Les Saisies
In de avondupdate van gisterenavond opende ik er ook al mee. Wat een topdag gisteren in de Franse Alpen. Dik poeder, en nog heel veel first tracks die getrokken kunnen worden, zoals hier in Les Saisies, Savoie Mont Blanc. En er is ook goed nieuws te melden deze ochtend. Want waar het Amerikaanse model gisteren heel de dag lang een bak warm water voor de Alpen berekende voor volgende week, laat datzelfde model een andere mogelijkheid zien. OK, dat het gaat opwarmen, zeker overdag, lijkt zo goed als zeker. Maar het zou ook wel eens droge warmte kunnen zijn. En dan wordt de volgende wintersportweek misschien wel een droom.

Knipsel

Eerst beginnen bij het begin. Met de actuele radar dus. Hier zien we een soort van tweedeling in de Alpen vandaag. Veel wolken ten oosten van Innsbruck met zelfs enkele kleine sneeuwbuitjes. En eenmaal Zwitserland binnen hebben we helder weer.

gfs-0-12

Die oostelijke wolken en sneeuwbuitjes hangen vast aan de depressie boven het zuiden van Italië en de koude bovenluchten. Zeker Oostenrijk is voor vandaag dus nog niet van de sneeuwbuitjes af. En voor de Lage Landen? Hier is het verhaal bekend. De hogedrukas ligt momenteel pal boven de Lage Landen. Ten zuiden daarvan zitten ze in een koude oostelijke stroming. Ik heb het net even buiten gevoeld. Wind is duidelijk aanwezig. Onder de drukas is het windstil, …

zicht

… en krijgen we mist. Over het noorden van Nederland dus. Daar waar de mist vandaag gaat blijven hangen, krijgen ze een dikke ijsdag. Dat zal vooral iets voor Drenthe zijn.

GMT_TNTN_latest

En daar vinden we momenteel ook de laagste temperaturen. Net ten noorden daarvan was de uitstraling in het begin van de nacht het grootst. Bijna strenge vorst daar op neushoogte. Maar ondertussen is de temperatuur daar alweer wat opgelopen. Ja, de wind wordt daar aanlandig.

gfs-0-42

Kijken we even wat verder, dan zien we dat de drukas eerst nog over de Lage Landen ligt, met ook dan eenzelfde verhaal. De Italiaanse depressie trekt naar het oosten weg, maar een nieuwe (die nu boven het Marokkaanse riftgebergte ontstaat) neemt zijn plaats in.

gfs-0-126
Goed mogelijk dat die nieuwe depressie zich zelfs gunstig oriënteert voor sneeuw aan de Zuidkant komend weekend.

Val Gardena

En dat zou niet slecht zijn. Want op het westelijk deel na is die Zuidkant tot nu toe heel karig bedeeld met natuursneeuw.

rart_17012212_17011700
En ja hoor, GFS berekent voor zondag effectief sneeuw. Voor de hele Zuidkant deze keer. Reken op niet te veel voorlopig, maximaal 10cm.

gfs-0-192
En daarna? De verzachting. In de Lage Landen en de Alpen. Maar zoals in de inleiding gezegd, het zou wel eens droge verzachting kunnen zijn met de vorming van een nieuw Eurohoog zoals we in december hebben gezien. Nog niet zeker natuurlijk, maar het zou in ieder geval in het beeld van deze winter passen. En geef toe. Na al die sneeuw die de voorbije weken gevallen is, denk ik dat iedereen liever een zonnig weerbeeld heeft nu de zon toch nog niet veel kracht heeft dan een bak warm water.

graphe3_1000_572_457___
Maar op het ensemble voor prikpunt Les Menuires zien we dat daarover momenteel nog niets beslist is. Zachter: ja. Neerslag? Lang niet zeker. Ik geef het droge Eurohoog scenario 60% kans momenteel, …

ECM1-192

… ook al omdat het Europese EC-model op hetzelfde spoor zit. Benieuwd of Ronaldo het vanavond ook zo ziet.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

87 reacties

Gesloten voor reacties.