Wat hebben we een heerlijk winterse week achter de rug! Het vuurtje is bij velen weer volop aangewakkerd en de bezoekersaantallen schieten weer de lucht in. Zo ook bij mij dus voor mij qua winterberichten ook de aftrap. Dit jaar helaas niet full-time WSWM maar nog steeds zal ik zo nu en dan weer van me laten horen! Laten we snel starten met een webcambeeld uit het voor mij nog onbekende Heidi-alm in Karinthië. Wat een mooi doorkijkje en wat een sneeuw.

Nog zo eentje uit Heidi-alm bij de Falkertsee die op 1900m al begint dicht te vriezen. Het plaatsje doet een beetje Scandinavisch aan zo met die verspreidde huisjes. Is iemand hier wel eens geweest? In deze periode vangt het in ieder geval erg veel sneeuw.

Om de hoek ligt het bekendere Turracher Hohe, ook hier een flinke bak sneeuw met een klein doorkijkje van de zon aan het eind van de middag. Vorig jaar viel er in deze regio bijzonder weinig sneeuw t.o.v. de megahoeveelheden aan de noordelijke Oostenrijkse Alpen.

We blijven even zuidelijk met een prachtplaat uit de Dolomieten bij Val Gardena. Hans voedt ons in de reacties ook vaak genoeg met foto’s uit deze regio. In Italië hebben ze sowieso de smaak te pakken, Sulden was al open, Livigno opent terwijl de Stelviopas weer in winterslaap gaat. In Zwitserland zag ik dat Verbier opende, nog meer niet gletsjergebieden die de smaak te pakken hebben?

Obergurgl houdt de kanonnen nog even aan en laat volgend weekend de eerste bezoekers toe. Onvermijdelijk kom ik via Obergurgl bij het trieste nieuws van wat lager in het Ötztal; 2 Nederlandse skiërs overleden op de gletsjers van Solden, een derde kon ontkomen. Verschrikkelijk nieuws zo vroeg in het seizoen, onze gedachtes gaan uit naar alle betrokkenen!

In Nederland trok ondertussen een minidepressie over wat iets weg lijkt te hebben van een tropisch systeem: zeer compact, warme core, convectiebanden, wolkenloze kern en stevige wind. Mooie foto van NASA via Michiel Baatsen op Facebook.

Leo meldde de ijskoude temperaturen in het uiterste noorden, -31 staat daar voor een luttele 400m hoogte. En het is nog maar het begin van de nacht.

En natuurlijk denkt men dan al snel aan de Oostzee die eventueel invloed kan hebben op de Lage Landen winter. Vriest ie al dicht? Nouja een beginnetje is gemaakt. Nieuw ijs wordt rap gevormd in het uiterste noorden, we houden het in de gaten.

En niet alleen in het uiterste noorden is het koud, heel Europa is in de greep van een uitzonderlijk stabiele meander in de straalstroom. Dat terwijl de straalstroom best lekker op kracht is aangezwengeld door de ontwikkelende vortex boven de Noordpool. Het Azorenhoog blijft rustig op z’n plek liggen waardoor de depressies aan de lopende band naar de Middellandse Zee kunnen afzakken. En dat blijft nog wel even zo!

De NAO index die simpelweg aangeeft hoe sterk de depressietrein van de Atlantische Oceaan is, hangt rond 0. Geen sterke westcirculatie (positieve waardes) dus maar ook geen rust (negatieve waardes) om bijvoorbeeld een Scandihoog te vormen.

Zo ziet dat er uit. Na een wat rustig weekend voor de Alpen is het vanaf maandag weer raak met een depressie van de Middellandse zee die op de terugweg naar het noorden over de Alpen trekt. Tegen de wijzers van de klok in dus met vooral stuwing aan de zuidelijke en oostelijke gebieden. Eenmaal met de kern over de Alpen heen krijgt vaak ook de noordkant wat mee, wel de restjes maar goed voor een mooie basis. De volgende 2 exemplaren liggen alweer klaar om vanaf Ierland (mogelijk intense sneeuwbuien daar) en verderop Newfoundland dezelfde koers te nemen.

Voor de komende 5 dagen betekent dat geleidelijk aan weer lokaal 40cm erbij voor met name de zuidkant en Karinthië. Ik vind Bergfex nog vrij bescheiden in dit geval, dus van mij mag je er voor de fantasie nog wat centimeters bij tellen. (legenda: vanaf oranje is +10cm en vanaf lichtblauw is +20cm)

Vanaf vrijdag vrijwel zeker dan weer een nieuwe klapper met ook de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant weer een mooie portie. Wat een start van de winter! Dump na dump na dump.

Even terug met de voeten op de grond, vooral voor de noord en westkant is dit nog allemaal alleen een feestje voor +2000m. Vergelijk de diepwinterse Zugspitze met het natte dal. In het zuiden en oosten lag de sneeuwgrens al veel lager maar ook daar gaat nog zeker het een en ander wegsmelten. Maar geen paniek, dat is precies hoe een winter moet gaan, heel geleidelijk. Begin november gewoon volle bak depressiegeweld als basis hogerop en dan in december 1x kou uit het noorden om de dalen een witte kerst te geven. Ik ben gewoon helemaal in m’n nopjes met de huidige situatie.

Ennn terug naar de fantasiewereld; tot en met volgend weekend op grote schaal 30 tot 150cm sneeuw. Dat is een ongekende luxe wat mij betreft! Alleen de Franse westkant blijft een beetje achter maar we zagen dat Val Thorens bijvoorbeeld al een mooi pakje had gehad om de seizoensopening te garanderen. Bovendien blijft het wel fris dus kunnen de kanonnen regelmatig aan.

Niet onopgemerkt is gebleven dat het GFS vanavond een mooie meteofictie run uitpruttelde met een tijdelijke verbinding van het Azorenhoog en het hoog ver boven de Barentszzee. De Russische beer kan zo voorzichtig even om de hoek kijken. Maar we zagen het al eerder in de NAO-index, de Atlantische Oceaan is eigenlijk te sterk om zo’n patroon vast te houden.

Maarja hij is wel mooi 😉 Nee ik hou voorlopig even vast aan het huidige patroon. De ene keer zal een depressie wat meer westelijk uitzakken over Spanje waardoor de Alpen mogelijk even in een warmere stroming zitten, de andere keer zal een depressie wat meer oostelijk uitzakken pal over de Alpen waardoor ook de Noordkant een echte dump krijgt. Het blijft gewoon ontzettend leuk met een november zoals een winterse november moet zijn!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

14 reacties

Gesloten voor reacties.