik beschreef. Hoewel september qua zon en temperatuur redelijk een verademing is, ook nog goed tegen seizoensgriepen, zal de gemiddelde temperatuur eigenlijk naar mijn zin te hoog uitkomen.

Maar goed, het zij zo. Ja, je kunt wel in training gaan. Ik voor het ijs in de L.L. vele andere hier voor het ski seizoen, maar ik wil jullie pret niet bederven, zie de volgende link.

https://www.hln.be/buitenland/oostenrijk-verplicht-coronabewijzen-voor-gebruikers-skiliften~ae72bb21/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.xandernieuws.net%2F

Ach, een ieder lijdt op zijn eigen wijze en de vraag of ons lijden niet relatief is. We kunnen sporten, hebben werk.

De vraag is nu met die maatregel in Nederland met in mijn ogen een nazi tactiek, dat je niet mag komen bij grotere evenementen zonder een corona pas voor te leggen.

Vele zullen het niet willen geloven, maar corona is de afleiding. Het gaat om geheel iets anders. Nog meer controle, nog meer en versneld digitaliseren enz. enz.

We weten van de avondklok hoe lang ze dit gerekt hebben. Sporten mag nog wel, maar sportwedstrijden bezoeken niet meer.

If – Then-Else

Ach, met die psychologie hebben ze al ruim 1½ jaar succes en vele Nederlanders slapen.

Waaronder zal een Elfstedentocht onder vallen. Immers als het kan worden gehouden en je bent lid dan valt het mijn inziens onder sporten en niet onder massaal sport kijken.

De boze droom is natuurlijk, dat als de winter toeslaat, er ijs ligt van 20 cm dat er dan weer maatregelen genomen moeten worden. Zo zijn ze wel.

O ja, ieder voor zijn eigen en goed besef. Heb je je laten vaccineren, dan zal je geen moeite hebben om je coronapas te laten zien en kan je weer genieten. Dat neem ik de mensen ook niet kwalijk.

Spyfromthesky

    JH Vis · 22 september 2021 op 00:06

    Jeetje Spyfromtheskyt, waar haal je het vandaan….

Aart · 21 september 2021 op 12:44

Met het overgrote deel van je reactie ben ik het met je eens, maar niet met quote: “Dat neem ik de mensen ook niet kwalijk. Spyfromthesky”.
Ik neme het ze wel kwalijk, want artikel 1 van de grondwet verbiedt discrimeneren (https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vi7pkisz82r9/artikel_1_gelijke_behandeling_en). In mijn optiek is instemmen met die maatregel, dus daar aan mee doen, ook discrimineren.

Een vraag; “Waarom werd de heer Wilders gedagvaard vanwege een vermeende discriminerende opmerking en houden officieren van justitie nu hun mond?”

Spyfromthesky · 21 september 2021 op 13:32

Aart,

Ik bedoel eigenlijk dit. Ben je geheel volgzaam en trouw en je hebt je er niet in verdiept, dan denk ik aan zulke mensen, dat ze nooit hebben leren nadenken om kritisch te kunnen nadenken. Als ze ondanks de vele mogelijkheden, dan nog alleen de mainstream media volgen, dan is dat de context van mijn antwoord.

Edoch, zijn er die het wel weten, maar bezwijken onder de druk van niet meedoen of de zijn helemaal compleet moe er van, dan ligt dit anders.

Ik probeer alleen te zeggen: “We moeten geen wij en zij en voor en tegens tegenover elkaar zetten”.
En helaas gebeurt dit nu door bijna elke instantie zonder dat de regering in actie hoeft te komen.

Spyfromthesky

Aart · 21 september 2021 op 22:37

Beste SpyfromtheSky,
Dat je allerlei verzachtende omstandigheden aandraagt is je goed recht (en christen waardig), maar het staat los van het simpele feit dat met een gezondheidspas sprake is van medische apartheid. Dat is dus discriminatie. Artikel 1 van de grondwet is daar duidelijk over; dat mag niet.

Gesloten voor reacties.