Schitterend lichtspel over het meer van Zell am See. De Alpen zijn beschermd door hoge druk. Warmte die de sneeuw van laatst allang heeft doen smelten. Maar er zijn grote veranderingen op til.

De Lage Landen worden de komende uren geschampt door een forse onweersband die in een soort warme vore door zeer grote Ijslanddepressies wordt aangezogen. Daarmee krijgt het kwik nog eens een zetje in de rug.

Overmorgen tippen we nog een keertje de 20ºC aan. Maar dan gaat het “mis”. En gaan we aanhoudend koudkwakkelen. Waar dat vandaan komt zie je zo.

Wetteronline tipte me voor die doorbraak van koude lucht. Hij arriveert in eerste instantie vanuit het westen. Als klassiek koufront. Daarna gaat de luchtdruk op het continent fors omhoog en komen we in windstilte of aanvoer uit het zuidoosten.

En in het zuidoosten gaat het al koud worden. De Russische winter gaat namelijk beginnen. Dat ia amper meer meteofiction ook al ligt het nog anderhalve week vooruit. Wat een cluster in het ensemble zeg!

De middagtemperaturen op 13 november!

En een sneeuwdekje is er ook al dan. Tja over sneeuwdek gesproken. Moeten we toch nog even de nieuwe hockeystick belichten….

Tja. Sneeuwdek in Noord-Amerika. Off the charts. De twee blauwe lijnen geven de 1 standaarddeviatie aan. Slechts 15% van de tijd is er meer sneeuw dan de bovenste blauwe lijn. Maar dan die hockey stick. Wat is dat? La Ninja?

Maar ach… er komt sowieso steeds meer sneeuw in oktober in Noord-Amerika en op Groenland. Spannend allemaal hoor. Het is nu nog warm op ons aardbolletje. Hoe lang nog? En zijn we straks wel blij als de unieke warme fase voorbij is? Ach de horeca is al dicht. Kunnen de Nederlandse wijnboeren toch al maar beter ophouden. Nee joh… altijd gewoon afwachten. Ontwikkel alvast een scenario B. Maar blijf doen wat je nu zo goed bevalt.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

69 reacties

Gesloten voor reacties.