indiana-jones-reboot-indiana-jones

Eigenlijk heeft Frederic alweer een perfecte voorzet gegeven met zijn weerbericht van vanochtend. Ook ik hoorde dat verdomde deuntje van archeoloog en filmheld Indiana Jones. Voor vrienden Indy, al noemde zijn vader hem Junior…totdat een actie hem bijna noodlottig werd en….ach ook ik dwaal weer af. Wij gaan Indy benoemen als sneeuwdump en niet als filmheld. Zal onze Indy deze filmheld doen vergeten? Kijken we zo naar. Maar eerst…

antje

Antje stuurde deze vanuit de Zillertal Arena. En wel uit Königsleiten. Je kunt zien dat er veel nevel in het dal hangt maar ook de hogere bewolking overheerst. Logisch want je zit hier dicht tegen de hoofdkam.

kirchberg

Hoe anders is deze foto van Melanie uit Kirchberg. Ik denk dat hij in noordelijke richting is genomen. Op de hogere pistes is het “Kaiserwetter”. En lekker koud. Maar er is qua sneeuw op het ogenblik baas boven baas in Europa. Frederic liet al zien hoeveel sneeuw er in Italië, de Apenijnen, is gevallen. Maar wat dacht je van Spanje?

B9LJA3sIUAAAAIR

Caramba! Olé! Meer understatements heb ik niet. Wat een krankzinnige hoeveelheid sneeuw in Lerida, Aragona, Navarra en Catalonië. Eigenlijk is heel Spanje getroffen door sneeuwhoeveelheden die men de laatste 30 jaar niet meer gezien heeft.

newbrunswick

En dan in New Brunswick in Canada. Net ten oosten van Maine en ten zuiden van New Foundland. Goedemorgen zeg. Wat een sneeuw. Hajo schreef er al over deze week. De winter is wederom heftig in het oosten van de VS en Canada. Maar is klimatologisch volledig verschillend dan die van vorig jaar. In 2014 werden de meeste staten getroffen door de kou ivm de zuidelijke Polar Vortex. Dit jaar zijn het de zogenaamde “Noreasters” die de winter het noordoosten voorzien van dikke lagen sneeuw. Lagedrukgebieden die over land richting de Atlantische Oceaan koersen, veel vocht oppikken en met een noordoostelijk stromingpatroon de kou uit het noorden aanzuigen, over het vaste land draaien en de wind in de noordwest hoek plaatsen en de neerslag de noordoostelijke staten inblazen. Hopsa – 1 meter sneeuw per etmaal. En dat soms dagen lang.

newbrunswick2

Dikke hopen sneeuw in de straten van St. John. (Foto: CBC New Brunswick via twitter Tim Ballisty)  En hoe gaat het verder in Europa.

1930 0602

Door de stroomstoring in Noord Holland heb ik geen recenter beeld van de neerslag die Remy achterlaat op het moment. Maar Remy heeft een beetje z’n energie verloren en dwarrelt nu boven de Middelandse Zee in oostelijk richting richting. De Balkan en Griekenland kunnen nog wat neerslag verwachten. Maar Indy is onderweg.

indy maandag

Dit is de neerslagkaart voor maandag die voor Indy wordt berekend. Een noordelijke stuwing brengt sneeuw tot in de laagste dalen.

Rtavn482

Dat is mooi te zien op de 850 hpa kaart.  -10 op 1400 meter. Dat is best koud. En toch berekend het Amerikaanse model een accumulatie van bijna een meter. En we weten dat koude lucht minder vocht bevat dan dan zachtere lucht. En ook dat er vanuit het westen hogedruk op komt zetten wat de neerslagintensiteit kan onderdrukken.

indyyy dinsdag

Dit is dus het beste scenario wat we ons kunnen voorstellen. Te meer omdat het Europese model niet meer berekend dan een cm of 30. De waarheid zal in het midden liggen. Als we tot en met dinsdag een halve meter kunnen bijschrijven aan de noordkant, met name de oostelijke noordkant, dan zijn we spekkoper. Indy blijft dus onze filmheld. Ik hoop dat we aan het einde van het seizoen Indy nog herinneren als een sneeuwsensatie. Ben echter bang van niet.

gfs 0602 114h

En hoe gaan we verder. Al een tijdje staat er in alle modellen Kaiserwetter of Grand Beau op het programma. Dat gaat er ook zeker komen. Vanuit het westen komt er een iets milder, doch mooi weertype instromen. Maar voor hoe lang? Daar zijn de weermodellen het vanavond plotseling niet meer zo over eens. GFS tot donderdag en daarna: prachtig weer veer de Alpen.

ec 0602 144h

De EC doet vanavond ineens iets heel anders. Want op donderdag druk een lagedrukgebid zich in de gordel van hogedruk en dringt west Europa binnen. Dus kijk ik altijd even naar een derde model. In dit geval de Britse UKMO.

ukmo 0602 144h

Hmm…GFS copy/paste. En ook de GEM uit Canada….GFS copy/paste. Wat ziet de EC dat de andere modellen (nog) niet zien? Na onze filmheld is het echter even voorbij met de neerslag in de Alpen.

We houden het in de gaten. Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

51 reacties

Gesloten voor reacties.