Schitterend lichtspel over het meer van Zell am See. De Alpen zijn beschermd door hoge druk. Warmte die de sneeuw van laatst allang heeft doen smelten. Maar er zijn grote veranderingen op til.

De Lage Landen worden de komende uren geschampt door een forse onweersband die in een soort warme vore door zeer grote Ijslanddepressies wordt aangezogen. Daarmee krijgt het kwik nog eens een zetje in de rug.

Overmorgen tippen we nog een keertje de 20ºC aan. Maar dan gaat het “mis”. En gaan we aanhoudend koudkwakkelen. Waar dat vandaan komt zie je zo.

Wetteronline tipte me voor die doorbraak van koude lucht. Hij arriveert in eerste instantie vanuit het westen. Als klassiek koufront. Daarna gaat de luchtdruk op het continent fors omhoog en komen we in windstilte of aanvoer uit het zuidoosten.

En in het zuidoosten gaat het al koud worden. De Russische winter gaat namelijk beginnen. Dat ia amper meer meteofiction ook al ligt het nog anderhalve week vooruit. Wat een cluster in het ensemble zeg!

De middagtemperaturen op 13 november!

En een sneeuwdekje is er ook al dan. Tja over sneeuwdek gesproken. Moeten we toch nog even de nieuwe hockeystick belichten….

Tja. Sneeuwdek in Noord-Amerika. Off the charts. De twee blauwe lijnen geven de 1 standaarddeviatie aan. Slechts 15% van de tijd is er meer sneeuw dan de bovenste blauwe lijn. Maar dan die hockey stick. Wat is dat? La Ninja?

Maar ach… er komt sowieso steeds meer sneeuw in oktober in Noord-Amerika en op Groenland. Spannend allemaal hoor. Het is nu nog warm op ons aardbolletje. Hoe lang nog? En zijn we straks wel blij als de unieke warme fase voorbij is? Ach de horeca is al dicht. Kunnen de Nederlandse wijnboeren toch al maar beter ophouden. Nee joh… altijd gewoon afwachten. Ontwikkel alvast een scenario B. Maar blijf doen wat je nu zo goed bevalt.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

69 reacties

Gesloten voor reacties.