Sneeuwdek Noordelijk Halfrond 28-12

Klik voor grotere kaart

Wat voor een winter hebben we eigenlijk aan de hand? De kaart hierboven verraadt het een beetje. Wereldwijd een sneeuwarme tot dusver. In Texas weliswaar een witte kerst maar de Amerikaanse skigebieden klagen steen en been, zie hierr en hierr. Vorig jaar hadden ze 200% sneeuw tov normaal. Nu 50%. Gelukkig voor hen komt er zaterdag wel sneeuw (zie kaart). Dan zitten wij in de Alpen toch erg goed met onze 150-200%! Daarbij moeten we een enkel golfje regen in het dorp maar voor lief nemen.

Trouwens alle links naar info over deze gebiedsbestrijkende sneeuwhoogtes (ook voor Noorwegen) staan in de Wintersport Weerkamer hieronder 5e knop van links.

Snel kijken wat er nu de komende 72 uur weer in de Alpen gaat vallen:

[fbphotos id=318262341541311]

De sneeuwkaarten van Meteoexploration.com geven een realistisch beeld van de te verwachten sneeuwhoeveelheden en de sneeuwgrens. Het Oostenrijkse weerbericht heeft de sneeuwverwachting voor vrijdag ietsje afgezwakt. Omdat je nooit precies weet waar langs de Alpenboog het zwaartepunt komt te liggen van de sneeuwval moeten we een ruime marge nemen en zeggen dat er in Oostenrijk tot vrijdagavond 10 tot 30cm valt. Voor de Franse en West-Zwitserse Alpen kunnen we daar 20 tot 50cm van maken, maar daar stijgt de sneeuwgrens zaterdag en zondag vervolgens het meest.

Voor de situatie op de weg verwijs ik nu even naar wetter3.de waar je bij de kaarten voor Niederschlagsstaerke – und form en ook Schneefallgrenze & Schneemenge in stappen van 6 uur ziet wat je krijgt. Zonaanbidders moeten ook de kaarten met de Gesamtbewoelkung (ook een dun sluierlaagje zit hierin) en Mittelhohe Bewoelkung (de dikkere bewolking die de zon echt weghoudt) op de voet volgen. Het GFS model berekent nu een zonnige dag in de Alpen op dinsdag (enige van de week) omdat het model het koufront al maandagmiddag laat binnenvallen en in de nacht passeren. Het Oostenrijks weerbericht laat het koufront juist pas dinsdag huishouden. Veel pure zon gaan de Alpengangers vanaf vandaag de komende 10 dagen niet zien! Behalve natuurlijk de zuidkantgangers (max 5% van de laaglanders) die juist weinig sneeuw en veel zon blijven houden! En ook in de Franse Alpen zijn spectaculaire opklaringen door de hoge luchtdruk altijd wel mogelijk.

Laten afsluitend ook nog even 2 weken vooruit kijken…

Ensemble voor een punt in Oostenrijk

ensemble wintersport Oostenrijk 29-12

Klik voor grotere grafiek

Voor de analyse heb ik een punt in Oostenrijk genomen. Juist omdat daar de kansen op een gunstig uitpakkende sneeuwgrens voor de vaak ook lager gelegen dorpen aanwezig zijn. Alles staat fraai in de grafiek. Het koufrontje met de paar cm sneeuw vandaag. Dan het forse front vrijdag in een puur koude situatie. Dan zondag de neerslag (hoeveel nog erg onzeker zoals je ziet) bij een flink oplopende temperatuur. En dan rond maandag-dinsdag weer een even harde duikeling van temperatuur en een nieuwe sneeuwgolf. Daarna nog steeds tamelijk onzeker, maar tussen 5 en 7 januari zou er zo maar weer een nieuwe golf sneeuw langs kunnen komen bij opnieuw een lage sneeuwgrens. Daarna berekent het GFS model een overgang naar droog zonnig hogedrukweer als het Azorenhoog een kern over de Alpen legt.

Vorig jaar 11-steden
Op dit moment wil ik nog geen dubbeltje wedden of die overgang naar mooi weer in de Alpen er op die manier ook komt. Evengoed houdt het voor Nederland zeer herfstige en voor de Alpen sneeuwrijke weertype nog twee weken langer aan. De BV2 houd ik vast tot 3 januari heb ik gezegd. Die kan alleen nog lukken als er een spectaculaire omslag op de weerkaarten komt. Maar herinner je je nog dat vorig jaar rond deze tijd Harry Otten (en ook ik zelf) aangaven “zeker” te weten dat er begin januari een 11-stedentocht zou komen omdat de weerkaarten echt al dagenlang vast stonden op een verscherping van de decembervorst in het nieuwe jaar? Dat was plotsklaps ineens van de baan. Einde winter. Laat het dit keer eens omgekeerd gebeuren!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.