De weergoden hebben hun keuze bepaald: de depressie gaat vrijdag pal voor onze kust naar het zuiden zakken. Het hele land kan in de sneeuw blijven en de accumulatie die wordt berekend is 15cm. Hierboven een zoom op de sneeuw/regenkaart van het GFS-model.

En hier de sneeuwpiek zoals hij gistermiddag door het ECMWF model werd berekend. Zodra de nieuwe grafiek er is plaats ik die hier. In Nederland 15cm sneeuw! Volgens de laatste berekeningen zelfs bijna meer dan in Sauerland, maar dat gaat het niet worden want daar ligt al best veel. Maar zeker een leuke om eens op te peinzen voor kristof die meende dat de warme Noordzee winterweer onmogelijk maakt. Laat hem eens broeden op de theorievorming over het Amerikaanse Lake Effect Snow. In feite is dat wat wij in Nederland krijgen: Lake Effect Snow! Vanmiddag in het noorden en het zuiden, vanavond en vannacht in heel het land, morgen in het westen nog even wat regen en elders sneeuwbuien, en dan vrijdag de grote klap!

Brengt me ertoe bovenstaande video weer uit de kast te halen. In 12min58sec video zien we alle wintersporten van #februari1956 (met -6,6°C maar liefst 9°C kouder dan het langjarig gemiddelde en tevens de koudste maand in ons land ooit!) de revue passeren. Ik quote bij 1min52sec: Vooral de schisport is hier de laatste jaren bijzonder populair geworden. Dat is toch een mooi tijdsbeeld! Ook al omdat je in 1956 in de vorige koude fase van de PDO zit. Net als nu.

Berekende MIDDAGTEMPERATUUR!!! voor 14 en 15 december! 

Ik moet nu nog snel aan de slag om voor vanmiddag 3 uur een stuk of 10 gedichten te schrijven.
Kan dus hier niet lang blijven.
In de Alpen blijft het nog 10 dagen sneeuwen.
Daar moet je al bijna van geeuwen.
De ensembles vertellen je het verhaal,
van temperatuur en neerslag etmaal voor etmaal.
Kijk vooral zelf wat het wordt,
Dan gooit Sint alleen dit nog even op je bord: 
Het is echt begonnen in de Alpen, Sauerland en de LL de winterpret,
En ja de schaatsen kunnen ook al uit het vet!  

Sint

PS Alle hulppieten gevraagd om niet voor gemakszucht te zwichten, en alle reacties vandaag te dichten! 

Categorieën: Nederland

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

134 reacties

Gesloten voor reacties.