Ik zit nog in de ontbijtzaal in van Hotel Altitude in Val d’Isère waar het lokale FM radiostation aan staat. Als je die radio luistert waan je je in de hemel als al het nieuws gaat over weer en sneeuw en liftstatus en lawinegevaar en events in het dorp en niet alle ellende die ons via het reguliere nieuws bereikt. Voor de titelfoto vanochtend heb ik besloten toch voorrang te geven aan bovenstaande kiek die Cescia net doorstuurt vanuit Montafon! Hoe yummie is die! Onderaan dan een video van dauwtrappen bij -16ºC in Val d’Isère.

Paar honderd kilometer naar het oosten is het zo mooi in Zell am See Kaprun. Hopelijk gaan mensen zo echt ook even voelen wat ik bedoel met het weer ook “in het nu” benaderen…. ik heb voor het weekeinde voorspeld dat we weer leuke weerkaarten zouden hebben om vanuit dit “nu” weer naar toe te leven. Gisteren begon dat al binnen te komen weer na een paar dagen uitsluitend baggerkaarten en vanochtend kan ik toch wel bevestigen dat er een positieve trend is.

Wat te denken van bovenstaande ultrawinterse kaart van het GFS Para model. Voor eerste kerstdag.

Komt dat uit heb je lokaal in Nederland een Witte kerst zoals je op bovenstaande kaart ziet.

In de ochtendrun van het Amerikaanse model in de oude versie, dus niet para, hebben we een “bijna Witte Kerst”. Vlak over de grens zou een gesloten sneeuwdek zijn. En kijk ook naar de Britse oostkust!

Ensemble Nederland

Kijk ineens is daar weer een koud cluster. Ergens tussen de 19e en de 23e splitst het af van de rest. Hier mag je toch wel stellen dat de hoofdrun 30% kans maakt. Het is geen koude uitbijter!

Ensemble zuidkant – Val Gardena

Opvallend is de afwezigheid van zuidkantdumps in de berekening. Wel sneeuwkansen. Maar niets om over naar huis te schrijven. Hoe mooi ook dat de condities komend weekeinde goed zijn. De wereldbekerwedstrijd van de dames in Val d’Isère is namelijk verhuisd naar Val Gardena. Ze hadden hier besloten dat er te weinig sneeuw was op La Daille. De reglementen zijn zo dat er niet op een prognose mag worden gespeculeerd. Als je de sneeuw nu hier ziet denk je “ongelofelijk” dat de wedstrijden hier niet gehouden kunnen worden. Maar zo krijgt Val Gardena voor het eerst in tijden een dameswedstrijd op de Saslong.

Ensemble Franse Alpen

Hier in de Franse Alpen zien we nog de beste sneeuwverwachting. Na het weekeinde begint het al. Woensdag even pauze en dan gaat het meteen door…. de hoofdrun is zeker goed voor een meter accumulatie op deze hoogte.

Ensemble Oostenrijkse noordkant

En thuis op de Penningberg? Karig hoor! Maar dan ook geen regen gelukkig. Ziet er qua hoofdrun uit als een overgang naar droog en koud winterweer over kerst!

Op 1 december deed ik deze boude voorspelling:

Tussen 7 en 15 december valt er in het hele Alpengebied behalve misschien de zuidkant in de lagere dalen (vanaf 1000m aan de Franse kant tot 500m hier rond Die Tauplitz en Loser) minimaal 10cm, en boven 1500m meer dan 40cm verse sneeuw.

Zullen we samen vaststellen dat die boude voorspelling op zak is en dat ik daarmee op 1-2 achterstand ben gekomen tegen de weergoden? Nu dan meteen de vierde boude voorspelling:

Lokaal in Nederland en Vlaanderen zal ofwel eerste ofwel tweede kerstdag of beide een gesloten sneeuwdek te zien zijn van minimaal 1cm sneeuw. In de Alpen zullen vrijwel alle pistes open zijn op basis van geproduceerde kunstsneeuw aangevuld met sneeuw van moeder natuur.

Kijk hier hoe KNMI en KMI Witte Kerst definiëren. Het voelt misschien als een laffe voorspelling maar dat is het niet. Niet gezien de verschrikkelijke WC kaarten die we hadden. En niet gelet op de matige statistieken voor Witte Kerst in de Lage Landen. En niet gezien de allergrootste kans dat het niet gebeurt. Klimatologisch maar ook nog in de ensembles. En dan ook nog dat zelfs als het koud wordt er een kans is dat er geen sneeuw op zit of niet genoeg voor die ene cm. Kortom: ik steek m’n nek uit tegen alle pessimisme of realisme of hoe je het wil noemen.

Tja… de weermodellen zijn toch weer verrassend geflipflopt van zeer nat en sneeuwrijk naar tamelijk droog! Heel interessant om dit in de komende runs bevestigd te zien. En ondertussen gewoon genieten van het winterweer. Kijk ook nog even naar mijn ochtendvideo…

Heerlijk! En vanmiddag op naar het Congres Climat Météo Montagne in Les Menuires

Ben al gevraagd om volgend jaar ook een presentatie te geven. Nou eerst maar eens zien wat het is…


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

111 reacties

Hajo · 13 december 2018 op 10:24

Laatste hand gelegd!

Hans · 13 december 2018 op 10:40

Hajo, sje ne parle pa fransè……ee voe ?
Of is het CMM de engelse taal?

  Hajo · 13 december 2018 op 10:51

  Moi je parle le Francais couramment. Aussi ‘Allemand et l’Anglais. C’est tres avantageux dan mon travail. Je vais preparer un article dedans laquelle je vais traduire les infos du congres pour mes suivants. 😉

   Hans · 13 december 2018 op 10:53

   Je kunt mij alles wijs maken…..zo te zien zit dat wel goed met de taal….

   Geert · 13 december 2018 op 11:44

   Toch een paar grammaticale en spellingsfoutjes Hajo. Maar goed, voor een Nederlander niet slecht 😉

   Marcelvdh66 · 13 december 2018 op 14:10

   j”attendez avec tension … ooievaarrrr

Hans · 13 december 2018 op 10:50

Denk dat we de herfst bijna hebben gehad. Gaan langzamerhand over op N-O stroming vanaf eind volgende week en dus vrij droog…

Pepijn · 13 december 2018 op 10:53

Al jaren volg ik jullie, de weermannen en vrouwen. En natuurlijk ook de aanvullende reacties, de prachtige updates en de kritische noten. Nog nooit heb ik een reactie geplaatst, ik heb geen verstand van de weerkaarten en de diverse modellen.
Toch heeft mij de opmerking van Hajo getriggert om te reageren. Het leven “in het nu” , de kans pakken om de genieten. Ik ben in de gelukkige mogelijkheid om de kansen te pakken wanneer dit uitkomt. Dus morgenmiddag vertrekken wij naar Kirchberg om 2 dagen vol te genieten van als dat moois in de bergen! Maandag zit ik dan weer met een grote glimlach achter mijn bureau!
Ik hoop dat jullie allemaal een mooi seizoen tegemoet mogen gaan, geniet wanneer het kan.

  Robin · 13 december 2018 op 12:41

  Klasse Pepijn!
  Veel (sneeuw) plezier.

Remko · 13 december 2018 op 11:00

Je durft met de actie en de voorspelling. Ik. En al blij met wat we nu hebben. Licht winters en wit door de vorst. Mooie winterse luchten. Maar er is veel onzekerheid en dat is niet slecht. Kom op winter. Overigens neem ik aan dat de mensen die aan de knoppen van de modellen zitten, niet op een commerciële toer zitten. Het valt me op dat de afgelopen jaren regelmatig worsten werden voorgehouden die niet uitkwamen. Gelukkig zijn de dubbele cijfers voor na het weekend er uit en krijgen we wat koud gekwakkel. En een echte tauwetter depressie lijkt er ook niet in te zitten. Kortom, we evolueren zo een echte winter in.

Martijn sonnenberg · 13 december 2018 op 11:02

leuke vooruitzichten! Sneeuw en koud is een moeizame combinatie voor een ‘gelukkige’ kerst voor velen, want veel sneeuw gaat vaak gepaard met stevige westcirculatie en daarmee gepaard gaande wisselende sneeuwgrens. Hopelijk met regelmaat een 10-20 cm opfrisser voor hogerop/offpiste/het totaalplaatje en van mij mag verder die droge koude wel blijven.
Opvallend dat de kaarten lijken te flippen naar dit beeld, of… juist niet. Frederic had dit voorspeld, ergens half december, waar we nu zitten. zou prachtig zijn als dit uitkomt.

Ander vraagje: ik zie steeds meer mensen een profielfoto hebben. hoe voeg je dat toe?

  Harm · 13 december 2018 op 11:09

  Daar ben ik ook benieuwd naar. Heb hem tot aan dit seizoen wel gehad maar opeens was hij weg en ik zie geen mogelijkheid om hem weer toe te voegen..

   Hans · 13 december 2018 op 11:22

   Zijn jullie nieuw hier zeker op de site…… 😉 wel alles blijven lezen hé. Is sowieso al sinds 3 dec. ……..Nou vooruit met de sneeuwgeit:

   JBJannes1

    3 december 2018 om 21:18

   Dit is een test. Als jullie een afbeelding zien bij mijn profielnaam kun je zeer snel naar https://nl.gravatar.com/, maak een account aan met je e-mail en gebruikersnaam en voila, profielfoto terug ;). Wij gaan volledig hierop over voor non admins, omdat het teveel op de performance drukt van de website om dit met een eigen systeem te hosten.

   Daarnaast worden admins binnenkort speciaal uitgelicht, om e.e.a. duidelijk te maken.

   Beantwoorden

   JBJannes1

    3 december 2018 om 21:20

   Het werkt dus!

    Martijn sonnenberg · 13 december 2018 op 11:39

    top, gaan we eens bekijken vanavond/morgen/dit weekend

  jeroen · 13 december 2018 op 11:27

  https://www.wphandleiding.nl/gravatars/

  Hans · 13 december 2018 op 11:29

  Als je hier goed je best doet, mooi bericht schrijft, krijg je een plaatje van Jannes……..net als vroeger op school …

   Martijn sonnenberg · 13 december 2018 op 11:38

   ik wil ook een lolly!!! …. Uhm profielfoto

Filzmooser · 13 december 2018 op 11:33

Toch handig dat google vertaal!

Ik spreek vloeiend Frans. Ook ‘Duits en Engels. Het is erg voordelig in mijn werk. Ik zal een artikel voorbereiden waarin ik de congresinformatie voor mijn volgende zal vertalen

  Marcelvdh66 · 13 december 2018 op 14:34

  volgende moet dan natuurlijk volgers zijn… wel grappig dat als je gramaticaal nederlands frans met google vertaalt, je vervolgens weer goed nederlands krijgt

Erik · 13 december 2018 op 11:38

Nieuwe gfs run tot 200 uur slecht voor de ll. Vorige run was vele malen beter. Gfs lijkt ec te gaan volgen. Even het ensemble afwachten.

  Richard · 13 december 2018 op 11:46

  En voor de Alpen

   Martijn sonnenberg · 13 december 2018 op 12:14

   voor de alpen helemaal prima deze run. voor de lage landen toch meer richting koudkwakkelen na komend weekend, met langzaam oplopende temperaturen richting min of meer normaal.
   Einde van de run is niet realistisch gezien de ontwikkelingen de afgelopen tijd : er wordt gerekend met een sterke depressietrein en een zichzelf in stand houdend hoog, beetje teflonachtig. Gezien de weersituatie dit afgelopen tijd niet heeft laten zien (depressies diepen minder hard uit, hoge druk boven scandinavie biedt meer weerstand etc) verwacht ik dat die oplossingen weer ‘weggerekend’ worden. Overigens is het wel een relatief koude variant mocht het al uitkomen, met de alpen voortdurend ‘ in het blauw’ op 850 hPa

    Richard · 13 december 2018 op 12:20

    Top bedankt, maar geen neerslag momenten rond kerst voor de Noords Alpen.

Erik · 13 december 2018 op 11:54

Later in de run op 240 uur strekt het hoog vanuit de azoren naar het noorden, wie weet een Russisch hoog . Wel koud voor de ll in de verdere run na 240 uur. Voor de Alpen een prima run.

Qlubtempo Raoul · 13 december 2018 op 12:47

Mijn boude voorspelling:
De avondruns worden smullen! Hehe

Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 december 2018 op 12:47

KMI heeft zijn voorspelling voor komende week toch ook reeds deftig bijgeschroeft, wat gisteren nog pluscijfers stonden qua temperatuur staan nu licht positieve getallen en veel minder neerslag berekend.
Komt allemaal goed met deze winter mensen.
#ADAPT2030 #MIAC2021

Pascal (Harelbeke) · 13 december 2018 op 12:48

Laat de winter maar komen.

Paul A Club 1989 · 13 december 2018 op 13:01

saillant detail: Radio Rijnmond komt een kwartiertje geleden met hun voorspelling voor de Kerst: te warm, nat en 0% kans op sneeuw. LOL

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 december 2018 op 13:06

  Dat zal wellicht te maken hebben met de sponsors die ze hebben. Net als bij de VRT bijvoorbeeld, zij moeten de doemscenario’s van de klimaatopwarming volgen. Zelfs al vriest het een heel jaar door de eerstvolgende 15 jaar dan nog is het schuld van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. 😉

  Jorne · 13 december 2018 op 14:43

  Hahah is waarschijnlijk Ed Aldus, mooie vent, winterliefhebber en rasrotterdammer. Toch heb ik altijd het idee dat ie wat meer opwarming gerelateerde tweets post, ach misschien is het mijn eigen bias. Hij baseert het vermoedelijk op de EC lange termijn kaarten, die waren inderdaad vrij slecht voor de LL

Mika · 13 december 2018 op 13:06

Er komt een tweede SSW aan het einde van de GFS direct achter de eerste aan! Hopelijk zorgt die voor de split.

  Hans · 13 december 2018 op 13:20

  Nog steeds een verplaatsing maar het zou evt. kunnen….

Hans · 13 december 2018 op 13:25

GFSPara blijft vanaf volgende week opteren voor een Russisch danwel ScandiHoog. Niet direct een open diepvries maar het is nog maar half december. Zitten pas 2 weken in de “winter”, we hebben nog 14 weken te gaan 😉

Qlubtempo Raoul · 13 december 2018 op 13:33

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/92661D20-81F1-4EEC-A177-3B462478975E.png[/img]

  Qlubtempo Raoul · 13 december 2018 op 13:34

  Boven in Westendorf… prachtig!

   JanVanSoest(soesja) · 13 december 2018 op 13:41

   Wauw! Super!

   Marcelvdh66 · 13 december 2018 op 14:36

   ohhh…top winters…ik begin hier in huis spontaan dampend te ademen

   Stefan Kaptein · 13 december 2018 op 16:20

   Wordt er bijna emotioneel van. nog 1 week en dan is het weer zover. Kan niet wachten.

    EKlop · 13 december 2018 op 16:53

    het zelfde hier!

    Eric | · 13 december 2018 op 23:30

    1 week nog wat lang 🙂

Roland Bodegraven · 13 december 2018 op 13:44

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-19.JPG[/img]

Frisjes in Lech

  Roland Bodegraven · 13 december 2018 op 13:47

  Wel grappig om te vertellen. Ik heb daar een keer na der Weisse Ring das Rennen gestaan.
  Na te dampen van mijn race. Zeg ik doodleuk met een radler in de hand tegen mijn moeder “kom we gaan kaiserschmarrn op het terras van hotel Post eten, want de zon schijnt!” Wou mijn moeder binnen eten, want ze vroor vast aan de sneeuw. En inderdaad, het schuim van mijn radler was in de hals van de fles bevroren.

  Wat wil ik hier eigenlijk mee zeggen??? Tsja weet ik veel, leuke anekdote ofzo… 🙂

   Jopie · 13 december 2018 op 14:21

   Hahaha. Prachtverhaal. De conclusie is dat je als je jezelf goed hebt ingespannen minder een idee hebt van de omstandigheden. Zeker natuurlijk als het zonnetje schijnt.

Mieke · 13 december 2018 op 13:47

Mooie berichten, ik ga zaterdag naar Saalbach! Any tips hier, is het goedkoper om de ski rental online te reserveren? Hajo, ken je nog een leuke ski leraar daar voor wat private lessen?

  Hajo · 13 december 2018 op 14:29

  Ik ken een hele goede skileraar. Helaas pas beschikbaar vanaf het nieuwe jaar en maar mondjesmaat. 🙂

   Robert · 13 december 2018 op 15:33

   Ow, dan ben ik benieuwd of ik hem ken? Kom er al jaren en ken ze bijna allemaal. Wij vertrekken de 21e richting Saalbach, altijd kunnen kunnen skiën, behalve kerstweek 2015, alleen tot middenstation. Zaterdag na kerst is het toen begonnen met sneeuwen, gelukkig waren we er toen 2 weken 😉

    frans V · 13 december 2018 op 18:44

    Misschien bedoelt ie ene Hajo Smit uit Hopfgarten 😉

     Hajo · 13 december 2018 op 20:27

     Scherp Frans V! 😉

Roland Bodegraven · 13 december 2018 op 13:52

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-20.JPG[/img]

Bah, wat doe ik hier nog….

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 december 2018 op 17:10

  Wat een droomplaat! en inderdaad, ik stel mezelf vaak dezelfde vraag hoor.

  PS men is nog steeds op zoek naar kassamedewerkers (m/v) bij skiliften Warth, misschien kan je een sollicitatie versturen?

  Martijn sonnenberg · 13 december 2018 op 17:24

  ja joh, wat doe je hier nog??
  Ik zit eerlijk gezegd ook minstens 3x/dg naar de webcams van … am Arlberg te kijken en weg te mijmeren. Die van de trittkopf is aan het einde van de dag altijd prachtig, als de zon zakt en een ‘gouden gloed’ op de bergen geeft

Roland Bodegraven · 13 december 2018 op 13:58

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-21.JPG[/img]

tsja…

  Jopie · 13 december 2018 op 14:22

  Nu ophouden Roland!! Ik kan hget niet aan al de fantastische plaatsjes. Ik zit hier in een kantoor met kunstlicht te dromen over mijn vakantie die nog heel ver weg ligt (15 dagen).

   Robin · 13 december 2018 op 15:01

   Niet ophouden met mooie foto’s en filmpjes; ik kan ook dit jaar niet op wintersport en haal mijn geluksgevoelens uit de beelden i.c.m. mijn herinneringen; ik probeer hiermee ‘in het nu’ te leven.
   Heerlijk al die fantastische beelden. Hopelijk kleurt mijn wijkje deze winter nog wit.

    Jopie · 13 december 2018 op 15:43

    Misschien overbodig te melden dat mijn opmerking ironisch bedoeld was?

Maarten · 13 december 2018 op 14:15

Messchien dat ik iets gemist heb,Maar waar zijn Leo en Frederic met hun bevindingen.

  Geert · 13 december 2018 op 14:18

  Die komen “voorlopig” niet meer terug Maarten.

   Hajo · 13 december 2018 op 14:28

   Ook in het hoofdmenu is het hoe en wat vinden. Onder ‘over”.

  Hajo · 13 december 2018 op 14:26

  Leo en Frederic hebben helaas besloten WSWM te verlaten nadat we het niet eens konden worden over de beloning van weermannen ook in het licht van de flinke veranderingen qua businessmodel zakelijk en privé na mijn verhuizing naar Oostenrijk. Hun regeerders accounts zijn er gewoon. Denk dat ze het even moeten verwerken en dat ze dan bepalen of ze weer gaan reageren. De deur voor gastblogs staat open. Altijd.

   Roy · 13 december 2018 op 14:48

   Beste Hajo,

   Nu je ook ons de kans geeft om hierop te reageren ben ik wel benieuwd wat die flinke veranderingen qua businessmodel ‘zakelijk’ dan inhouden? Als je bedoeld ik kies voor de (goedkopere maar niks dan lof voor deze 2) jeugd met Jorne en Cescia en ben door de financiële situatie genoopt de beloning die er was voor de ‘oudere’ weermannen in te trekken, vat de koe dan bij de horens. Wees een kerel (lees respectvolle werkgever) en geef de ex-weermannen de gelegenheid om zelf ook afscheid te kunnen nemen van hun publiek. Zonder censuur zoals je dat zelf ook altijd graag hebt. Ik heb niets van Leo zelf vernomen. Alsof deze man plots van de aardbodem is verdwenen. Nodig hem uit en vraag hem op zijn minst of hij een afscheidsstukje wil schrijven om al zijn volgers te bedanken EN zodat je ons ook daartoe de gelegenheid geeft.

   Alvast bedankt! 🙂

    sneeuwfanaat(Ron) · 13 december 2018 op 15:07

    Dat is idd een goede suggestie Roy! Ik ben voor

    Cescia · 13 december 2018 op 20:01

    Dag Roy, ik ga hier even invallen. Ik ben helemaal geen jeugd. Ik doe dit gewoon uit passie. Ik ben 31 jaar, heb een vast inkomen, ik heb mijn ei gevonden op deze website. Al meer dan 3 jaar schrijf ik, of bezorg ik Hajo foto’s. Hij gaf me kansen die ik bij de meeste werkgevers nooit heb gekregen. En als het moeilijk gaat, ben ik blij met minder maar wel dat WSWM verder kan bestaan! Laten we stellen dat hij echt een integer/nobel man is. Ik wou je dat even zeggen.

     Roy · 13 december 2018 op 20:37

     Ik vindt het nobel van je dat je reageert en dat je het voor hem opneemt maar had het liever van Hajo zelf gezien. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het leuk voor je dat hij je de kans geeft om wat meer met je hobby te doen hoor en het is zeker niet de bedoeling om negatief te doen naar jullie 2. Excuses mocht dat zo zijn over gekomen. Alleen gaat het daar nu niet over. En of hij nobel en integer is, is een vraag die hij zichzelf nog eens kan stellen na het lezen waar ik in mijn reactie om heb gevraagd 😉

    Leo · 14 december 2018 op 01:10

    Dank je wel Roy, ook voor je eerdere reacties dit aangaande. Raakt me. En ook aan de diverse reacties van anderen met vele mooie complimenten. Geeft een warm en ook dubbel gevoel. Ik ben voornemens -als ik er de ruimte voor krijg- op een later moment -als ik er klaar voor ben én er zich een mooie gelegenheid voordoet (bijvoorbeeld ijs op de Rottemeren!)- een mooi slot-bericht te schrijven. Wat Hajo hierboven als laatste schrijft klopt: het staat me vrij te reageren. Overigens moet ik daar ook meteen bij zeggen dat aan mijn afwezigheid de laatste maanden voor een groot deel drukte elders ten grondslag lag. Maar e.e.a. moet nu even bezinken. Voor nu moet ik echter wel even reageren omdat het verdere beeld wat nu door Hajo geschetst wordt jammerlijk onvolledig is en vooral een stuk minder volledig dan in zijn eerdere verklaringen.
    Los van de financiële beloning (van op zeker moment comfortabel naar ineens weer helemaal niets) speelde er meer, wat ik voor nu heel kort wil samenvatten:
    – het pro deo schrijven van de berichten past niet meer in mijn huidige leven
    – er zijn in mijn nabije omgeving / privé-sfeer zere heftige dingen gebeurd die dat nog eens versterkten
    – steeds meer botste het “businessmodel”, de visie en de schrijfwijze van Hajo. Zowel inhoudelijk als alles wat er tegenwoordig omheen hangt. We konden het daarover nooit eens worden, er was geen ruimte voor een compromis. Hajo zijn toko dus prima en tot op zekere hoogte begrijpelijk maar ik kon me daarmee helaas steeds minder vereenzelvigen. Los daarvan is heel duidelijk te kennen gegeven dat er door de komst van Jorne voor de overige weermannen (zelfs pro deo) veel minder plaats zou zijn dan voorheen
    – er zijn in de laatste weken of eigenlijk dagen kort voor het vertrek van mij en Frederic nogal wat woorden gevallen. Dat was wel de druppel.

     Geert · 14 december 2018 op 05:33

     Zeer jammer!! Ik zal je berichten hier heel sterk missen!!

     Prins · 14 december 2018 op 06:36

     Jammer Leo, ondanks dat ik niet zoveel reageer heb ik jou stukjes met veel plezier gelezen. Gewoon een realistische kijk op het weer. En over de schrijfwijze van Hajo ben ik het volledig eens. Het gaat je goed en ik hoop dat je in de toekomst nog eens wat stukjes schrijft.

     Nadia · 14 december 2018 op 08:18

     Goedemorgen @Leo, fijn dat je zelf even een reactie hebt kunnen en willen plaatsen.
     We missen je enorm op de site en dat zal door velen onderstreept worden. Maar snap ook je beslissing nu je een tipje vd sluier hebt opgelicht. Persoonlijk altijd erg content geweest met jou schrijfstijl en kennis. Het krachtige van jou en Frederic was dat jullie je nooit hebben laten verleiden om onzinnige en niets toe doende uitspraken uit te lokken en discussie uit te lokken die m.i. alleen maar afbreuk doen op deze site. Ik denk dat je altijd heel goed hebt aangevoeld hoe de bezoekers hier bediend willen worden. Nogmaals je wordt hier enorm gemist maar respecteer je keuze.
     Ik wens je veel succes met alles wat op je pad komt en wie weer tot “lezens” 🙂

   Maarten · 13 december 2018 op 16:04

   Oke duidelijk.

Geert · 13 december 2018 op 14:16

Tijdens het VRT-journaal komt ELKE dag op één of andere manier de KLIMAATOPWARMING wel aan bod. Het begint ermee, het zit er nog wel ergens tussenin…en het eindigt ermee. Nu die kunstenaars die wat ijsblokken vanuit de zee bij Groenland hebben verzameld. Die smeltende ijsblokken staan nu lekker voor een museum in Londen om de aandacht te vragen voor de klimaatverandering. En dan onmiddellijk verwijzen naar de bijeenkomst in Katowice natuurlijk…omdat wij “domme” Vlamingen dwars liggen en de klimaatambities niet hebben ondertekend op de klimaattop. Foei, stoute Vlamingen! Het nieuws heeft hier nog 2 thema’s…de klimaatopwarming en het migratiepact. Binnen een paar jaar nog es het journaal bekijken…en ik zal niks gemist hebben van de wereld…hahaha.

  Koning Winter · 13 december 2018 op 15:30

  Ach Geert wij Hollanders spreken vaak over die domme Belgen maar wellicht lachen jullie toch het laatst.

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 13 december 2018 op 17:16

  Het komt de spuigaten uit op de VRT, op CANVAS (extreem links gesponsorde zender) is het nog erger wat het thema ‘klimaatverandering door de mensheid veroorzaakt’ betreft.
  Zo nu en dan kijk eens met een half oog naar ‘ De afspraak ‘ maar meestal schakel ik na enkele minuten alweer uit omdat ik kotsmisselijk wordt over hun klimaatopwarming propaganda voering. Zelfs wanneer een moslim vier mensen doodt en 3 anderen verwondt dan nog komt er klimaatverandering aan te pas… Zoals Duitsers het mooi verwoorden, zum kotzen!

   Artus · 13 december 2018 op 18:21

   Ik beaam helemaal hetgene wat je zegt.

   Ik kijk geregeld naar het VRT-journaal en wanneer er dan weer over de ‘door de mens veroorzaakte’ klimaatverandering wordt gesproken, zap ik gewoon naar een Franstalige zender om al die onzin niet te moeten aanhoren of omgekeerd. Maar ik ben één van de weinigen van mijn generatie die er zo over denkt. De meesten vinden zo’n klimaatmars fantastisch – hypocrieten zijn het ! – maar ik vind dat walgelijk. En wanneer je dat onderwerp wil aankaarten met anderen, om je standpunt nader te verklaren, luisteren de mensen ofwel niet ofwel beschouwen ze je hierna als een quasi ‘Holocaustontkenner’. Ik spreek uit ervaring ; ik heb dat al met leerkrachten en leerlingen meegemaakt.

   Kleine anekdote : ” Tijdens de les zeg ik tegen de leerkracht dat ik niet geloof in de schuld van de mens – of toch niet in grote mate – aan klimaat. Hierna volgde even een verhitte, maar beleefde discussie en hij ging weer door met zijn les. Toen ik na de les nog even met hem op de gang sprak en zei dat ik -waarom niet- meteorologie en/of klimatologie later zou willen gaan studeren, schoot hij in de lach al zeggende : ” Jij !? Als klimaatveranderingsontkenner ! ” Hierna herpakte hij zich weliswaar, maar ik vind dat veel zegt over de ingesteldheid van mensen en hoe gemakkelijk mensen andermans woorden verdraaien. Ik heb immers nooit, maar dan ook nooit beweerd dat klimaatopwarming een leugen of een fantasme was ; ik heb gewoon gezegd dat ik het aandeel van de mens hierin betwistte.

   Daarnaast is het ook zo, vind ik, dat we nood hebben aan vrije én objectieve (in de mate van het mogelijke ; we zijn immers mensen) televisiezenders en kranten, die het monopolie van de Belgische staatszenders als de VRT en de RTBF doorbreken.

   Ik moet altijd lachen wanneer men beweert dat wij de goeden zijn en wij een democratie zijn. Doch hebben we staatzenders en staatskranten, die meer dan subjectief zijn en je een bepaalde richting insturen.

   Wat een hypocrisie, die blijkbaar West-Europa eigen is geworden. Door toedoen van de Amerikanen en hun ‘fantastisch’ Marshallplan. Maar de Amerikanen moeten niet vergeten dat ze goed leven dankzij ons ; wij die de ingeniositeit hebben gehad (België) om $ 110 000 000 000 van de Amerikaanse staatsschuld over te kopen.

   En dan nog iets als we dan toch een ‘ware democratie’ zijn’, dan zeg ik : “Politici, organiseert referenda !” Ik vind dat een referendum over bijv. het Marrakesh-pact veel bilijker zou zijn geweest.

   Al dit, om gewoon te zeggen dat het triestig gesteld is met onze ‘objectieve media’.

    Geert · 13 december 2018 op 19:22

    Eens met je uiteenzetting! Ik word ook vrijwel onmiddellijk verketterd als ik mijn visie/mening over die zaken uit. En weet je, je kan het die mensen zelfs niet eens kwalijk nemen…de jarenlange eenzijdige berichtgeving heeft er op ingehakt…en het gros is geïndoctrineerd. Gelukkig heb ik nog wat gelijkgestemde zielen in mijn omgeving ;-). De VN is nu eenmaal de nieuwe werelddictatuur en het klimaat de nieuwe religie, de holy grail!

deepblue · 13 december 2018 op 14:59

De ensembles zien er echt een stuk beter uit dan een paar dagen geleden voor de alpen. Ik ga mijn wandelschoenen maar weer minder aandacht geven en toch de schaatsen weer oppoetsen (wij gaan skiën en hopelijk ook schaatsen in de alpen). Wat een verschil ik met een paar dagen geleden. De warme oplossingen zijn nu grotendeels verdwenen of in ieder geval lang niet zo warm meer als berekend.
Mooi om te zien hoe hosanna continu wordt afgewisseld met teleurstelling, zelfs voorpret is niet alleen hosanna en WSWM weet je altijd wel weer door de teleurstelling heen te slepen.

Nog wel vraagje: wat is er nodig voor sneeuw op de zuidkant? Is dat nou voornamelijk de sudstau door bijvoorbeeld zo`n genualaag ofzo? Of kan stuwing aan de noordkant ook aanzienlijke hoeveelheden sneeuw op de zuidkant teweeg brengen wanneer het hard waait of gewoon heel veel vocht is ofzo? Ben wel benieuwd hoe ik dat moet zien.

  Martijn sonnenberg · 13 december 2018 op 15:57

  flauwekul artikel. ‘skiseizoen duurt 2 maanden korter dan in 1970’ . Tuurlijk. Ik ga altijd naar de Arlberg, daar begint het seizoen eind november, eindigend in april (kan op zich dan nog een aantal weken door met de pistes die dan nog liggen). Maar gaan ze werkelijk beweren dat het seizoen van begin november tot eind mei gelopen heeft? Geloof er geen snars van. Idem voor lagere gebieden.

  Jannes · 13 december 2018 op 18:31

  Het werkt wel, iedereen linkt naar ze. Dat is het doel van dergelijke “nieuws”sites. Clicks! En dat doe je nu eenmaal niet met diepgang….

Jorne · 13 december 2018 op 15:12

Mika kaartte het al even aan, GFS maakt er een feestje van in de stratosfeer. Zie deze laatste kaart van de hoofdrun:
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfsnh-10-384-(1).png[/img]
Een nieuwe opwarming ontwikkelt zich boven Rusland en lijkt de de poolwervel compleet af te breken (vanuit oostelijke richting, vrij bijzondere berekening). In het GFS ensemble is deze crash goed te zien, zie de zwarte lijn van de hoofdrun en het donkergroene gemiddelde van alle members.

De komende 2 weken gaan beslissend worden voor de poolwervel, de langere termijn berekeningen doen wat anders maar op de termijn van 2 weken wordt het reguliere GFS steeds betrouwbaarder. Ik ben heel benieuwd, er zouden leuke dingen kunnen gaan gebeuren, je denkt dan echter wel pas aan de termijn van een maand verder. Erg onbetrouwbaar dus en het blijft ook rauwe modeloutput dus nog gevoelig voor veranderingen.

Artus · 13 december 2018 op 15:35

De ma part, je ne pense pas que nous aurons de la neige à Noël en Belgique (ou aux Pays-Bas), voire peut-être très localement dans les Ardennes.

Je prédis par contre que nous aurons affaire à des hautes pressions très tenaces au-dessus de l’Europe, à partir du mois de janvier, qui nous apporteront du froid venant de l’est, voire du nord-est (la mer Blanche). Ceci étant lié au réchauffement de la stratosphère.

Mais fera-t-il assez et surtout assez longtemps froid pour qu’on puisse organiser ‘de Elfstedentocht’. Ce ne sont que des spéculations.

À ce propos, Frederic nous serions ravis si de temps à autre tu nous informes sur les possibles évolutions de cette partie très intéressante et sûrement plus importante qu’on ne le pense de l’atmosphère.

Mais je pense que cette année de grande sécheresse se poursuivra probablement au long de cet hiver.

Hajo, tu n’es donc pas le seul à savoir écrire convenablement le français. ☺☺

Al bij al, denk ik dat de stratosfeer nog verrassingen in petto heeft voor onze contreien, maar dan pas vanaf begin januari.

  paco37 · 13 december 2018 op 16:24

  Lijkt mij dat het ook belangrijk wordt hoe de split valt, zelfde geldt gaat Amerika met de jackpot er van door en worden wij extra in de Wc gezet.

   Artus · 13 december 2018 op 16:27

   Dat risico zit er jammer genoeg altijd in. Maar een WC uit het noorden stoort me niet ; het zou immers jammer zijn, vind ik, mocht er geen sneeuw vallen tijdens de kerstvakantie. Ik denk dat een 50 cm (of meer) voor alle skigebieden geen kwaad zou doen.

  Stefan Kaptein · 13 december 2018 op 16:29

  Het houd bij mij op met trottoir, etui, toilet en croissant, dus kappen met die Frande meuk en graag Nederlands, Engels of Duits.

  Hajo · 13 december 2018 op 20:24

  Goed man! Mooie taal. Heb net twee Franse boeken gekocht bij antiquariaat. Ik vind het om te lezen mooier dan om te spreken. Ik spreek het goed maar vind Spaans stiekem veel mooier en Italiaans leuker. Italiaans moet ik als Wintersportweerman nog goed leren. Staat op mijn lijstje. Van mijn Frans heb ik mega vele voordeel.

Filzmooser · 13 december 2018 op 16:42

De enige Frans die ik ken is mijn buurman!
Waar ik overigens wel van baal is dat er volgende week geen update komt wat betreft het reisweer voor onderweg Leo wist het perfect te brengen overigens.

Of neemt iemand het stokje over van Leo??

  Asten (Harmelen) · 13 december 2018 op 19:05

  Uit respect voor Leo stel ik voor dat de reageerders dat dit jaar (Kerst) achterwege laten..

Markiemark · 13 december 2018 op 17:41

Jaaaaa graag het reisweer op 21 december!

  nils · 13 december 2018 op 17:47

  4×4 or not… that’s the question!

sneeuwfanaat(Ron) · 13 december 2018 op 17:47

Gfs12 wederom lekker voor de Alpen zeg,hopen dat Ec ook weer bijdraaid zometeen.

  Qlubtempo Raoul · 13 december 2018 op 18:28

  Sneeuw is er wel meer uit deze run.

Michel · 13 december 2018 op 18:21

Het café is er ook al niet meer, moeten we het ook stellen zonder reisweer………zucht…….

  Michel · 13 december 2018 op 18:25

  Mis nu al die foto van die duvel in de sneeuw…..

Mika · 13 december 2018 op 19:14

GFS para berekend een compleet sneeuwdek in alle landen ten oosten van ons per 25 december.
Als dan dat scandihoog (wat er dan nog steeds min of meer is) blijft, dan gaan we echt de vrieskou in!

https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/7AF8C7DE-2F46-4C52-A3D9-1F051E5B01B1.jpeg

  Ab · 13 december 2018 op 19:20

  En de GFS Para houd wederom het hoog in stand tot eind december. Met weer elke keer een afsnoerend laagje wat vervolgens zakt richting de Alpen met sneeuw.
  GFS Para nu de 12z run wil net als zijn voorganger niets weten van toenemende depressies vanuit het westen en laat ze stuk lopen vaak op het Scandi Hoog

   Mika · 13 december 2018 op 19:23

   En dan met de gebeurtenissen van de SSW, gaat het hoog daarna voorlopig helemaal niet meer weg.. 🙂

Bas · 13 december 2018 op 19:29

@Michel het is een groot gemis op een cruciaal moment in de winter. We zullen het ermee moeten doen ben ik bang.

  Michel · 13 december 2018 op 20:14

  Weet ik, leven gaat wel verder, maar ik mag toch wel nogmaals noemen dat ik het wel heel jammer vind!

  Ik ben hier nog steeds elke dag 😉 , dus een compliment aan de overgebleven weermannen (en vrouw natuurlijk)

Mika · 13 december 2018 op 19:45

EC gaat ook lekker. Daar wordt het hoog uiteindelijk weer sterker

Ab · 13 december 2018 op 19:47

EC nu de 12z run lijkt met een tijdelijke verzachting te komen na zondag a.s. Want in de loop van komende week lopen de depressies vanuit het westen toch weer spaak op door aanhoudende hogedruk activiteiten ten NO van de LL. Met dan deze kaart tot gevolg op 192h vooruit https://www.mupload.nl/img/uydeb60d.gif

  Ab · 13 december 2018 op 20:02

  In het vervolg idd opnieuw hogedruk ten NO van de LL bij een aflandige wind aldus EC. Totaal anders als vanmorgen toen de depressies sterker werden verwacht. Nu wint het hogedruk het. Hier de meteofiction kaart op 240h vooruit https://www.mupload.nl/img/zptlsysewhg.gif

Mika · 13 december 2018 op 19:57

Hoge druk blijft tot einde run EC, mooi!

Mika · 13 december 2018 op 20:04

100! (Reacties) 🙂

Hajo · 13 december 2018 op 20:18

101 reacties! Waanzin. Ga ze nu ff lezen. In afwachting van Jorne’s avondbericht is het weercafé geopend: https://wintersportweerman.nl/wordt-noordoost-nederland-zondagochtend-wakker-met-sneeuwdekje-108488/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *