Het front dat de voorbije dagen voor heel wat neerslag in de Alpen heeft gezorgd, trekt de komende dagen terug noordwaarts. Heel de Alpen komen dus terug aan de warme zijde van het front en dat heeft zo zijn gevolgen voor de vorstgrens. Die ligt de komende dagen tot net boven de 3000 meter in Frankrijk, en nog wat hoger in Oostenrijk. Goed nieuws dus zou je op het eerste zicht kunnen denken, want dan kan je in de voormiddag heerlijk skiën, en in de namiddag lekker bakken op een terrasje. Maar dat is deels slechts schijn. De scheidingslijn tussen de koele lucht bij ons en de warme lucht boven ZO-Europa mag dan al weggetrokken zijn, de bovenluchten boven ZW-Europa blijven nog zeker deze hele week snipverkouden. En er is geen dokter in de buurt die dat op een, twee, drie kan verhelpen. Of toch? Laat het dan even weten in de reacties en dan brengen we je per express naar de Alpen 😉 .
Koude bovenluchten dus die, in combinatie met de aanvoer van warme vochtige zeelucht van over de Middellandse Zee in de lagere luchtetages, telkens in de namiddag enkele stevige buien doen ontstaan, die vooral woensdag stevig en onweerachtig kunnen uitpakken.
Lees dit bericht niet te negatief, want er zullen dikwijls ook mooie momenten bij zijn. Morgennamiddag bijvoorbeeld, zal de hemel in heel de Alpen opentrekken en woensdagvoormiddag wordt een heerlijk skimoment met zo goed als in heel de Alpen helder weer. Enkel in de dalen kan er dan wat lage bewolking hangen. Maar geniet er van, want in de namiddag komt de buienmachine goed op gang. Woensdagnamiddag vallen de meeste buien in de westelijke Alpen. Donderdag zijn ook de Oostenrijke Alpen mee aan de beurt. En Zwitserland? Tsja, die pakken elke dag wat mee.
Tegen vrijdag wordt de onstabiliteit wat meer naar Oost-Europa geduwd door drukstijgingen vanuit het westen. De wind draait dan meer naar noordelijke richtingen en doet de vorstgrens naar een meer acceptabele 2200 meter zakken, ongeveer ter hoogte van Val Thorens dorp. Ook komt er dan meer ruimte voor de zon vanuit het westen. Al bij al geen slechte vooruitzichten dus.[dc_slider slider=”15020″ captions=”true”]Afsluitend, let ook eens op dit meteofictieverhaal op bovenstaande slider. Volgens de hoofdrun van GFS12, maar ook door de controlerun, komt er op 8 en 9 mei een ware temperatursturz in de (Oostenrijkse) Alpen. De temps gaan dan met 10°C achteruit, vergezeld door een bak sneeuw (1 meter ongeveer schat ik). Meteofictie, maar niet onmogelijk!
16 reacties
Reacties zijn gesloten.