Het is een gedenkwaardige avond. Het KNMI geeft voor morgen bovenstaande waarschuwing voor gladheid door (hevige) natte sneeuw. Aan de kust van de golf van Biskaje waait het vanavond al hard, maar verder is het stilte voor de sneeuwstorm morgen (zie windkaart). Vervolgens moet je echt deze kaart voor het windveld op 1500m hoogte zien 24 uur later. Wat zeggen de lokale meteorologen daarover?

Het Oostenrijkse weerbericht zegt voor morgen al:

Sturm! Mit einem Orkantief über Deutschland, zunächst stürmischer föhniger Südwind, allmählich Westwind vor allem im Hochgebirge teils mit Orkanböen über 120km/h!

En dan voor zaterdag:

Eine ausgeprägte Kaltfront zieht durch, es wird winterlich. Dazu Schneesturm mit Sturmböen aus West mit 100km/h, auf den höheren Bergen Orkanböen bis 150km/h.

Het Franse weerbericht meldt de 150km/u windstoten op 3000m al voor morgen. Dat betekent dat alle hogere liften stil zullen staan in alle skigebieden. Het zou me zelfs niet verbazen als er ergens een kabel van een stilstaande lift van een peiler wordt geblazen. Of ander ongerief.

Het Franse weerbericht van gisteravond geeft ook dit mooie statistiekje van de sneeuwhoogtes:

1000m : 0/10 cm
1500m: 35/60 cm
2000m : 90/100 cm
2500m : + 140 cm

Daar is volgens de berekening boven 1000m vandaag nog eens 20cm bij gekomen. Voor vrijdag staat er: veel sneeuw, maar moeilijk in te schatten, zeker meer dan 50cm in het gebergte.

Ensemble Wintersport Oostenrijk 15-12 12u

Klik voor grotere grafiek

Nu dan de vooruitblik voor de Alpen en ook voor de Lage Landen. We zien hierboven het nieuwe ensemble voor Oostenrijk. Je ziet een soort schrikbarende stijging van het kwik op 1500m in de hoofdrun rond 22 december. We zien gelukkig ook dat de grijze lijn van het ensemble gemiddelde ruim koud blijft. We zien ook dat juist die warme piek samen gaat met veel neerslag terwijl de koudere lijnen op matige sneeuw en ook droge dagen uitkomen.

Hoe bedreigend is dit? Wat mij betreft niet voor de sneeuw in de Alpen. Klik zelf eens rond op het prikbord en stel vast dat het zéker lijkt dat het in Spanje en Groot-Brittannië enorm zacht gaat worden. Maar stel ook vast dat het waarschijnlijk is dat Midden-Europa en de Alpen koel blijven (en koel is goed genoeg met de hoogtes die we in de Alpen hebben).

Bedenk bovendien dat sneeuw voornamelijk smelt door directe zonnestraling en niet door een hoge temperatuur. Dan weet je ook dat een paar zachtere dagen de dump die we nu krijgen niet gaan aantasten deze tijd van het jaar. Zelfs regen hoeven we niet te vrezen. Dat bindt alleen het sneeuwdek (en is een goed excuus eindelijk weer eens een nieuw waterdicht skipak te kopen).

Koude nachten
Maar dat is allemaal het meest pessimistische wat ik kan bedenken, want de kansen op aanhoudende golven en golfjes sneeuw zijn er ook. Waarbij het op enig moment rond of na kerst waarschijnlijk wordt dat er een hoog over de Alpen komt te liggen en dat we schitterend wintersportweer krijgen met koude nachten met kunstsneeuwproductie. Nu nog niet te zeggen wanneer dat precies zal zijn.

Schaatsweer
En nu dan afsluitend mijn tweede boude voorspelling van het seizoen (BV2) die uit pure luxe eens niet naar de Alpen kijkt, maar puur naar Nederland en Vlaanderen: wanneer wordt het bij ons echt winter? Puur even op gut feeling ga ik dat moment vrij ver weg leggen. Ik zeg: 9 januari! Voor de bijgelovigen: het is dan volle maan. Ik geloof niet in die invloed maar het is een mooie samenloop van omstandigheden. Tot die tijd koudkwakkelen, flatsen natte sneeuw en een enkel nachtje met nachtvorst en hoogstens een enkel dagje met een nulletje. Daarna: winter en schaatsweer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.