De weergoden hebben hun keuze bepaald: de depressie gaat vrijdag pal voor onze kust naar het zuiden zakken. Het hele land kan in de sneeuw blijven en de accumulatie die wordt berekend is 15cm. Hierboven een zoom op de sneeuw/regenkaart van het GFS-model.

En hier de sneeuwpiek zoals hij gistermiddag door het ECMWF model werd berekend. Zodra de nieuwe grafiek er is plaats ik die hier. In Nederland 15cm sneeuw! Volgens de laatste berekeningen zelfs bijna meer dan in Sauerland, maar dat gaat het niet worden want daar ligt al best veel. Maar zeker een leuke om eens op te peinzen voor kristof die meende dat de warme Noordzee winterweer onmogelijk maakt. Laat hem eens broeden op de theorievorming over het Amerikaanse Lake Effect Snow. In feite is dat wat wij in Nederland krijgen: Lake Effect Snow! Vanmiddag in het noorden en het zuiden, vanavond en vannacht in heel het land, morgen in het westen nog even wat regen en elders sneeuwbuien, en dan vrijdag de grote klap!

Brengt me ertoe bovenstaande video weer uit de kast te halen. In 12min58sec video zien we alle wintersporten van #februari1956 (met -6,6°C maar liefst 9°C kouder dan het langjarig gemiddelde en tevens de koudste maand in ons land ooit!) de revue passeren. Ik quote bij 1min52sec: Vooral de schisport is hier de laatste jaren bijzonder populair geworden. Dat is toch een mooi tijdsbeeld! Ook al omdat je in 1956 in de vorige koude fase van de PDO zit. Net als nu.

Berekende MIDDAGTEMPERATUUR!!! voor 14 en 15 december! 

Ik moet nu nog snel aan de slag om voor vanmiddag 3 uur een stuk of 10 gedichten te schrijven.
Kan dus hier niet lang blijven.
In de Alpen blijft het nog 10 dagen sneeuwen.
Daar moet je al bijna van geeuwen.
De ensembles vertellen je het verhaal,
van temperatuur en neerslag etmaal voor etmaal.
Kijk vooral zelf wat het wordt,
Dan gooit Sint alleen dit nog even op je bord: 
Het is echt begonnen in de Alpen, Sauerland en de LL de winterpret,
En ja de schaatsen kunnen ook al uit het vet!  

Sint

PS Alle hulppieten gevraagd om niet voor gemakszucht te zwichten, en alle reacties vandaag te dichten! 

Categorieën: Nederland

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

134 reacties

Gesloten voor reacties.