Ik sloot vandaag af in Westendorf, een schitterende zonsondergang was de traktatie na een lange dag op de latten. Ook de Gerry’s weer even verkend, was nog steeds puur Nederlands. M’n zusje en ik probeerderen een dorp buiten Nederland te bedenken wat voor meer dan 50% uit Nederlanders bestaat in een bepaalde week. We konden niks bedenken.

In het noorden van Italië was het ook prachtig met overheersend roze. Hier niet koud, in het zuiden van het land is het aanmerkelijk kouder, weten we nog die sneeuwval in Griekenland dit weekend?

Deze nieuwe webcam bewees gelijk z’n dienst en leverde mooie plaatjes af. Alsof je zo het groene dal in skiet. De piste ziet er top uit, niet zo gek ook op een noordhelling. Zwitserland spreken we over trouwens.

Iets zuidelijker in Zwitserland en daarmee ook wat hoger ligt Savognin, voor mij de absolute bakermat van mijn wintersporttijd ondanks dat ik m’n eerste meters in Fiss maakte. M’n opa en oma namen ons altijd hier mee naartoe, mooi hotel, schitterende omgeving en redelijk rustig skigebied. Zou er graag nog eens terug gaan!

Verder naar het westen maar aan de Italiaanse kant was het in de gezellige drukte genieten in Bardonecchia.

De afbraak van het hoog na de 27e komt mooi uit zoals bijna 10 dagen eerder expliciet uitgesproken, dat is toch even lekker. Daarna gaan we het golvende patroon van een west-circulatie in, de golf is goed te zien in het ensemble voor Montafon. Iedere keer gaan we een trapje lager en dat is top voor de langere termijn, iets minder goed voor de carnavals vakantiegangers. Verkleed als winterweek zal het toch nog af en toe z’n echte aard van regen laten zien.

De hoofdrun is trouwens bizar voor ongeveer heel maart. Eigenlijk constante stuwing wat na de 9e lekker koud is, koud genoeg om alle Alpendalen te voorzien en zelfs de Lage Landen in de winterse perikelen te brengen. Ik vind het mooi.

En wat een hoeveelheden! 2 weken in maart 2 meter sneeuw erbij boven de 1500m. Klinkt als januari maar dan met 500m meer sneeuwgrens. En juist dat laatste is voor veel mensen een doorn in het oog, en begrijpelijk. Want regen op je wintersport is wel echt het laatste wat je wenst. Wij vrezen hier ook een beetje voor de vrijdag, iemand nog suggesties hier in de buurt? Ik heb als opties tot nu toe; Innsbruck dagtripje, Wörgl zwembad of een hoger skigebied (hochfügen?). Over Innsbruck gesproken, we waren er deze winter met de meet & greet, check het artikel en de video hierrr. Die 2m verse sneeuw is nog wel tot in de diepe meteofictie hoor, reken je nog niet rijk.

Maar hoeveel van die mogelijke 2 meter valt er dan op die gevreesde vrijdag? De sneeugrens begint in ieder geval op de 1500m en daalt maar zeer langzaam tot op 1300m, echt wel shit voor veel Oostenrijkse gebieden dus. Voor een groot deel van de Franse Alpen wel goed nieuws met hoog gelegen dorpen.

Beide modellen sparen gelukkig het lagere Oostenrijk redelijk. Vorarlberg zal de gote winnaar worden. Of verliezer. Kleinwalsertal zal op de wip zitten, dat gaan we zeker in de gaten houden. 10 a 20mm regen is nog niet dodelijk voor de pistes maar goed allerminst. Hier zag ik vandaag de eerste bruine plekken op de pistes dus er mag wel weer wat sneeuw vallen. De hoop dus even gevestigd op de koudere periode na 4 maart, de zuidkant kan daar trouwens ook nog erg goed uit komen! Sneeuwsandwich 🙂

Want ook het Europese model is vrij neerslagrijk met de dalende golf in de temperatuur. Ik zie het gewoon helemaal zitten vanaf een zekere hoogte. Over die precieze hoogte is nog weinig te zeggen, vooralsnog tussen de 1000 en 1500m, morgen weer meer 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

31 reacties

Gesloten voor reacties.