Vrijdag de 16e stapte een buschauffeur die wekelijks naar de skigebieden rijdt, in Nederweert op me af om me te bedanken voor een heel seizoen weervideo’s op Bizztravel.nl en in de Bizztravel Sneeuwhoogte App. Welnu, alle buschauffeurs opgelet: het GFS model berekent voor zaterdag 31 maart een best stevig koufront met sneeuw tot op de Duitse Autobahn. Hierboven wat er nu wordt berekend – een naar 400-600m duikende sneeuwgrens, waarbij ik voorzie dat er echt meer zou kunnen vallen – en hierrr het plaatje van de regen en sneeuw zoals nu berekend.

[fbphotos id=378098488891029]

Hoe zeker is de Temperatursturz zaterdag? Gisteren schreef ik al over de flubberende luchtballon waar we in zitten. Hierboven het moment waarop GFS en ECMWF sterk uiteen gaan lopen. GFS laat het hoog mooi rond westelijk van Ierland gaan: een perfecte glijbaan! Het ECMWF laat het afplattend naar het westen gaan met aanhoudend hoge druk boven de Alpen.

Kortom: zeker is het niet, maar we zien nu toch al bijna wekelijks iets moois gebeuren met de verse sneeuwval. Wat dat betreft geef ik nu het voordeel van de twijfel aan het GFS model en zie ik het stevig sneeuwen volgende week zaterdag. Weet je wat: ik maak er nog eens een boude voorspelling van! Het staat nog steeds 2-3 voor de weergoden dus moet ik nog 1 keer scoren om het seizoen tenminste met een gelijkspel af te sluiten.   

Hieronder de ensembles van vandaag voor de skigebieden in de Alpen en Noorwegen…

[fbphotos id=378096622224549]

Zoals weerman Wijnand al schreef gaat er dit weekeinde bijna niets vallen. Het raakt met name zondag wel bewolkt in de Alpen maar na het weekeinde is het mooie weer overal terug. Vervolgens zien we in heel Europa en met name in de Alpen volgend weekeinde (30 maart tot 1 april) een Temperatursturz uit het noordwesten nadat het voor het weekeinde eerst nog even wat zachter wordt als de zuidwestenwind aantrekt.

Je ziet in de groene neerslaglijn een breuk – wat duidt op een onduidelijkheid in de berekening. In Zwitserland schiet de lijn zeer ver omhoog. Dat wachten we nog even af. De huidige berekening gaat niet verder dan 10cm sneeuw (zie kaart bovenaan) maar ik verwacht dus een toename daarvan naarmate we dichterbij komen.

In Noorwegen zien we een soort “definitief” afscheid van de zachte temperaturen en bijna een soort terugkeer naar de winter. Ook dat gaan we volgen want met name in Noorwegen verwacht je een fraai seizoenseinde tot eind april aan toe. Zeker ook een goed moment om er eens heen te gaan… Interesse? Vul dit formulier in.

70cm in Grand-Valira

Met dank aan Maurits Schokker: er is heel veel sneeuw gevallen in de Pyreneeën. Hierboven de 70cm vers in Grand-Valira in Andorra.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.