Heerlijk om de weergoden volgend nieuwe skigebiedjes te ontdekken. Mensen vragen mij vaak: “Wat is je favoriete skigebied”. En dan moet ik altijd het antwoord schuldig blijven omdat ik zeg: als ik uit eten ga wil ik ook niet steeds naar hetzelfde restaurant. Neem nu dat Mondolè skigebied bij het dorpje Pratonevoso (hebben wij niet in Nederland – dorpen met “sneeuw” in de naam). Klik hier voor de pistekaart. Hierboven zie een man bezig de halve meter poeder weg te scheppen die er is gevallen gisteren en vannacht (is uitsnede uit dit webcambeeld). Dan zien we ook dat de sneeuwgrens aardig meevalt aan die kant van de hoofdkam waar het koudebelletje is opgesloten. Het sneeuwt al boven 1500m.

pratonevoso0703b

Hier nog een plaatje uit Pratonevoso. Goed voor aan de borreltafel: “Wat is je favoriete skigebied?” En dan zonder blikken of blozen zeggen: “Mondolè bij Pratonevoso”. Waarop je gesprekspartner dan filmisch (True romance) kan antwoorden met: “Come again?”. Is ook echt niet gek op nog geen 40km van de Middellandse Zee (zie Google Map). Opvallend is dat het in de Aostavallei verder naar het noorden maar mondjesmaat sneeuwt en dat gaat zo een hele week door daar met 3-5 cm per dag. Vanaf vanmiddag en vanavond idem voor Livigno en Val Gardena. Aan de Franse kant is de sneeuwgrens beduidend hoger vandaag: 2000m.

sneeuw en regen wintersport

Vannacht zitten de hele Alpen midden in de zachte sector en vriest het op veel plaatsen nauwelijks ondanks de brekende bewolking. Pal aan de grond willen de pistes toch bij enkele opklaringen al gauw weer kneiterhard worden. Mensen die ter plekke zijn laat eens weten morgen of dat het geval was. Feit is dat vanaf vrijdagochtend het koufront over de Franse Alpen schuift waardoor de sneeuwgrens daalt naar 1600m wat voor sommige bestemmingen toch wel voor gladheid kan zorgen. In de nacht op zaterdag zijn er opnieuw opklaringen en dan ontstaat er zaterdag langs de hele noordkant “weersoep” als een volgende oceaandepressie nieuwe zachte lucht aanvoert terwijl de kou vanuit het noorden al oprukt. Sneeuwgrens zaterdag 1500m. Sneeuwkettingen mee!

nh13maart

Interessant is om te zien dat het hele Noordelijk halfrond boven de 45e breedtegraad mee doet tijdens de aanstaande koude-uitbraak met Spanje als zuidelijke uitschieter. Verzachting – het altijd aanwezige yin-yang van gelijktijdige warmte en kou op verschillende plekken – is alleen vindbaar rond Groenland en de Beringzee en dan vooral op 1500m hoogte. Op het 2m niveau is het daar op land ook gewoon brrrrr. Dat is toch wel opmerkelijk omdat je normaal zou verwachten dat er ergens een compenserende warmtegolf zou zijn.

20maartgfs

Voor de Alpengangers is het nog interessant te vermelden dat beide modellen nu op koers zitten om eind maart een tweede koude uitstulping over de Alpen te schuiven. De winter kan daar echt met gemak tot pasen door en dan bedoel ik in de LAGER gelegen skigebieden inclusief de Wintersport-Arena Sauerland.

0703_00_Alps_2013030700_t2m_222

Afsluitend een blik op hoe koud het op korte termijn in de Alpen wordt. Hou rekening met nachten van -15 tot -20°C en middagtemperaturen van -10°C dan zit je qua kleding goed. En de zonkansen? Gezien de weersoep raad ik je aan dat elke 6 uur in de weerkamer te volgen. Voor nu kunnen we zeggen dat komende donderdag en vrijdag aan de noordkant leuk zonnig zullen zijn. En dan in de huidige berekening vanaf maandag de 18e een hele zonnige fase en zoals hierboven genoemd ook aanhoudend koude fase.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

54 reacties

Gesloten voor reacties.