Ik zit nog in de ontbijtzaal in van Hotel Altitude in Val d’Isère waar het lokale FM radiostation aan staat. Als je die radio luistert waan je je in de hemel als al het nieuws gaat over weer en sneeuw en liftstatus en lawinegevaar en events in het dorp en niet alle ellende die ons via het reguliere nieuws bereikt. Voor de titelfoto vanochtend heb ik besloten toch voorrang te geven aan bovenstaande kiek die Cescia net doorstuurt vanuit Montafon! Hoe yummie is die! Onderaan dan een video van dauwtrappen bij -16ºC in Val d’Isère.

Paar honderd kilometer naar het oosten is het zo mooi in Zell am See Kaprun. Hopelijk gaan mensen zo echt ook even voelen wat ik bedoel met het weer ook “in het nu” benaderen…. ik heb voor het weekeinde voorspeld dat we weer leuke weerkaarten zouden hebben om vanuit dit “nu” weer naar toe te leven. Gisteren begon dat al binnen te komen weer na een paar dagen uitsluitend baggerkaarten en vanochtend kan ik toch wel bevestigen dat er een positieve trend is.

Wat te denken van bovenstaande ultrawinterse kaart van het GFS Para model. Voor eerste kerstdag.

Komt dat uit heb je lokaal in Nederland een Witte kerst zoals je op bovenstaande kaart ziet.

In de ochtendrun van het Amerikaanse model in de oude versie, dus niet para, hebben we een “bijna Witte Kerst”. Vlak over de grens zou een gesloten sneeuwdek zijn. En kijk ook naar de Britse oostkust!

Ensemble Nederland

Kijk ineens is daar weer een koud cluster. Ergens tussen de 19e en de 23e splitst het af van de rest. Hier mag je toch wel stellen dat de hoofdrun 30% kans maakt. Het is geen koude uitbijter!

Ensemble zuidkant – Val Gardena

Opvallend is de afwezigheid van zuidkantdumps in de berekening. Wel sneeuwkansen. Maar niets om over naar huis te schrijven. Hoe mooi ook dat de condities komend weekeinde goed zijn. De wereldbekerwedstrijd van de dames in Val d’Isère is namelijk verhuisd naar Val Gardena. Ze hadden hier besloten dat er te weinig sneeuw was op La Daille. De reglementen zijn zo dat er niet op een prognose mag worden gespeculeerd. Als je de sneeuw nu hier ziet denk je “ongelofelijk” dat de wedstrijden hier niet gehouden kunnen worden. Maar zo krijgt Val Gardena voor het eerst in tijden een dameswedstrijd op de Saslong.

Ensemble Franse Alpen

Hier in de Franse Alpen zien we nog de beste sneeuwverwachting. Na het weekeinde begint het al. Woensdag even pauze en dan gaat het meteen door…. de hoofdrun is zeker goed voor een meter accumulatie op deze hoogte.

Ensemble Oostenrijkse noordkant

En thuis op de Penningberg? Karig hoor! Maar dan ook geen regen gelukkig. Ziet er qua hoofdrun uit als een overgang naar droog en koud winterweer over kerst!

Op 1 december deed ik deze boude voorspelling:

Tussen 7 en 15 december valt er in het hele Alpengebied behalve misschien de zuidkant in de lagere dalen (vanaf 1000m aan de Franse kant tot 500m hier rond Die Tauplitz en Loser) minimaal 10cm, en boven 1500m meer dan 40cm verse sneeuw.

Zullen we samen vaststellen dat die boude voorspelling op zak is en dat ik daarmee op 1-2 achterstand ben gekomen tegen de weergoden? Nu dan meteen de vierde boude voorspelling:

Lokaal in Nederland en Vlaanderen zal ofwel eerste ofwel tweede kerstdag of beide een gesloten sneeuwdek te zien zijn van minimaal 1cm sneeuw. In de Alpen zullen vrijwel alle pistes open zijn op basis van geproduceerde kunstsneeuw aangevuld met sneeuw van moeder natuur.

Kijk hier hoe KNMI en KMI Witte Kerst definiëren. Het voelt misschien als een laffe voorspelling maar dat is het niet. Niet gezien de verschrikkelijke WC kaarten die we hadden. En niet gelet op de matige statistieken voor Witte Kerst in de Lage Landen. En niet gezien de allergrootste kans dat het niet gebeurt. Klimatologisch maar ook nog in de ensembles. En dan ook nog dat zelfs als het koud wordt er een kans is dat er geen sneeuw op zit of niet genoeg voor die ene cm. Kortom: ik steek m’n nek uit tegen alle pessimisme of realisme of hoe je het wil noemen.

Tja… de weermodellen zijn toch weer verrassend geflipflopt van zeer nat en sneeuwrijk naar tamelijk droog! Heel interessant om dit in de komende runs bevestigd te zien. En ondertussen gewoon genieten van het winterweer. Kijk ook nog even naar mijn ochtendvideo…

Heerlijk! En vanmiddag op naar het Congres Climat Météo Montagne in Les Menuires

Ben al gevraagd om volgend jaar ook een presentatie te geven. Nou eerst maar eens zien wat het is…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

111 reacties

Gesloten voor reacties.