De groeten uit Obertauern. Terwijl het zowat overal in de Alpen nog regent in de dorpen is het in Obertauern gewoon op en top winter. Je ziet op de live beelden dat mensen genieten van hun wintersport alsof het hartje januari was. En dan na je wintersport de zomer tegemoet rijden. Ja ik ben groot fan van wintersport in april! En voor de die-hards is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om begin juni nog eens een skitoer te doen.

obertauern1804

Het bewijs dat het tot in het dorp gewoon droog sneeuwt. Vandaag is trouwens het Gamsleiten Kriterium.

Ben je er dit jaar weer niet bij overweeg het dan in 2016 te doen. Met een groep samen gaan? Ronaldo en ik hebben het al eens gedaan en het was echt tof!

damuels1804

Natuurlijk zien we elders op die hoogte ook gewoon sneeuw. Zoals in Damüls.

altersaentis1804

En op de Säntis in Oost-Zwitserland. Verder naar het westen zien we alweer opklaringen van het hoog dat in de Lage Landen voor droomweer zorgt. Ik za zo zeilen met mijn zoon op het Uitgeestermeer. We hebben een “seizoenpas”. Dat wil zeggen een jaarabonnement op de polyvalk bij vaarzonderzorgen.nl. Zijn er zeilers onder de lezers hier? Zo ja stuur foto’s via whatsapp naar 0644123111.

FranseAlpen1804

Alle Dutchweek gangers kijken natuurlijk met spanning naar de prognose voor begin mei. Welnu…. de kansen op een flinke dump stijgen…. Maar de Franse Alpen zijn in de huidige meteofiction niet de winnaars begin mei. Maar de weergoden zijn dronken kapiteins op grote tankers en dus kan het evengoed straks zo zijn dat de Pyreneeën en de Franse Alpen winnen en niet de oostelijke Alpen. Interessant is wel dat er morgen neerslag komt specifiek in de Franse Alpen. Zie de spitse neerslagpiek.

felledepressie

Het komt voort uit een kleine felle depressie boven Marseille. Sneeuwgrens in de Alpen zeker niet lager dan 1500m. Eerder 2000m.

noordkant1804

Aan de Oostenrijkse noordkant zien we de aflopende sneeuwval van het moment en dus helemaal niets morgen. Het kan zelfs best zonnig worden morgen. Dan maandag en dinsdag is het signaal helemaal weg. De kou gaat echt alles naar de Balkan en Turkije brengen zoals we gisteren al  zagen. Maar kijk nu eens naar het einde van de maand en begin mei! Wat een geweld zeg. Eerlijk is eerlijk: grotendeels regen…

meisneeuw

Maar toch…. het is een begin van een tendens. Toch leuk om dan 2 mei bij de kaart te zien staan. En die sneeuwgrens kan echt nog alle kanten op…

valgardena1804

Rond Val Gardena zien we dat de zuidkant prima meedoet in dit scenario. Met zelfs lagere temperaturen hier. Duidt op een Föhnsituatie. We hebben er niks aan want de skigebieden aan de zuidkant zijn allemaal al dicht tegen die tijd. Nu ja de gletsjer van Arraba dan maar….

modelleneensec

Wat in elk geval gemeld moet worden vanochtend is dat de weermodellen het ineens roerend eens zijn tot het gaatje van het Europese model op 27 april. Een mooi Azoren hoog maar West-Europa juist gevangen in een opmerkelijke “depressiering”. De neerslag om de Lage Landen heen zonder dat er sprake is van hoge druk. Die wil ik echt gaan volgen. Een unieke weersituatie als het uitkomt! En ja ook op die 27e al kans op mooie sneeuw in de Franse Alpen. Mooi op tijd dus voor Dutchweek.

modelleneensgfs

Als je nu naar de ensembles kijkt moeten we dus niet focussen op de grootste neerslagpieken zoals we dat hartje winter doen. Dat zal meestal dikke klaterregen zijn. Nee: kijk liever naar de momenten met gematigde temperaturen en lagere neerslagpieken. Dat zijn de opfrismomentjes voor de skigebieden die nog lang open zijn.

Ondertussen in Amerika! Op 16 en 17 april een sneeuwstorm in Colorado met tot wel een meter sneeuw aan toe. Zie de accumulaties. En zoals je op de video ziet ook de nodige verkeersproblemen.

"Sring snow storm in Colorado"

Mooi hè? Winter 2014-2015 groet u!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.