Prima weertje gistermorgen voor een hardloopwedstrijdje aan en rond de Zevenhuizerplas over 500 of 1500 meter (voor de kinderen) en 7 of 14 km voor de volwassenen. Mijn zoontje liep de 500 meter. Uiteraard genieten met deze omstandigheden. Het seizoen voor dit soort loopjes is in volle gang: over het algemeen is het er heerlijk voor van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Zelf doe ik vanmiddag 5 Engelse Mijlen (ja idiote incourante afstand, ik snap hem ook niet) bij de Zuidersterloop. 

charts_harmonie_t2m_bnl_13

De deelnemers aan de marathon van Leiden die zojuist van start gegaaan is hebben minder geluk. Zo’n 21 of 22 graden in de brandende zon, dat is veel te warm zeker voor dergelijke afstanden. Nu ja, geluk.. Persoonlijk ben ik van mening dat we daarvoor nu ook in het verkeerde seizoen zitten. Het kortere werk lijkt per definitie verstandiger. Of wat plezier op of aan het water bijvoorbeeld. Wat jullie? Kijk trouwens eens goed naar de details op bovenstaand kaartje! Wat valt op? Vooral de Noord-Hollandse kust lijkt gevoelig voor wind van zee met bijbehorende afkoeling. Verder zien we ook lagere temperaturen op  / rond de Waddeneilanden maar de roosterpunten zijn m.u.v. Texel net te groot daarvoor en dus te veel aan invloed van het zeewater onderhevig. die van Texel is derhalve het meest representatief: ook daar kan het 20 graden worden!

DSCN8074

Nog even terug naar de Zevenhuizerplas – met uitzicht! En  vliegtuigstrepen. Ik keek er gisteren met wat meer aandacht dan normaal naar omdat het vrijdag genoemd werd in de uitgebreide (guidance) KNMI verwachting (voor zaterdag) : “opvallend veel contrails”. Dat vond ik opvallend. Nu ze waren dus inderdaad al vanaf vroeg in de ochtend (best fraai toch) te zien. Eigenlijk heb ik er nooit zo over nagedacht en me er in verdiept dus even gekeken wat Wikipedia er over zegt, of ik misschien iets mis waarom de KNMI-meteoroloog van dienst het zo van belang vond om te noemen. Maar nee, behalve een wazig stukje tekst over mogelijke extra klimaatsverandering (er valt -terecht- geen conclusie uit te trekken) weinig bijzonders. Toch zijn ze mooi om te zien: je kijkt in feite recht tegen de straalstroom (op 10 km hoogte immers) aan. Wat ik gisteren zag verbaasde me dan ook niet; de straalstroom is op dit moment boven ons hoofd weinig actief en de lucht op die hoogte toch redelijk droog: de vliegtuigsporen waaierden niet heel breed uit en losten gedurende de hele dag weer vrij snel op. De boodschap van het KNMI bleef me derhalve onduidelijk. [metaslider id=43725] Jeroen en Hajo benoemden het al eerder: in een 60-40 situatie is de verwachting erg lastig, kleine details kunnen grote verschillen maken. We zijn er nog steeds niet helemaal uit hoor. Want zie de verwachting voor aanstaande dinsdag eens! Het Amerikaanse (GFS) model laat een uitloper van het lagedrukgebied op de oceaan dan al (een klein beetje) oostwaarts uitbreiden waardoor de stroming ten oosten daarvan een pal zuidelijke component krijgt maar boven Duitsland komt te liggen. Daar 30 plussers (met nog meer kans op woensdag) maar in Nederland op woensdag en zeker donderdag nog maar met moeite 20 graden. Het Europese (ECMWF) model laat de meeste warmte zij het wat minder extreem juist boven Nederland uitkomen. Verder citeer ik Frederic nog even: tot fel onweer lijkt het door de droge lucht eigenlijk niet te komen.

 uvief3_e

Door gunstige condities -veel zon en weinig wind- zou dan juist Nederland de hoogste temperaturen krijgen. Het kan dan hard gaan; de zon is sterk in deze tijd van het jaar. Kees merkte het al op: ook veel UV-straling. In het zuiden van de Benelux kan kracht 7 aangetikt worden. Smeren dus! Kijk hier voor meer plaatselijke details; ook handig voor op vakantie.

 Europe_2014051700_wind500_204

Na waarschijnlijk wat mindere dagen op vrijdag en zaterdag wordt het vooral van belang hoe het oceaan-lagedrukgebied op hoogte (hier de 5 km kaart) zich verder ontwikkelt. Zoals het nu lijkt trekt het zich weer terug en zou zich opnieuw een zuidelijke stroming kunnen vormen. In combinatie met een Eurohoog vanaf zondag opnieuw mooi?

 txgn260_201405

Daarmee wordt de kans groter dat ook mei alsnog bovengemiddeld gaat uitkomen. Vooralsnog zitten we er -vooral door de frisse nachten- nog wat onder maar dat verschil gaat in ieder geval goed gemaakt worden.

pluim_06260_0_00_60

Na volgende week zondag is afwachten wat mij betreft. Als je naar de pluim kijkt ligt afkoeling voor de hand maar ik ben er niet zeker van, eerst eens even zien hoe de ontwikkeling richting volgend weekend gaan zijn. Voorlopig in ieder geval genieten!

Categorieën: AfwachtenNederland

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

16 reacties

Gesloten voor reacties.