uwe-en-thomas

Wat is het toch fijn als de 2 vooraanstaande weermodellen het eens zijn. De komende week zijn de kaarten geschud. Het is vrij simpel. Het hogedrukgebied dat ons fraai herfstweer gaat brengen heet Uwe. Eigenlijk is het een siamese tweeling met Thomas. Thomas ligt nu boven ons hoofd maar zit vast aan Uwe die boven Groenland ligt. Uwe zal richting Thomas drijven en die twee zullen één groot bastion van hoge druk boven Europa vormen.

maandag-boven-ond-hoofd

De kerndruk van dit hogedruk bastion ligt de komende dagen boven ons hoofd. Dat betekent rustig weer. Niet alleen hier maar ook in de Alpen. En het wordt aanmerkelijk kouder en dat is het beste nieuws. De föhn is ten einde en wordt overgenomen door hele mooie lage (dauwpunt) temperaturen. Het is de komende dagen vrij helder en daardoor is er veel uitstraling richting het heelal. De meeste sneeuw is natuurlijk aan de zuidkant neergedaald op grotere hoogte. Aan de noordkant is alles weggeblazen en weggesmolten door de warme wind. Een echt lange fóhnfase zoals deze zie je niet heel vaak. Maar als het kouder wordt zoals de aankomende dagen, en dan met name als de dauwpunt temperaturen laag zijn, kunnen de sneeuwkanonnen aan.

taup_16112812_16112512

En die fase gaan we nu tegemoet. Midden op de dag zijn de dauwpunt temperaturen onder nul. De bekkens die klaarliggen om de kunstsneeuw te spuiten zullen hopelijk vol staan met water na de enorme dooi. Het woord is nu aan de sneeuwforsers.

obert-2015

Precies een jaar geleden was ik met Hajo en zijn zoon Tim in Obertauern, bij de opening van het seizoen. Toentertijd was het -17° C. Kneiterkoud was het maar wel lekker. De komende week zal in ieder geval in de nacht die temperaturen bereikt worden. En dan kunnen, zoals hierboven, de sneeuwmachines aan. Blazen met die handel want er komt ook een steuntje in de rug aan het einde van de week voor de oostelijk Alpen en dan met name de noordkant komt onder een verse laag natuurlijke sneeuw te liggen.

hogeraf-pslv_16120206_16112512

Het lagedrukgebied, dat aankomende maandag nog bij de punt van Groenland ligt, doet haasje over bij Uwe en koerst richting Oost europa. Hierdoor komt er een noord(westelijke) stroming op gang. De luchtdruk is echter hoog ten westen van de Alpen dus daar zal de neerslagintensiteit minder zijn. Dat kan nog wel iets veranderen dus wellicht dat de westelijk Alpen ook een laagje sneeuw zien. Duimen mag altijd.

vrijdagochtend-rart_16120206_16112512

De neerslag zal tegen de Alpen aanklappen, maar ook oost Europa krijgt een fijne laag sneeuw. Dat kan belangrijk zijn voor een laaglandwinter op termijn. Maar zo ver is het nog lang niet en staat voorlopig niet in de kaarten.

dondrart_16120206_16112512

De oostelijke Alpen krijgen dus mooie sneeuwmomenten, terwijl de westelijke Alpen zo goed als droog blijven zoals het nu in de berekeningen zit.

1500-m-dichterbij-rart_16120206_16112512

Op 1500 meter ligt de temperatuur rond 0°C. De sneeuwgrens ligt dan rond de 1200 meter. Het zal een korte fase van stuwing zijn. En de dauwpunt temperaturen gaan omhoog omdat de lucht vochtiger wordt doordat een front vanuit het noordwesten komt opzetten. Aan de voorkant zit wat zachtere lucht. Boven de 1500 meter zullen de kanonnen aanblijven.

rsum_16120306_16112512

Hele grote hoeveelheden zullen het niet worden wellicht, dus niet meer dan een steuntje in de rug voor de sneeuwkanonnen. Maar het is beter dan niets….of die vreselijke föhn.

zat-0312-pslv_16120312_16112512

Op de langere termijn is er natuurlijk veel onzekerheid. Terwijl de EC met de laatste kaarten een soort van teflon tevoorschijn tovert, doet de GFS wel leuke dingen. Een nieuw hogedrukgebied boven Groenland trekt de Oceaan op richting Ierland. Aan de oostflank trekt het een sliert koude lucht met zich mee. Hierdoor snoert zich een apart ieniemienie lagedrukgebied af boven de Noordzee die wel eens sneeuw kan gaan brengen in de Nederland (H/T Erwin)

[metaslider id=83580]

Zou het dan toch gebeuren rond 8 december. Dat zou wel een lekkere late Sinterklaas surprise zijn. Wel even met die bekende korrel zout nemen natuurlijk want het is betrekkelijk ver weg. Ehm….iets van meteofictie noemen we dat als voorpret.

Want we hebben sinds vandaag ook nog de beyond meteofictie van de ECMWF waar Ab mee kwam in de reacties.

week-3

De komende maand kan wel eens koud worden volgens het Europese Model. Het is natuurlijk koffiedik kijken maar ik heb de datum nog maar eens onderstreept. I’m dreaming of a white Christmas. tralalalalala. Als je mij eens zou kunnen horen zingen dan zou je gelijk je stoel omdraaiien. The voice of WSWM 🙂

Fijn weekend!

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

50 reacties

Gesloten voor reacties.