Hoe mooi is het nu nog in Europa. Winters en rustig. Stilte voor de storm die ons begin december door de WC gaat trekken. Alle hoop is gevestigd op snel herstel daarna. Garanties zijn er niet. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Zell am See Kaprun eind november 2017 en 2018

We vergelijken even de situatie in Zell am See Kaprun momenteel en voorafgaand aan de supersneeuwwinter 2017-2018. Vorig jaar was het maar marginaal beter…

Zell am See vorig jaar sinterklaas

Maar toen ging het begin december pittig vriezen en aanhoudend sneeuwen.

Maishofen

Nu hebben we tenminste een paar dagen kou en kunstsneeuw zoals hier in Maishofen kijkend naar Zell am See. Toch een beetje triest eerlijk gezegd.

34rr4

Zillertal

Op andere plekken in Oostenrijk en Zwitserland zijn de dalen wit en is het momenteel op en top winters.

Arlberg mooi wit

Kijk ook hier worden we vrolijk van. Op de Arlberg kunstsneeuw en sneeuw van moeder natuur samen toch goed voor het netjes volgens planning openen van pistes op 30 november (H/T Valentijn).

Nachtvorst in Nederland

Ik heb het steeds al over een op handen zijnde dooiaanval en dat die omschrijving niet slecht is zien we vanochtend in het noordoosten.

Lekker koud in Oost-Duitsland

In een groot deel van Europa is het gewoon even winter nu.

Nachtvorst vanochtend

Alleen Frankrijk en de Britse Eilanden doen amper mee. De Franse Alpen wel gelukkig.

Actuele situatie

Wat vandaag het meest opmerkelijk is is de storm die de Britse eilanden in zijn greep krijgt. En de sneeuw in zuidoost-Europa.

Storm Britse Eilanden

Hier het windveld met de windstoot vanmiddag. Hakt er in hoor! Ik heb herhaaldelijk gezegd dat zo’n storm ook de Lage Landen had kunnen treffen en zelfs de komende periode is het niet helemaal uitgesloten.

Windstoot in Nederland aan de kust

In Ierland zit de windstoot vandaag zo op 105km/u. Op 3 december is er een lijntje dat aan onze kust voor 115km/u gaat. En de windroosjes met veel west maken ons niet bepaald vrolijk.

Sneeuw in Servië

Actueel nog bijzonder ook de sneeuw in zuidoost-Europa.

En de overstromingen in Turkije zoals hier in Edirne aan de grens met Griekenland.

Ensemble Nederland

Het slechte nieuws vanochtend is dat voor de Lage Landen het ensemblegemiddelde een stukkie hoger is komen te liggen. En de hoofdrun is daarmee ook geen zachte uitbijter meer. Temperaturen boven de 5ºC lijkt het devies.

Pluim Europese model

Het Europese model heeft nog iets meer een dalende lijn in de pluim en een opmerkelijke dip op 6 december. Eens zien.

Redding vanaf 6 december?

Nou dat ziet er nog niet zo gek uit hoor! Op 6 december meteen al een sneeuwgrens duikelend onder 1000m. En dan hoeft die einddump in Polen alleen nog wat van koers te veranderen en je hebt 7 december de eerste echte dump in de Alpen te pakken.

Amerikaans model ook

Eigenlijk zijn de modellen het opmerkelijk eens. Ook het Amerikaanse model heeft die duikeling op 6 december met sneeuw in de Alpen, vooral in Oostenrijk. En daar dan op 9 december de volgende koude stuwing die kant op.

Aambeeld

En dan diep in de meteofiction een nieuw gevecht tussen kou uit het oosten en oprukkende oceaanfronten. Met een heel mooi aambeeld van kou in de cliffhanger. Meer analyse lijkt me vandaag niet nodig! Vanavond om 21u weer live video!

Dit is dan mijn toegift van de andere kant van de plas. Enne o ja…. ik heb er nog een: als je nu echt eens wilt lachen of huilen moet je dit artikel lezen hoe in Amerika veel zeeschildpadden zijn bevroren en waarom dit door global warming komt. Duhhh.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

87 reacties

Gesloten voor reacties.