Wat een bijzonder mooie krul hangt er boven West-Europa vandaag, helemaal van de westpunt van Bretagne, over het noorden van Spanje, en dan in een grote bocht helemaal tot aan de Baltisch staten. Weertechnisch natuurlijk, want als je eronder zit is er helemaal niks aan, zeker in de westelijke helft van zowel de Lage Landen als de Alpen. “Zondag”, zei u? Euhm … welke zon? Daar klopt helemaal niets van. Hoe is het woord zondag trouwens ooit ontstaan. Zou het echt iets met de zon te maken hebben? Of is het eerder iets religieus? Ik heb er echt geen idee van.

Waar ik wel een idee van heb is dat het momenteel regent in de Alpen, maar dat het er binnen een dikke week misschien wel weer diep winters wordt! Woehhh, spannend. Kijken we straks naar. Eerst even de regenschade opmeten. Het dorp van Les Deux Alpes in de regen. Beetje troosteloos beeld. Verwacht natuurlijk, want het dorp ligt slechts op 1650m hoogte. Wel nog geen bruine plekken, dat is dan weer goed nieuws.

En he, de verrassing van de dag wat mij betreft … Hier een beeld van Sainte Anne in de zuidelijke Franse Alpen. Deze webcam staat op slechts 1950m hoogte … en de bomen beginnen alweer wit te kleuren. Leuk! In de loop van vandaag ging de sneeuwgrens sowieso weer naar 1800m dalen, maar dit lijkt me nu toch wel wat vroeger dan eerst gedacht.

Nog wat hoger, in Risoul op 2500m zien we dat er hogerin wel wat wind staat. Geen regen hier gelukkig.

Waar zondag zijn naam wel nog eer aan doet voorlopig is hier in Saalfelden, vlak bij Zell am See. Salzburgerland: het zonnige eiland van Europa! Haha, had zo de titel van een toeristische brochure kunnen zijn.

En ook gelogen, want straks gaat ook daar de bewolking beginnen toenemen. De enorme pluk neerslag die je op het radarbeeld nog boven de Middellandse Zee zag liggen, wordt niet helemaal boven de zuidelijke Franse Alpen leeg geknepen, maar schuift naar het oosten op. Het zwaartepunt van de neerslag komt dan boven de Zuidkant te liggen, maar ook de Noordkant kan wat van die neerslag meepakken. Hoe verder van de Alpenhoofdkam hoe minder gelukkig, want de vorstgrens ligt er op zowat 1800m vandaag. En dat is hoog voor Oostenrijk.

Wordt het daarna beter? Niet meteen. Nu ja, iets beter wel natuurlijk. De sneeuwgrens zal morgen toch al zo’n 500 meter lager liggen, en het wordt in zijn geheel een stuk droger in de Alpen. Maar helemaal droog? Nee, dat zeker niet. Buien gaan sowieso deel van het weerbeeld uitmaken, zeker in de NW-Alpen.

Eenzelfde beeld op dinsdag. Een beetje vis, een beetje vlees.

Pas dinsdagavond wordt het vanuit het westen droger. Woensdag wordt dus een prima skidag. In Oostenrijk werken ze wel met vertraging. Daar dus nog wisselvallig eerst op woensdag …

… maar daar krijgen ze wel een fraaie donderdag, terwijl een volgend oceaanfront dan alweer de westelijke Alpen bereikt.

Zoals het er nu naar uit ziet zal dat front vooral de Franse en Italiaanse Alpen bedienen. Maar hier moeten we het weerpraatje even onderbreken. Je zag het op de vorige kaart ook al … drukstijgingen boven Scandinavië. Een Scandihoog? Jawel. Alle modellen zijn het erover eens. Dat hoog komt er sowieso eind deze week. Maar waar gaat het naartoe? En welke invloed krijgt het op ons weer en dat van de Alpen? Dat zijn momenteel de belangrijke vragen.

In het Europese model zakt het hoog richting Centraal-Europa weg. Prima nieuws als je liefhebber van fraai lenteweer bent. Zonnig en temperaturen die het lang niet slecht doen.

Maar het Amerikaanse model, die gaat een heel andere kant op. Daar blijft het Scandihoog in eerste instantie honkvast op zijn plaats. Er komt daarbij een stevige oostelijke stroming op gang, waarbij de aangevoerde lucht mede door overvliegende koudebellen steeds kouder en kouder wordt. Van lente is dan helemaal geen sprake meer. Die wordt dan helemaal naar de oceaan weg geblazen. Je ziet het al op deze kaart: Midden-Europa weer in de sneeuw!

Met op uitgebreide schaal nachtvorst …

Maar ook overdag komt het kwik dan nauwelijks meer boven nul. Voor de Lage Landen dan. Elders is het wel prijs.

Als depressiekernen dan nog ten zuiden van ons beginnen doorschuiven zitten er zelfs dikke sneeuwverrassingen in voor de Lage Landen.

En kijk eens naar deze kaart voor aan het begin van de astronomische lente. Lente? Niets van volgens deze kaart. Bijna heel Europa in de sneeuw! Waanzin!

Die waanzin blijkt ook uit het ensemble. De hoofdrun van het Amerikaanse model heeft wel wat steun van een paar ensembleleden, maar niet veel. Ik las gisterenavond in de reacties dat Jorne de kans op 35% zette. Lijkt me wat aan de hoge kant, maar onmogelijk is het zeker niet. Ik zei het daarnet al: het is zo goed als zeker dat het Scandihoog er komt. Alleen het verdere verloop kan alle kanten uit.

Nu we toch met de ensembles bezig zijn, maak ik meteen het rondje af. Hier dat van Les Orres, representatief voor de hele Franse Alpen. Eerst de regen, dan leuke sneeuw in de nacht op dinsdag en donderdag overdag. Daarna nog erg onzeker allemaal.

Een vrij gelijkaardig beeld voor ValGardena aan de Zuidkant.

En de Noordkant? Dit ensemble voor Zell am See laat zien dat de neerslaghoeveelheden nog erg meevallen de komende dagen. Gelukkig, want de sneeuwgrens ligt hoog. Vanaf morgen begint ze wel te dalen, maar dan nog. Hier lijkt het ensemble pas eind volgende week sterk wisselvallig te worden. Samenhangend met die late koudeuitbraak in de derde decade van deze maand?

Nu ja … koud … alles is relatief natuurlijk. Zo koud als op de Noordpool van Jupiter wordt het alvast niet. Gisteren kwam ik deze bijzonder fraaie plaat tegen, gemaakt door de ruimtesonde Juno die sinds juli 2016 rond onze grote beschermende broer cirkelt. En voor wie van extreem weer houdt … Op deze infrarood opname zien we dat er op de Noordpool van Jupiter een gigantische cycloon ronddraait. Maar veel bijzonderder, rond die cycloon draaien nog eens 8 kleinere cyclonen, elk met een diameter van 4000km. Vooral de enorm kleine afstand tussen die afzonderlijke cyclonen is opvallend. Ja, daar is het nooit “zondag”.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

62 reacties

Gesloten voor reacties.