Vreemde tijden! In Roemenië zien hele dorpen onder meters sneeuw bedolven. Ik spreek geen Roemeens maar het woord “incredibele” hoor ik vaak. Niet minder gek is het dat iemand in Zwitserland een houtkachel in zijn Volvo heeft ingebouwd (must see must see foto; zie ook artikel). Zelfs in het ijzige Ottawa is doorgedrongen dat er in Europa gekke dingen gebeuren getuige dit overzichtsartikel met Elfstedentocht-teleurstelling en bijvoorbeeld deze foto van een noordpoolachtige Donau-monding.

Hieronder nog een spectaculaire video over de situatie in Roemenië…

Niet om flauw of eigenwijs te doen of zo. Maar de grote ijstijden zijn natuurlijk begonnen met situaties dat op steeds meer vreemde plekken in de winter zo veel sneeuw viel dat het zelfs ’s zomers niet meer weg dooide. Nu zal dat in Italië en Roemenië wel loslopen, maar dat de Alpengletsjers deze zomer voor het eerst in tijden weer eens een positieve massabalans zullen vertonen lijkt me goed mogelijk. De ijskap op de Mont Blanc is sowieso al enkele jaren aan het groeien.

Happy ice age!

Categorieën: NieuwsVideo

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.