OK, de kids hebben me overtuigd. Straks na het schrijven van dit bericht ga ik het gras afrijden en het groot zwembad opzetten. Want we zijn vertrokken, zoveel is duidelijk. De bewolking die deze ochtend hier en daar nog aanwezig was, lost steeds meer op. Zo krijgen we vandaag een heerlijk aangename licht bewolkte dag. In België en het zuiden van Nederland kan vandaag de zomerse 25°C-grens al even gehaald worden. In het noorden van Nederland wordt het gewoon aangenaam warm met temperaturen boven de 20°C. Het begin van een zomerse vier- à vijfdaagse, waarbij het elke dag wat warmer wordt en vrijdag en zaterdag op vele plaatsen tropisch warm gaan worden. Maar ook volgende week kondigt zich na een mindere zondag aangenaam zomers aan, zonder thermische hoogstandjes dan, maar met veel zon. Al is er de dreiging dat er net zoals vorige week vanuit Midden-Europa weer veel wolken binnen gaan schuiven.

charts_harmonie_t2m_bnl_44

Volgens het fijnmazige HARMONIE-model kan het morgen al lokaal tropisch warm worden. Een beetje overdreven lijkt me, maar in dat geval kunnen we lokaal van een hittegolf beginnen spreken. Zeker nu het er naar uitziet dat de hitte zondag niet volledig weggespoeld gaat worden.

ECM1-72

Want gisteren had ik het nog over de potentieel zware onweersbuien die we zaterdag / zondag over ons heen zouden kunnen krijgen. Ondertussen zijn we 24h verder en ben ik er al wat geruster op. Het thermisch lagedrukgebied dat voor die zware onweders ging zorgen, schuift nu waarschijnlijk via het westen van Frankrijk en Engeland net ten westen van ons door. De zwaarste buien gaan ons dus missen. Houden we het dan helemaal droog? Het noorden van Nederland misschien wel, maar de rest van de Lage Landen zeker niet. Zaterdag komt er al wat hoge bewolking opzetten en zondag krijgen we het koufront te verwerken dat met onweersbuien en al kantelend door schuift.

ECM1-96

Ook de gebeurtenissen na het weekend zijn zeer interessant voor de Lage Landen, maar absoluut geen goed nieuws voor diegenen die de komende tijd naar de Alpen- en de Balkanlanden trekken. Een hoogtelaag schuift zondag en begin volgende week ten zuiden van ons door naar Midden-Europa, de reden waarom Noord-Nederland het zondag misschien helemaal droog houdt. Maar helemaal zeker is dat nog niet. De exacte trekrichting bepaalt alles, en een verschil van 100km kan een totaal ander weerbeeld geven.

ECM1-168

Heel de volgende week staat in Midden-Europa dan in het teken van de wisselvalligheid met vooral in de Noordelijke Alpenregio stevige buien. Wist je dat delen van de Balkan momenteel een van de koelste zomers sinds mensenheugenis meemaken met elke dag regen- en onweersbuien? Verandering lijkt er in ieder geval niet aan te komen daar …

waterhoos

… en (dubbele) waterhozen boven de Middellandse Zee zoals Kirsten_dl er gisteren in de reacties postte blijven tot de mogelijkheden behoren.

eps_pluim_tt_06260

De Lage Landen blijven volgende week in een continentale aanvoer, aangenaam warm, maar zeker niet heet. Adder onder het gras: door de nabijheid van dat laag hoeft er niet veel te gebeuren om delen van de Lage Landen net zoals vorige week onder een grijs wolkendek te houden met dan kans op buien. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

25 reacties

Gesloten voor reacties.