Zo, de eerste bak sneeuw hebben we gehad. De poederlaag is weer lekker aangedikt, soms meer hier dan daar, maar een mooi overzichtje van de versgevallen sneeuw in de afgelopen 24 uur in Zwitserland en Oostenrijk vind je hier en hier. Het warmtefront wat de komende 24 uur overtrekt zal de meeste impact hebben in de westelijke delen van de Alpen, maar uiteindelijk zit morgen een groot deel van het Alpengebied in de warme sector met een sneeuwgrens rond de 1800 meter. Dooi en regen in het dal, maar in de skigebieden hogerop blijft de sneeuwlaag dus redelijk intact. En het is nog niet genoeg. De voorspellingen van de Zwitserse en Oostenrijkse weerdiensten spreken voor zich. Nog veel meer leuke sneeuwsituaties in aantocht volgende week.
Mogelijk ook sneeuw op zaterdag
We kijken naar bovenstaand ensemble (punt in Zwitserland) van de GFS 06Z run, vers van de pers. Meer structuur dan de ensembles van gisteren en dus zien we de neerslagpieken ook beter naar voren komen. Vandaag het warmtefront met sneeuw boven de 1500-1800 meter. Morgen droger, maandag nieuwe sneeuw bij dalende sneeuwgrens, dinsdag droog, woensdag wederom sneeuw en donderdag de klapper met de hele dag sneeuw tot in de dalen. Zaterdag volgen dan met name aan de noordkant weer nieuwe sneeuwkansen. En de temperaturen gaan volgens deze berekening verder zakken. De operationele run maakt het wel erg bont, maar het blijft dus winters.
En zijn er eindelijk lichtpuntjes te bekennen in deze tot nu toe Hollandse horrorwinter?
Stratosferische invloeden
Het winterweer in de Lage Landen laat maar op zich wachten en het geduld van menig winterliefhebber wordt danig op de proef gesteld. Hier en daar beginnen winterfanaten bijna in een winterdepressie te raken. Dat wordt er niet beter op als we de korte en middellange termijnverwachtingen er ook nog eens bij nemen. Al tijden zitten we met een strak zonaal stromingspatroon, in de volksmond westcirculatie of WC genoemd. Goed geoliede WC’s kunnen vaak wel een week of 6 tot 8 duren en de weermodellen hebben altijd veel minder moeite met details te berekenen op de middellange termijn dan in het geval van een winterinval. De onzekerheid is dus relatief gering.
Laten we het eens hogerop gaan zoeken. Ter inleiding een heel simpele uitleg van een complexe stratosferische materie: ’s winters koelt de stratosfeer altijd fors af omdat er minder UV zonnestraling wordt geabsorbeerd door de ozonlaag. Het grote temperatuursverschil in de troposfeer tussen Noordpool en zuidelijke breedten zorgt voor de poolwervel. Hoe sterker (kouder) de stratosferische poolwervel, hoe sterker de troposferische poolwervel. Een sterke poolwervel zorgt voor straffe zonale stromingen, westcirculaties dus.
Tot nu toe kende deze winter zeer lage stratosferische temperaturen, zie plaatje (roze lijn). We zitten steeds aan de onderkant van de marge. Een sterk ontwikkelde vortex dus, met een WC hier in West Europa.
Misschien moeten we onze hoop voor het vervolg van deze winter dan maar vestigen op een SSW ( Sudden Stratospheric Warming), een plotselinge opwarming van de stratosfeer. Zo’n opwarming wordt veroorzaakt door verstoringen (warme golven) ten gevolge van bijvoorbeeld bergketens die vanuit de troposfeer de stratosfeer binnendringen. Als alles goed valt kan zo’n opwarming de klassieke poolwervel kan verstoren waardoor andere – lees: meer winterse – stromingspatronen kunnen optreden.
Neêrlands hoop in bange dagen
Is dit nu een willekeurige strohalm die we beetpakken? Toch niet helemaal. Op Britse en Amerikaanse weerfora wordt druk gespeculeerd over een mogelijke aanstaande SSW die op zou kunnen gaan treden in januari. Op het bovenstaande plaatje is een kortdurende opwarming te zien van de stratosfeer. Deze gaat misschien impact hebben in de troposfeer. Meer hoop nog wordt gevestigd op dit plaatje van het GFS model (van gisteren) die een flinke warmtegolf voorspelt tegen medio januari. Volgens de experts kan deze golf wel eens de genadeslag betekenen voor de poolwervel in de huidige vorm. Niet altijd heeft dit doorwerking in de troposfeer, maar de deskundigen achten het plausibel dat er wijzigingen gaan optreden, misschien geen splitsing van de poolwervel, maar wel een verplaatsing, wat de kans op een noordelijke blokkade zal vergroten. Meestal gebeurt dit een week of twee na de verstoring in de stratosfeer. De verstoring van deze week zou dus effect kunnen hebben medio januari, de bubbel van medio januari zou wat kunnen betekenen voor het winterverloop eind januari/februari. Net nu ik dit geschreven heb kijk ik nog even naar de 06Z run voor 14 januari. En wat zien we nu, de eerste virtuele winterkaart van dit seizoen…Zou het dan toch???…
Iedereen een goede jaarwisseling en een fantastisch 2012 toegewenst!
30 reacties
Gesloten voor reacties.