BOEM is BLAUW! ECMWF weer voor de zoveelste achtereenvolgende keer koud tot het gaatje. En het ensemble daarbij boeit niet eens. Want elke koude hoofdrun heeft keer op keer gelijk gekregen zoals ook elke warme uitbijter is  altijd weer werd teruggefloten door de pluim. OK, van de laatste GFS runs en pluimen kregen we toch wel een wee gevoel. Ik begon al te bazelen over een elfstedentocht missen op een haar na! Nou niks hoor: D’Aleo krijgt gelijk en we hebben nog weken te gaan

Peter_timofeeff

Het is toch altijd weer zo twintigste eeuw om de keurig in pak gestoken weermannen op de half acht en acht uur journaals hulpeloos te zien gebaren. Hulpeloos omdat ze door de programmering moeten praten vóór het verschijnen van de avondrun van het Europese weermodel. Heb je zoals vandaag twee voor dooi kiezende GFS runs achter je kiezen, dan voel je je als weerman letterlijk op glad ijs als je iets moet zeggen. Zo’n man zou gewoon moeten gaan zitten zwijgen. Staken! Je bekijkt het allemaal maar: ik zit hier tot half negen tot ik de nieuwe avondrun van het Europese model zie. Of je neemt gewoon ontslag en begint een flexibele weersite. Ach nee, hun keurslijf is voor ons de ruimte die wij op deze website bezetten: die van de heerlijke betweters en modelspeurders en spaghettilezers die wél beschikken over de laatste runs en pluimen. 

 

Toen ik dit bericht begon te tikken was alleen de +234 bekend voor de nacht op maandag 28 januari. Nu heb ik ook de kaart voor die maandagmiddag: -6°C in Friesland als maximumtemperatuur. Mag het ietsje meer zijn?[dc_slider slider=”9761″ captions=”true”]Ten aanzien van de sneeuw zondag en in de nacht op maandag is het nog even spannend als vanochtend. Ik zie een tendens dat Groot-Brittannië de volle laag krijgt en dat Nederland gespaard wordt. De sneeuw in de kustzone is zwakker in de nieuwe berekeningen. En er blijft een kans dat Groningen 5cm krijgt en Friesland bijna niets. Evengoed echter kan er op de grens tussen IJsselmeer (nog niet bevroren neem ik aan) en Friesland een soort lake effect snow gaan ontstaan. Afwachten.

Vanochtend plaatste ik iedereen een beetje voor een dilemma: ofwel je was voor aanhoudende vorst in Nederland en een 11stedentocht. Ofwel je was voor mooie dumps in de Alpen. Een gulden middenweg was er niet. Tja, maar ook hier is de avondrun van het Europese model verfrissend optimistisch. Dat is ook wat ik bedoelde toen ik op 12 januari schreef: Winter is gearriveerd en gaat nog voor verrassingen zorgen. Binnen de nieuwe hoofdrun blijft Nederland puur koud, terwijl er op het eind na een dagenlange droge fase in de Alpen een depressie onder ons door toch voor een nordstau in de Alpen gaat zorgen. Hierboven zie je Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen in de prijzen vallen. Dat is in dit scenario ook wel het meest waarschijnlijk, maar Oostenrijk zal in ons Siberische winterje “om de oost” ook wel weer wat krijgen tzt zoals ook de afgelopen twee dagen.

Kortom: hier kunnen we allemaal goed op slapen. Kun je … heel begrijpelijk… toch niet slapen of wil je Armstrong gaan zien dan kun je gewoon switchen naar de weerpro afdeling waar zeker nog tot in de vroege uurtjes gepraat zal worden over de ECMWF pluim (22.10u), de GFS 18u (middernacht), de GFS pluim (rond 0.45u) en vervolgens weer de GFS 00u om 6 uur morgenvroeg. Gaat het GFS ook nog weer eens naar de winterse kant omslaan?  

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=532927776741432]
Mooie platen weer vandaag met een echt adembenemende van Joke uit Canazei! Verder leuk om te zien dat Rob Oosterveld helemaal happy is in een sneeuwrijk Die Tauplitz.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.