Heerlijk om de weergoden volgend nieuwe skigebiedjes te ontdekken. Mensen vragen mij vaak: “Wat is je favoriete skigebied”. En dan moet ik altijd het antwoord schuldig blijven omdat ik zeg: als ik uit eten ga wil ik ook niet steeds naar hetzelfde restaurant. Neem nu dat Mondolè skigebied bij het dorpje Pratonevoso (hebben wij niet in Nederland – dorpen met “sneeuw” in de naam). Klik hier voor de pistekaart. Hierboven zie een man bezig de halve meter poeder weg te scheppen die er is gevallen gisteren en vannacht (is uitsnede uit dit webcambeeld). Dan zien we ook dat de sneeuwgrens aardig meevalt aan die kant van de hoofdkam waar het koudebelletje is opgesloten. Het sneeuwt al boven 1500m.

pratonevoso0703b

Hier nog een plaatje uit Pratonevoso. Goed voor aan de borreltafel: “Wat is je favoriete skigebied?” En dan zonder blikken of blozen zeggen: “Mondolè bij Pratonevoso”. Waarop je gesprekspartner dan filmisch (True romance) kan antwoorden met: “Come again?”. Is ook echt niet gek op nog geen 40km van de Middellandse Zee (zie Google Map). Opvallend is dat het in de Aostavallei verder naar het noorden maar mondjesmaat sneeuwt en dat gaat zo een hele week door daar met 3-5 cm per dag. Vanaf vanmiddag en vanavond idem voor Livigno en Val Gardena. Aan de Franse kant is de sneeuwgrens beduidend hoger vandaag: 2000m.

sneeuw en regen wintersport

Vannacht zitten de hele Alpen midden in de zachte sector en vriest het op veel plaatsen nauwelijks ondanks de brekende bewolking. Pal aan de grond willen de pistes toch bij enkele opklaringen al gauw weer kneiterhard worden. Mensen die ter plekke zijn laat eens weten morgen of dat het geval was. Feit is dat vanaf vrijdagochtend het koufront over de Franse Alpen schuift waardoor de sneeuwgrens daalt naar 1600m wat voor sommige bestemmingen toch wel voor gladheid kan zorgen. In de nacht op zaterdag zijn er opnieuw opklaringen en dan ontstaat er zaterdag langs de hele noordkant “weersoep” als een volgende oceaandepressie nieuwe zachte lucht aanvoert terwijl de kou vanuit het noorden al oprukt. Sneeuwgrens zaterdag 1500m. Sneeuwkettingen mee!

nh13maart

Interessant is om te zien dat het hele Noordelijk halfrond boven de 45e breedtegraad mee doet tijdens de aanstaande koude-uitbraak met Spanje als zuidelijke uitschieter. Verzachting – het altijd aanwezige yin-yang van gelijktijdige warmte en kou op verschillende plekken – is alleen vindbaar rond Groenland en de Beringzee en dan vooral op 1500m hoogte. Op het 2m niveau is het daar op land ook gewoon brrrrr. Dat is toch wel opmerkelijk omdat je normaal zou verwachten dat er ergens een compenserende warmtegolf zou zijn.

20maartgfs

Voor de Alpengangers is het nog interessant te vermelden dat beide modellen nu op koers zitten om eind maart een tweede koude uitstulping over de Alpen te schuiven. De winter kan daar echt met gemak tot pasen door en dan bedoel ik in de LAGER gelegen skigebieden inclusief de Wintersport-Arena Sauerland.

0703_00_Alps_2013030700_t2m_222

Afsluitend een blik op hoe koud het op korte termijn in de Alpen wordt. Hou rekening met nachten van -15 tot -20°C en middagtemperaturen van -10°C dan zit je qua kleding goed. En de zonkansen? Gezien de weersoep raad ik je aan dat elke 6 uur in de weerkamer te volgen. Voor nu kunnen we zeggen dat komende donderdag en vrijdag aan de noordkant leuk zonnig zullen zijn. En dan in de huidige berekening vanaf maandag de 18e een hele zonnige fase en zoals hierboven genoemd ook aanhoudend koude fase.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

54 reacties

Gesloten voor reacties.