Somnigen gaan naar de kerk op zondag ochtend. En sommigen al dan niet na de kerk naar het café. Laten we van het weer geen religie maken (en al helemaal niet van het klimaat) maar laten we er wel gezellig en opbeurend over kletsen. En ach er zit altijd ook wel een zeurkous aan de bar van een bruin café als Cheers. Dat mag hier dus ook. Fréderic is de aanjager van het Weercafé, maar de andere weermannen openen soms ook. Het verschil met gewone weerberichten is dat er een maximaal beroep wordt gedaan op reageerders om de situatie verder te analyseren ook met alternatieve weermodellen en inzichten. Hierboven de top of Austria, het uitzicht vanaf de Grossglockner. Die wolkenlaag is daar net aan komen waaien.

Hier in de Kitzbüheler Alpen is geen mist en geen wolkenflard te bekennen. Het is -3ºC net in de tuin afgelezen. Net zo koud als in thuis in Nederland dus.

Restje sneeuw in Nederland

Ik heb even alleen de detailkaarten van het Amerikaanse model aan de hand. Het slechte nieuws is dat van de aanhoudende sneeuwval in heel Nederland weinig meer over is. Op dit korte termijn door berekende luchtdrukverschillen toch een heel andere uitkomst. Alleen in Groningen nog net wat binnenzeilende sneeuw. Wat maakt het Europese model hier weer van?

Mijn analyse van de Amerikaanse run…

Met een meteofiction einde dat we meteen naar de prullenbak kunnen verwijzen. En zie hoe armetierig de sneeuw komende dinsdag en woensdag. Snif! Kom er maar in met de kritiek dat we weer eens te winteroptimistisch waren. Maar wel van de voorpret genoten. Kan het Europese model dit nog recht zetten op zulke korte termijn?

Koud einde ECMWF

Het einde van de Europese run is geweldig in elk geval. Kouder dan die van het Amerikaanse model. En nu jullie! Fijne zondag!

PS In Pennsylvania zijn oude sneeuwrecords gebroken. Van 1911 en 1947. Mooie foto’s.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

75 reacties

Gesloten voor reacties.