Bron: Twitter

Er was een tijd dat men zei dat California een woestijn zou worden door global warming. Maar na de derde La Ninja winter op rij is dat fabeltje doorgeprikt (niemand kan de toekomst weten, altijd afwachten) en zien we dat er in California een overvloed is aan mm’s water. En dan geen kokend heet water of zo, ook geen lauwwarme drab, maar op veel plaatsen meters sneeuw. Bizarre plaatjes! Kijk maar. En een antwoord op de vraag of de Benelux nog een keer wit wordt.

https://twitter.com/RyanMaue/status/1631382226372796428

Dus het gaat nog even zo door in de Verenigde Staten. Waardoor we mondiaal ook met een nieuw sneeuw-topjaar bezig zijn.

Inmiddels weer dik meer dan 1 standaarddeviatie afwijking van de normaal over 1982-2012 aan sneeuw op het noordelijk halfrond.

Het oostelijk deel van Europa kan ook nog eens een koudegolf verwachten. In De Lage Landen pikken we er alleen een serie nachtvorsten van mee…. en wellicht…

…. ook sneeuw zoals je hier ziet voor Groningen. Vermoedelijk vanaf de nacht op dinsdag. Maar de sneeuwkansen houden dus ook de rest van de maand aan.

Hier de nieuwe berekening van het Europese model van vanochtend. Dat is toch echt wel vuurwerk vanaf dinsdagochtend. Ochtendspits en zo. In de noordelijke provincies zou het ook echt even moeten blijven liggen. Afwachten maar weer!

PS Een zeer koude hoofdrun van het Amerikaanse model voor het hele Alpengebied (hier Zwitserland) met op 16 maart minus 15 op 2000m (in Oostenrijk ook 1000m lager zo koud berekend).

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Guy · 4 maart 2023 op 12:04

Hi Hajo, er lijkt een sneeuwexplosie in mn. de Franse Alpen te komen medio volgende week. Wat is jouw beeld/zijn jouw verwachtingen?

  Hajo · 7 maart 2023 op 10:05

  Ha dank je, ja daar staat inderdaad iets te gebeuren getuige dit ensemble!

  Sneeuwgrens wel hoog… ik schat 1500-2000m.

   Jaap verlaan · 7 maart 2023 op 18:01

   Goh hajo ik lees net dat het knmi code geel geeft vanwege verwachte gladheid door sneeuwval in heel het land behalve zeeland terwyl juist zeeland brabant limburg dit krygt ook op donderdag. Verder dan het midden van het land komt dat neerslag ook niet dus raar toch die code geel maar niet voor zeeland! Graag jouw mening

  Jaap verlaan · 7 maart 2023 op 18:07

  Sneeuwt nu al in middelburg wel natte sneeuw maar de temperatuur gaat nog zakken

Gesloten voor reacties.