Het is niet uitzonderlijk dat het in Bolivia op grote hoogte rond La Paz sneeuwt. Maar de afgelopen dagen zijn maar liefst vier van de negen departementen van het land ernstig getroffen door hevige sneeuwval. Er zijn 4 boeren omgekomen die probeerden hun vee te redden. Er zijn vele tienduizenden stuks vee omgekomen. Schapen, koeien, kamelen en lama’s. Zie Google translate.

elferspitze

Vrijdagmiddag ging het voor een bejaard Nederlands echtpaar helemaal mis in het Stubaital (H/T Eric). Tijdens een wandeling over een pittig pad naar de Autenalm in de buurt van de Elferspitze (van het gelijknamige skigebiedje) gleed de vrouw uit en kwam ze enkele meters lager terecht met lichte verwondingen aan haar knie. Haar 72-jarige echtgenoot probeerde haar te helpen, gleed uit en viel 200 meter naar beneden. De man overleefde niet. Zijn lichaam en zijn natuurlijk ontredderde vrouw werden met een heli geborgen (bron).

kilian_hornet

Ik lees net nog dat het gisteren ook op de Matterhorn misging voor een Nederlandse alpinist. Bij het abseilen na een succesvolle topbeklimming brak de rots los waaraan hij was gezekerd (bron). Tja, dan eindig je op het beroemde Bergsteigerfriedhof in Zermatt. Hoe anders het nieuws van de Catalaanse trailrunner en speedbergbeklimmer Kilian Jornet. Op 21 augustus vestigde hij een nieuw record voor de beklimming van de Matterhorn vanuit Breuil-Cervinia (één van mijn favoriete skidorpen). Tijd: 1 uur en 53 minuten. Hoogtemeters: 2050. Net zo goed als je je leven niet hoeft te wagen op ultragevaarlijke lawinehellingen hoef je ook niet via steeds gevaarlijker routes een top te beklimmen. Er zijn altijd mooie uitdagingen te verzinnen met minder risico te sterven. Jornet gaat ook de Everest nog op trouwens (lees meer)! 

vorst1sept

Met dank aan Afkoeling weten we dat het net wel of net niet aan de grond heeft gevroren de eerste ochtend van september in Twente. Op zich best bijzonder want het minimum in het koudste dal van het Sauerland is 0,3°C geweest vannacht weliswaar op 2m meethoogte. Julian, onze Duitse blogger, is ook onze man van de weerstations. Hij heeft er een paar in het Sauerland en die in de Ruhrquelle is zijn nieuwste aanwinst. Zie de data live hier. Hij schreef me dat er in augustus al 3 nachten met nachtvorst zijn geweest.[dc_slider slider=”22376″ captions=”true”]Sjaco is weer alive en kicking in de reacties en de huidige berekeningen kietelen de “hittegolfgekte”, in positieve zin dan zoals we het ook kennen met “natuurijsgekte”. Hierboven het model dat het meest hoopvol stemt voor tenminste één dag met +30°C. Het is het Canadese model dat in de Alpen +20°C op 1500m berekent. Kijk even naar het opmerkelijk smalle hogedrukgebied ingeklemd tussen drie gigantische lagedrukgebieden met vooral opmerkelijk heel Groenland als laag. Het Europese en Amerikaanse model berekenen iets realistischer ronde vormen van hoogs en laags maar zeg nooit nooit. De +30°C halen we in september in elk geval niet meer puur op zonnekracht. Er moet echt warme of zelfs hete aanvoer zijn over Frankrijk. We gaan het zien.[dc_slider slider=”22387″ captions=”true”]Het is grappig om te zien dat de nieuwste pluim van het Europese model Sjaco’s kansen alweer vergroot. Er neigen nu al 2 dagen naar de +30°C. We kunnen concluderen dat een regionale hittegolf niet meer uit te sluiten is. Vooral het zuiden van het land maakt kans natuurlijk. Leo duikelde op dat de laatste hittegolf ooit die van 1942 was die eindigde op 31 augustus. Er is dus zelfs een kansje op een absoluut record. Hij merkt ook op dat winter 1941-1942 332 Hellman-punten had, inclusief twee koudegolven waaronder eentje van 18 dagen. Met in de zomer ervoor twee hittegolven. Eric vroeg of het zo is dat je met meer oostenwind (meer blokkades) zowel koudere winters als warmere zomers krijgt. Enerzijds is dit natuurlijk een waarheid als een koe. Anderzijds is er klimatologisch zeer waarschijnlijk geen pijl op te trekken en vind je even goed winters met veel oostenwind en zomers met veel westenwind en omgekeerd. Wel is het zo dat de klimaatwetenschap langzaam tot inkeer komt en nu klimaatmodellen weer gaat gebruiken om natuurlijke variaties gekoppeld aan oceaantemperaturen en zonneactiviteit te simuleren. Lees wat ik daarover schreef op climategate.nl afgelopen vrijdag. We moeten in elk geval af van de definitie van klimaat als gemiddeld weer over een lukraak op basis van ronde jaartallen gekozen periode van dertig jaar. Ik weet zeker als de cycliciteit van het klimaat goed wordt verwerkt in klimaatmodellen dat er dan wel interessante conclusies met voorspellende waarde zijn te trekken uit de opmerkelijke hittegolfloze periode 1951-1975.

Nu nog even wat leuke zaken over late hittegolven in een artikel op weer.nl van augustus 2012 toen men keek of 2012 na 6 jaar hittegolfloosheid misschien toch nog een hittegolf zou kunnen produceren:

Late hittegolven
De negen hittegolven die nog overbleven, treden dus laat in het zomerseizoen op. Hoewel de temperatuur na half augustus aan een duidelijke daling gaat beginnen, kan het ook dan nog tot een hittegolf komen. Vier hittegolven begonnen zelfs pas na 15 augustus. De meest recente vond plaats in 2001, van 22 tot en met 26 augustus, met de minimale duur van vijf dagen dus. De late hittegolf uit 1944 duurde twee maal zo lang (18-27 augustus) en de laatste twee uit 1930 en 1942 begonnen allebei op 26 augustus en eindigden respectievelijk op de 30e en 31e. Niet één hittegolf slaagde er dus in om door te lopen tot in september.

Dat is niet zo verwonderlijk, want met een steeds lagere zonnestand en het snel korter worden van de dagen, nadert de herfst met rasse schreden. Sterker nog, de meteorologische herfst begint al op 1 september. In slechts tien septembermaanden sinds 1901, wist het kwik in De Bilt tot 30,0 graden of hoger op te lopen. Zes maal gebeurde dat slechts één maal, drie maal nog op twéé dagen, en slechts éénmaal op drie dagen, in september 1919. Het gebeurde toen bijna dat het tot een hittegolf kwam die zowel begon als eindigde in De Bilt, want de maximumtemperaturen waren vanaf de 10e (dus ook nog niet eens aan het begin van de maand) respectievelijk 27,1; 30,9; 30,9; 31,2 en 24,7 graden. Was 14 september 1919 0,3 graden warmer verlopen, dan was een september hittegolf een feit geworden.

Verder is het nog aardig om op te merken dat op 5 september 1949 het kwik nog naar 34,2 graden piekte. Zelfs in Vlissingen en Eelde werd het toen 33,0 graden, 0,1 graad koeler dan in Beek. Ook Den Helder beleefde met 32,6 graden toen een ongebruikelijk hete septemberdag, maar een hittegolf werd het ook toen niet. De laatste datum waarop het in De Bilt tropisch werd, was trouwens 19 september 1947, toen het er 30,1 graden werd.

14sept2m

Wat mij betreft is de kans op een hittegolf erg klein en is er iets veel boeienders aan de hand: er is namelijk een reële kans dat de warmte ons na wat neerslag volgend weekeinde zo snel nog niet gaat verlaten. We komen in een warme weersoep terecht zonder geprononceerde koufronten. Het kan dus motregenen of zonnig zijn, maar de warmte kan evengoed blijven hangen. En dat zou pas echt bijzonder zijn als we na een mild warme augustus een zwoelhete september zouden krijgen. Ik doe te weinig weerberichten momenteel om boude voorspellingen te kunnen doen. Ik constateer alleen en ben benieuwd wat de anderen ervan maken.

Afsluitend nog één opmerkelijk klimaatbericht: we zijn de maand augustus uitgegaan zonder ook maar één Atlantische hurricane en dat is voor het eerst in 11-jaar. Lees er meer over hier

Uitsmijter:

httpv://www.youtube.com/watch?v=-N4-QxLV2gQ


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.